用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 岩岩開始面試就已經覺得好大壓力
go

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力   [複製鏈接]

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力,心知道呢個係一個緣分遊戲,但見到亞女傾計都唔放膽講,做媽媽真係頭都痛。。
希望有個地方比今年面試的媽媽們互相鼓勵,釋放壓力(emoji)(emoji)
   23    0    0    1

回覆 中女 的帖子

明白~ 佢地平時做得好好,去到面試就會有很多不預知的因素~  我還投放咗好多! 但開始要調節心理, 有付出唔代表有相應的結果~

中女 發表於 22-9-30 15:40
岩岩開始面試就已經覺得好大壓力,心知道呢個係一個緣分遊戲,但見到亞女傾計都唔放膽講,做媽媽真係頭都痛 ...
我小朋友都係今年考小, 大家加油!!

kf94 發表於 22-9-30 17:00
爸爸呢?叫佢幫手
其實有爸爸幫手係好事, 但係如果爸爸幫得手, 佢應該都係對小朋友有要求既, 有時變左令媽媽更大壓力

岩岩開始面試就已經覺得好大壓力,心知道呢個係一個緣分遊戲,但見到亞女傾計都唔放膽講,做媽媽真係頭都痛 ...
關鍵係盡快得到第一個offer, 就算未係自己最心儀既二線學校都好

一有D野晌手, 個心就會定好多, 起碼冇咁大壓力

希望幫到你

完全明白,但你並不孤單,我嘅做法係不停提自己唔好俾壓力自己同個小朋友,音樂椅不停轉,一定有一間你心儀嘅會收佢嘅!

beefu 發表於 22-9-30 17:11
其實有爸爸幫手係好事, 但係如果爸爸幫得手, 佢應該都係對小朋友有要求既, 有時變左令媽媽更大壓力 :unknow ...
睇自己家庭啫,我老婆冇壓力,反而自己大壓力, 老婆仲成日叫我放鬆啲

真係好大壓力,好想快d完!但明明剛剛先開始(emoji)

我覺得自行派位大壓力啲… 好想快啲到21/11

beefu 發表於 22-9-30 17:11
其實有爸爸幫手係好事, 但係如果爸爸幫得手, 佢應該都係對小朋友有要求既, 有時變左令媽媽更大壓力 :unknow ...

唔關要求事, 大部分爸爸都越幫越忙, 呢幾個月係咁嗌交分房瞓

hkhk8888 發表於 22-9-30 17:18
關鍵係盡快得到第一個offer, 就算未係自己最心儀既二線學校都好

一有D野晌手, 個心就會定好多, 起碼冇咁大 ...

係呀,如果有間收左,我相信會定好多。。即時會輕鬆哂

kf94 發表於 22-9-30 17:00
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

.....................

中女 發表於 22-9-30 19:17
係呀,如果有間收左,我相信會定好多。。即時會輕鬆哂
面試都係啱啱開始啫, 就算有offer都係音小同嶺小, 放鬆啲啦

中女 發表於 22-9-30 19:22
爸爸都有幫手。。但去到一齊見家長,本身plan 好哂大家各自應付d 咩問題,點知去到面試。。。亞爸爸(emoji ...

邊間?嶺小?

回覆樓主:

點都好,唔好比太大壓力小朋友,我小朋友面試既時候見到有小朋友因為唔識而喊左出嚟,其實雖然係剛開始,但其實都已接近尾聲,小朋友心理影響一切。教佢地盡咗力就好了,勝過一切操練。

如果係普通幼稚園生,靠屋企去谷就好辛苦。
溫到發火,可能當初真係要讀名幼。。。

回覆樓主:

唔好比咁大壓力自己,唔得咪抽囉!呢兩年有移民潮,上年大抽獎中籤率已經去到七成八,今年應該重勁!
我睇過好多地區津小升英中率都去到40%,一線更加過50%以上,其實唔係想像咁差!
如果想happy津小都好多選擇,不過升英中率25~30%左右,睇家長自己心態囉!

小兒已經2年班,不過都分享一下當年嘅經歷。
兩年前疫情關係好多Zoom interview, 各學校亦要求家長陪同下in。我個仔基本上所有zoom in冇出過一粒聲。係零,靜過太空,靜到老師以為我地mute咗… 果10分鐘嘅interview簡直係折磨。

有啲學校係實體,送咗佢去佢自己in,唔知佢做咗乜,但係話開心嘅。優才即日in埋家長,我地一齊in時佢又唔出聲,老師話佢頭先自己嘅時候唔係咁,會有對答。我哋明白壓力係嚟自我哋兩公婆...

Anyway, 總之最後全軍覆沒,冇offer,大抽獎中乙2,去玩叩門。

叩門係實體,佢自己搞掂,又俾佢叩到兩間,包括我地最心儀, 放111嘅名校。我地in校長時仲話同佢傾得非常開心,英文conversation好好。而家讀得好開心,成績亦唔錯。

我想講嘅係… 呢個絕對係一個緣份遊戲,未到最後你都唔知會點。作為爸爸媽媽仔仔女女盡咗力就好,入唔到唔代表任何嘢(唔係你仔女蠢,唔係你地冇去面試班,唔係仔女冇特異功能,唔係爸爸媽媽面試表現唔好…) ,交俾個天,冥冥中自有安排。

Good luck!

gtg435i    發表於 22-10-1 18:39
‹ 上一主題|下一主題