用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩開始面試就已經覺得好大壓力
樓主: 中女
go

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力  

回覆樓主:

我小朋友剛升中,六年幾前升小,比大家更大壓力,因爲他出生年的出生率高企,末截雙飛,更沒有移民潮。
當時弱區攞住15分,考了5間直私,最有信心的3間二線都落空,後來才收到一間學費很貴的二三線私校offer, 心稍定,結果到最後一間最心儀也是最難考取的私小竟然寶物沉歸底,也收到offer,還要是正取。

六年過去,所讀私小雖好卻並無聯繫中學,再一次輪迴面試遊戲。升中比升小壓力更甚,因為已不能靠運氣。這兩年移民潮下機會確多了,但B1校(尤其B1A)的競爭仍一樣激烈。
我爲小朋友報了5間,開頭全軍覆沒,到後來收到了一間B1C的直資call waiting. 已非常感恩,決定接納並放棄大抽獎(升中不同升小可hold 私校位等抽獎結果再選,升中一旦在限期內接納直資便自動失去抽獎資格)
到放榜日,抱着一試心態去叩門,竟然叩入一間之前從冇申請過的B1A學校。順利升中。

所以大家不用太緊張,尤其別給小朋友壓力。衹需盡力去參予,結果如何總也有出路。加油!

MrsLau2014 發表於 22-10-6 02:51
回覆 中女 的帖子

hello, 我都係住天水圍,有份in 李宗德既媽媽~我見你講完,先發現原來2nd in 可以兩個 ...

Hi,我都係見到post先發現其他見家長都無寫人數,爸爸同仔一齊in左李宗德,小朋友部分就OK嘅,唔知我地家長俾咩答案先有分。
另圓玄唔係熱門嗎?去第一輪人山人海喔,又得收130幾人,星期六到我地見第二輪,但都只俾爸爸帶住,想小朋友心態上輕鬆D。

又想圍爐一下,我仔in左2間直資都收到reject,雖然嘴上說預左,但心仍然有少少唔開心。要安慰自己,條路仲好長,繼續努力啦。

MrsLau2014 發表於 22-10-6 02:51
回覆 中女 的帖子

hello, 我都係住天水圍,有份in 李宗德既媽媽~我見你講完,先發現原來2nd in 可以兩個 ...

圓玄出左2in 結果
8/10 second in 之後 好似12/10 定14/10 出結果

Queenie_326 發表於 22-10-6 07:16
Hi,我都係見到post先發現其他見家長都無寫人數,爸爸同仔一齊in左李宗德,小朋友部分就OK嘅,唔知我地家 ...

圓玄係屯元天的熱門,對比起九龍的直資,唔算係熱門了。。
有d 家長,當李宗德同圓玄是熱身賽,當後備,佢地首選係九龍直資。。

qqyanyan 發表於 22-10-6 11:33
又想圍爐一下,我仔in左2間直資都收到reject,雖然嘴上說預左,但心仍然有少少唔開心。要安慰自己,條路仲 ...

對,大家加油,相信最合適的會在對的時間降臨在每一位小朋友⋯⋯

又想圍爐一下,我仔in左2間直資都收到reject,雖然嘴上說預左,但心仍然有少少唔開心。要安慰自己,條路仲 ...
我都係,面試左2間都係reject, 開始懷疑係咪未夠能力?係咪未夠準備?好心煩,開始諗全部失敗後點算。

平常心,今年到阿三考了。

阿大當年超細b,性格內斂寡言。有一線私小offer,大抽獎失敗,全部叩門失敗,但小二插班直資成功。

阿二大b,開頭怕醜之後健談,開頭得二線私小offer,後期有一線私校offer,大抽獎抽到心儀兼有2間直資call waiting。

阿三又係超細b,都偏向怕醜,但有主見。暫時有二線私小offer,無咩期望,預咗叩門插班了。

3個都係讀屋企附近普通私幼。

個個小朋友性格唔同,盡人事幫佢就好了,最開心見到小朋友慢慢進步。總會入到合適的學校的,遲或早罷了。讀邊間都好,總之中英數基礎一定要好,上到小學無咁辛苦。多閱讀,多表達,多鼓勵,培養自律禮貌責任心最緊要。

Same here!個日見一間second in,家長一齊見!我個仔緊張到語塞!我真係好無奈

Philichak 發表於 22-10-6 11:59
我都係,面試左2間都係reject, 開始懷疑係咪未夠能力?係咪未夠準備?好心煩,開始諗全部失敗後點算。
...
我都是兩間直資reject,要考的英普學術cert全部考到好滿意的成績,但可能考小只對入1st round和叩門才有幫助
我孩子還是活潑自信那種,但收生真是要合學校眼缘

Vengerov 發表於 22-10-6 12:24

阿大當年超細b,性格內斂寡言。有一線私小offer,大抽獎失敗,全部叩門失敗,但 ...
謝分享,我都是打好中英數基礎,就算考不到名小,起碼入小一學術都跟得舒服或者已經超前點點

Ktmuimui    發表於 22-10-6 17:38
Vengerov    發表於 22-10-6 16:06

tcdino 發表於 22-10-6 15:30
謝分享,我都是打好中英數基礎,就算考不到名小,起碼入小一學術都跟得舒服或者已經超前點點 ...

完全認同, 小朋友根基好肯學習, 在哪所學校都會發熱發亮, 家長們無需要為咗一個考小過程而灰心。

tcdino    發表於 22-10-6 16:18
Vengerov    發表於 22-10-6 16:05

tcdino 發表於 22-10-6 15:30
謝分享,我都是打好中英數基礎,就算考不到名小,起碼入小一學術都跟得舒服或者已經超前點點 ...
不用客氣。基礎好,親子間也少些摩擦。幼稚園時期其實比較空閒,可多鍛煉。上到小學就比較忙了,多功課測默,而且很多學校小一已超前半年到一年,小朋友如有些基礎也不會那麼吃力和徬徨。而且培養自律習慣的話,父母也不用那麼緊張。每天早早完成功課溫習,還多些時間玩課外活動呢。

tcdino    發表於 22-10-6 16:19

Vengerov 發表於 22-10-6 12:24

阿大當年超細b,性格內斂寡言。有一線私小offer,大抽獎失敗,全部叩門失敗,但 ...

想請教一下阿大超細b考時,學術方面考了什麼證書?
小女剛升K2, 希望早d幫佢準備升小面試,但又無從入手,Cambridge 好多人話唔考都要讀,總有幫助,但問過我女未ready ,但身邊已識人考左starter
雖然知道對方係大d,但開始感覺到壓力( ;´Д`)

tcdino 發表於 22-10-6 15:24
我都是兩間直資reject,要考的英普學術cert全部考到好滿意的成績,但可能考小只對入1st round和叩門才有幫助 ...

⋯⋯

中女 發表於 22-10-6 18:51

完全明白,我自己因為考cert 都放左好多心機去培育。。所以收 ...

考直私,cert無乜用。語文好唔好唔係睇cert。

叩門可能有d用既

應該咁講,有cert是肯定有好的語文能力,唔通.cambridge,toefl等是買番來咩
但沒有考又不代表語文能力不好
考其實是很好的經驗和assessment

i_love_leibb 發表於 22-10-6 17:52
想請教一下阿大超細b考時,學術方面考了什麼證書?
小女剛升K2, 希望早d幫佢準備升小面試,但又無從 ...
Starter、朗誦獎和一些校內證書
K2超細b得3歲幾,先集中phonics,每天伴讀,認下字,多啲傾下計

曾跟一個名小,有份決定收生的老師傾過。他們收學生有三個層次。第一批,自帶天資的小朋友,例如給幾幅圖小朋友看,小朋友能表達出所有人物,衣着,位置,顯示出驚人的觀察力及記憶力,这不是容易學習出來。有見過一個小朋友的數感也是天生,不是教出來。這類學生有冇錢,是否名幼或有冇cert都即收。第二批睇性格,有尋根究低的精神,不继嘗試,用盡自己所有認知去解答問題,一樣百無照收。第三批睇cert,这只表示家長願意投放資源,小朋友能配合。也有一些無論如何都唔收,這理就不多說。

Ktmuimui    發表於 22-10-7 09:06
Vengerov    發表於 22-10-6 21:52

中女 發表於 22-10-6 18:51

完全明白,我自己因為考cert 都放左好多心機去培育。。所以收 ...
學了的知識是自己的,不會因為沒有好offer而失去,不用灰心喔

Vengerov    發表於 22-10-6 22:40