用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 邊一間英國boarding school比較適合?
go

[英國] 邊一間英國boarding school比較適合?

有沒有家長有類似的經驗可以分享?謝謝

if confirmed so result orientated without any request of boarding life , Cardiff Sixth Form College may be able to get you to HKU law degree course with A*A*A*.  Pros and cons subject to each individual's own evaluation.  Just my friend's experience and result.

回覆 happylife0709 的帖子

1. 如果明年9月入學,可能部分已經過咗報名deadline。除非你小朋友2023年9月1日未足16歲,咁有機會後年先入sixth form。有冇機會只有每間email去admissions問,既然想讀就問咗先。
2. 呢幾間收唔收你個小朋友其實同佢香港學校成績冇直接關係。當然學校都會要求transcript,不過更重要嘅係:
- interview/assessment
- 有啲學校會需要某樣adaptive test(ISEB, Ukiset, CAT4等)
- 校本entrance test(英文/數/或者A level揀嘅科目)
- CLC應該仲要寫篇essay。
所以除非你小朋友係長期滿江紅,否則機會實有。始終interview先係重點,睇下佢有幾convincing。

3. 因為係去讀sixth form,要搞清楚你想喺學校得到啲咩。如果喺寄宿體驗(你話想有多啲活動),咁當然應該揀大校高full boarding ratio 高嘅,四間之中CLC最符合要求。

但係如果你終極目的係返香港讀Law,呢啲傳統寄宿學校真係未必guarantee你小朋友考到需要嘅成績喎。當然冇話唔可以兩全其美,不過就關你小朋友事(書係學生讀嘅),唔關邊間學校事。如果要guarantee成績,唔理寄宿體驗,可能要去嗰啲A工廠學校(例如OIC,CSFC等)。

Anyway唔報都唔知有冇機會,想報就試咗先。歡迎PM我討論。

happylife0709 發表於 22-9-30 00:32
小女今年中四。在Band 1A直資學校就讀,成績中等至中下。佢諗住未來讀HKU law或者 CU law ,而佢自己有興趣 ...

其實如果想係香港讀Law, 依家DSE收生要求已低咗唔少, 操好DSE好過嘥錢轉跑道
要轉讀AL, 香港近年不少直資中學都有開, 最出色既咪係DGS同SPCS囉!

2jkidsfather    發表於 22-9-30 13:39
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

happylife0709 發表於 22-9-30 00:32
小女今年中四。在Band 1A直資學校就讀,成績中等至中下。佢諗住未來讀HKU law或者 CU law ,而佢自己有興趣 ...

假設你囡囡年紀係正常唔係細囡,應該今年讀完中四,下年去英國會係跳一級讀Yr12(中六),CLC或者Wycombe Abbey 呢d頂級女校係要兩、三年前預備和報考的。至於其他3間都要一年前報考,要求睇Ukiset成績同interview,Headington更要考佢嘅entrance exam,現在已十月頭,可能都deadline咗,你似乎有點遲,你最好快些check吓情況,何況現在有很多細路出去讀書,competition更大,唔知會唔會比當年更嚴謹

至於見你似乎唔係想係英國讀大學,而只想係英國讀高中再回流香港讀大學,你嘅情況Alevel應該讀OIC和Cardiff會啱你,因為你看到他們個University destination都見好多返香港讀醫科等等

因為好多人都感覺上英國個Alevel會好似易攞高A,其實香港嘅三大對海外學生嘅要求唔低,而且你囡囡想讀Law(以前同醫科一樣咁難入,今時今日會唔會易d唔肯定),所以OIC同Cardiff 專係操Alevel會適合你d,而因此都要有心理準備呢d學校係專攻你上大學而唔係比你輕鬆享受boarding life,學習都會好繁重(我唔記得邊間係個個星期都要測驗和星期六都係要返學的)

學術成績 寄宿體驗 兩者兼備
看看 Downe House 如何
相對 WA / CLC 無咁難入

2022 A level A*-A | Boarding %
----------------------------------------------------------
Day + Full Boarding
----------------------------------------------------------
Wycombe Abbey 90% | 90.1%
St Mary's School Ascot 78% | 92.8%
Downe House 74% | 93.0%
St Mary's Calne 68% | 83.4%
Benenden School 67% | 90.8%
...

Day + Weekly/flexi and Full Boarding
Cheltenham Ladies 77% | 78.3%
St Swithun's 75% | 42.6%
Badminton School 73% | 31.1%
Roedean School 71% | 42.9%
...

St Catherine's, Bramley 79% | 22.8%
Headington School 72% | 17.9%
...

香港JUPAS 收生, 2021年 CUHK Law 係4C+2X 達31就收, HKU 要求就高D, 英文+Best 5達36分先收

仲有城大Law, Best 6 25-26分就入到

妳女兒校內成績中等至中下, 名氣攞A工廠可能都唔收, 如果只入一間普通既, 轉跑道去考AL, 成績真係會忽然大幅提升?
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-9-30 13:10
香港JUPAS 收生, 2021年 CUHK Law 係4C+2X 達31就收, HKU 要求就高D, 英文+Best 5達36分先收

仲有城大Law ...

啲學校成績好,好多時候都係self selection bias,本身出名,收咗好嘅學生,咁成績咪自然好囉,良性循環

Poyau 發表於 22-9-30 12:32
學術成績 寄宿體驗 兩者兼備
看看 Downe House 如何
相對 WA / CLC 無咁難入

dh應該同clc難入易入程度差唔多,dh近倫敦啲,住倫敦嘅本地家長比較多寧願去dh唔去clc

好難又要馬兒好,又要馬兒不吃草

If she just wants to avoid DSE, Harrow in HK will do.   It’s not difficult to get in CU Law at all

sleung2020 發表於 22-9-30 14:27
dh應該同clc難入易入程度差唔多,dh近倫敦啲,住倫敦嘅本地家長比較多寧願去dh唔去clc
...

CLC 2024 entry 已過截止申請日期
DH 應該亦是 網頁寫聯絡 Registrar

比較兩校學額及學生人數
CLC Y7-Y11 及 SF 皆收足
DH Y7-Y11 近收足 而 SF 有餘位

想明年讀SF DH 會唔會相對無咁難入?

Cheltenham Ladies
--------------------------------------------------------
https://www.cheltladiescollege.org/admissions/entry-guide/

https://get-information-schools.service.gov.uk/Establishments/Establishment/Details/115798

Admission
Y7 75 × 7 525
Y9 50 × 5 = 250
Y12 45 × 2 = 90
--------------------------------------------------------
Total 865 (Sixth form 330)

No of Pupils 865 (Sixth form 330)

Downe House
https://www.downehouse.net/downe-house-admissions/admissions-process/

https://www.get-information-schools.service.gov.uk/Establishments/Establishment/Details/110123

Admission
Y7 55 × 7 = 385
Y9 45 × 5 = 225
Total 610 (Sixth form 200)

No of Pupils 568 (Sixth form 162)

papamama199 發表於 22-9-30 13:10

仲有城大Law ...

佢主要係理科中下,文科都係中至中上,過到去如果唔揀maths,at least唔洗比maths拉低平均分。

sp3014 發表於 22-9-30 11:12
假設你囡囡年紀係正常唔係細囡,應該今年讀完中四,下年去英國會係跳一級讀Yr12(中六),CLC或者Wycombe A ...

我囡囡係8月尾近9月頭生日,所以應該可以下年或後年讀Year 12。我check過OIC和cardiff,兩間都好似只係齋讀書,冇其他活動,所以暫時不會考慮。

happylife0709 發表於 22-10-3 12:18
我囡囡係8月尾近9月頭生日,所以應該可以下年或後年讀Year 12。我check過OIC和cardiff,兩間都好似只係齋 ...
Independent School 收生彈性度高好多, 5月出世都可以讀遲一年, 無問題
Cardiff 唔係妳話想入就入, 以你女兒成績, 學校都未必收, 你仲嫌人齋讀書?

Exeter, Wellington 呢D反而機會高D

happylife0709 發表於 22-10-3 12:14
佢主要係理科中下,文科都係中至中上,過到去如果唔揀maths,at least唔洗比maths拉低平均分。
...

如果你打算去英國Alevel主打讀文科e.g. Eng Lit、History、Geog咁,最好預先睇吓英國嘅curriculum 或者past paper有個底先,因為我個小朋友返嚟嘅feedback,係英國讀嘅Eng Lit或者History同係香港時讀嘅完全係兩個平行時空(我其實都唔係好明白,可能係指香港讀開嘅課程同考試嘅模式同英國嘅南轅北轍),佢話數理科反而係香港過去英國後有番d學習自信 ,唔係追得太辛苦

sp3014 發表於 22-10-3 12:32
如果你打算去英國Alevel主打讀文科e.g. Eng Lit、History、Geog咁,最好預先睇吓英國嘅curriculum 或者pas ...
英國文科同香港傳統學校係兩回事英國Eng Lit GCSE要考莎士比亞,香港學生考完DSE都可能未睇過莎士比亞

papamama199 發表於 22-10-3 12:42
英國文科同香港傳統學校係兩回事英國Eng Lit GCSE要考莎士比亞,香港學生考完DSE都可能未睇過莎士比亞
...
點同吖,人哋學校一年一兩次drama,通常都莎士比亞劇目,小朋友一路睇一路做,同埋人哋睇書文化同香港人好唔同。

foxli 發表於 22-10-3 12:55
點同吖,人哋學校一年一兩次drama,通常都莎士比亞劇目,小朋友一路睇一路做,同埋人哋睇書文化同香港人好 ...
係香港讀本地學制既學生普遍被家長訓練到淨係識睇書鬥深同鬥字多

papamama199 發表於 22-10-3 12:30
Independent School 收生彈性度高好多, 5月出世都可以讀遲一年, 無問題
Cardiff 唔係妳話想入就入, 以你女 ...

岩,所以都唔會報。