用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田轉校網到荃灣大抽獎會跌banding嗎?
go

沙田轉校網到荃灣大抽獎會跌banding嗎?

沙田校網呈一Band2男生,請問若轉校網到荃灣參加大抽獎會跌banding嗎?還想問一下荃灣Band2學校學額是否充足,我是否應該轉校網?

Rosepls 發表於 22-9-29 23:03
沙田校網呈一Band2男生,請問若轉校網到荃灣參加大抽獎會跌banding嗎?還想問一下荃灣Band2學校學額是否充 ...

請問心儀荃灣區那間中學

Rosepls 發表於 22-9-29 23:03
沙田校網呈一Band2男生,請問若轉校網到荃灣參加大抽獎會跌banding嗎?還想問一下荃灣Band2學校學額是否充 ...

沙田b2生分分鐘可以抽入b1中學,做乜要入荃灣乞食網抽獎?

現實係荃灣友個個大逃亡跳出外區抽獎,做乜反其道而行?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-9-30 06:39

現實係荃灣友個個大逃亡跳出外區抽獎,做乜反 ...

請教,如果有荃官聯繫位抽咁留在區內便值得對嗎?

jesswu 發表於 22-9-30 08:44
請教,如果有荃官聯繫位抽咁留在區內便值得對嗎?

如果真的很喜歡荃官中學, 又冇咩把握可以去到"更好"的中學就留低。

gracelam 發表於 22-9-30 09:05
如果真的很喜歡荃官中學, 又冇咩把握可以去到"更好"的中學就留低。
有把握去更好,還需要等抽獎?

medicine 發表於 22-9-30 09:06
有把握去更好,還需要等抽獎?

"更好"每人定義不同 所以我用呢個 "   "。

gracelam 發表於 22-9-30 09:09
"更好"每人定義不同  所以我用呢個 "   "。
係wor

回覆 gracelam 的帖子

因為已經搬到荃灣住,再跨區到沙田返學有點遠

Poyau 發表於 22-9-30 00:43
請問心儀荃灣區那間中學
最心儀當然係寶安王少清,但Band2生應該不可能了,唯有李成璧/廖寶珊/荃濟

Rosepls 發表於 22-9-30 10:08
回覆 gracelam 的帖子

點會遠呀!我認識好多荃灣區中學生跨區去沙田返學,我自己2個都係跨區,不過唔係沙田區,荃灣區過港島讀書都大有人在。

荃灣區b2中學得4間咁大把,運氣差分分鐘碌入b3中學,沙田有1x間b1中學,b2中學都唔少,乙一放林漢光都有機會入到,咁好地理條件做乜做傻事。

gracelam 發表於 22-9-30 06:39

現實係荃灣友個個大逃亡跳出外區抽獎,做乜反 ...

gracelam 發表於 22-9-30 10:18

點會遠呀!我認識好多荃灣區中學生跨區去沙田返學,我自己 ...
沙田Bang2A也只得一兩間,都在馬鞍山,坐車返學成個鐘🤣

Rosepls 發表於 22-9-30 10:25

你真係要再三想清楚gracelam的comments,真係我地荃湾人既肺府之言泥嫁!!!

其實年年都話荃灣唔夠位,最後個個大逃亡去葵青,到最後荃灣係夠位,反而今年可風要借位俾葵青。如band 2又想搏band 1, 荃灣區可考慮何傳耀。

twhkleung 發表於 22-9-30 11:18
你真係要再三想清楚gracelam的comments,真係我地荃湾人既肺府之言泥嫁!!!
...
嗯,我睇埋佢呈二成績再問下班主任意見先。Thx🙏

Rosepls 發表於 22-9-30 10:25

沙田真係好㨂過荃灣好多好多。你㨂鄭榮之唔洗去到馬鞍山咁遠。

啱啱今年先有荃灣家長話band 2派到何傳耀,有唔覺唔夠band 1喎

沙田多band 1中學但人口都好多,近年沙田多了水泉澳邨、駿洋邨、仲有好多了幾個居屋、私樓落成,多了好多學生要升小升中,升band 1學位一樣緊張。

gracelam 發表於 22-9-30 10:18

點會遠呀!我認識好多荃灣區中學生跨區去沙田返學,我自己 ...

唔係掛!未聽過b1林漢光收b2生喎,沙田係強區,b1生多人又多,b1位都向外區借,唔夠分,未聽過b2可以向上流。

反而樓主強區轉弱區荃灣,有幾會升banding.