用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇? ...
go

[英國] 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇?

用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題?突然有呢個諗法,大家有冇經驗可以分享下(emoji)

frenchfries 發表於 22-9-29 15:19
用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題? ...

係英國, 普通學生通常係住"劏房" (一個單位間咗多間房分租俾多位學生)喎!租俾同學收租可能有麻煩

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題? ...

英國買樓成交期好長,除非畢業後仲會住,有啲無謂

係有個人免稅額。計下條數先知抵唔抵

錢鬆動梗係買,倫敦租金都幾貴。

上網看看心儀地段樓價/租金
例如 Rightmove / Zoopla
新樓(新建/拆售)樓價有溢價 回報較低

其實畢業後都會繼續留倫敦?
會唔會去第二度做野?英國太大,我都諗緊呢個問題
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

如果香港類比倫敦,這些地方比對倫敦咩地方?
如果香港用 18區去分的話,當地人細分的話通常用 borough 還是用咩?

尖沙咀:
旺角:
黃埔:

中環:
金鐘:
灣仔:
銅鑼灣:

謝謝

sleung2020 發表於 22-9-29 15:45
英國買樓成交期好長,除非畢業後仲會住,有啲無謂
如果冇按揭,成交期要幾耐?

回覆 ema 的帖子

好慢。就算買新樓,冇按揭都分分鐘要九個月。

beastiebistro 發表於 22-9-30 09:31
回覆 ema 的帖子

請問:
如果係二手物業,no chain,係cash buyer,成個交易係米會快好多呢?謝謝你分享。

回覆 TTEE1819 的帖子

應該都唔會快得去邊。根本上就係英式工作效率問題。

我哋係根據你嘅條件一樣,三個月成交.

Poyau 發表於 22-9-29 18:13
上網看看心儀地段樓價/租金
例如 Rightmove / Zoopla
新樓(新建/拆售)樓價有溢價 回報較低

唔該晒,請問拆售係咩?

ILOVEBEAN 發表於 22-9-30 10:28

我哋係根據你嘅條件一樣,三個月成交.

謝謝你和beastiebistro的資料,唔該哂,唔該哂。平日要睇和收集多點有用的資料,以備隨時的需要。

frenchfries 發表於 22-9-30 10:29
唔該晒,請問拆售係咩?

類香港商場拆售
例如大項目有舊工廠改為過百住宅
小型有買間屋改為兩三個單位出售

TTEE1819 發表於 22-9-30 09:45
請問:
如果係二手物業,no chain,係cash buyer,成個交易係米會快好多呢?謝謝你分享。
...

No chain 畀 cash 亦視乎業主意向

有急售注明 Cash buyer 個月半成交
問題係要揾到快手 surveyor / 律師

有住緊 雖 No chain 買家急業主唔急Exchange contracts 前雙方皆可褪軚
市況好 買家追得緊 業主可能反價

beastiebistro 發表於 22-9-30 09:31
回覆 ema 的帖子

新樓, 尤其係樓花個D, 最大問題係交樓經常不停延期

王家爸爸    發表於 22-10-9 11:47
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

Poyau 發表於 22-9-30 14:45
No chain 畀 cash 亦視乎業主意向

有急售注明 Cash buyer 個月半成交
英國買樓可以個半月攪掂?
Sorry, 暫時未見過有咁快

回覆 papamama199 的帖子

我係買現樓,不是樓花。仲要用全英國最大嗰幾間律師行之一,地產商又係用埋同一間律師樓,理論上已經最efficient。結果都係搞咗半年有多。而且交收咗到而家超過兩年(雖然有covid),張契都仲未register到。