用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇? ...
樓主: frenchfries
go

[英國] 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇? [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 22-9-30 15:48
回覆 papamama199 的帖子

我係買現樓,不是樓花。仲要用全英國最大嗰幾間律師行之一,地產商又係用埋同一 ...
所以如果子女讀大學前幾個月先買樓, 要有心理準備有可能畢業都未收到樓
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-9-30 15:34
英國買樓可以個半月攪掂?
Sorry, 暫時未見過有咁快

買賣一般情況無咁快
業主低於市價放售 注明要 Cash buyer
要求 Accept offer 後落訂 個半月成交
有經驗門路買家可考慮 新手三思

回覆樓主:

上年在倫敦買咗2間現樓,一間用咗3個月,1間用咗2個月,全部係cash buy,最正係agent一通知收樓,24小時內已搵到2個租客俾我地揀,2星期後已開始收租,而家好有效率嘅。有間9年前買,就要用成接近半年

小沁 發表於 22-9-30 21:56
上年在倫敦買咗2間現樓,一間用咗3個月,1間用咗2個月,全部係cash buy,最正係agent一通知收樓,24小時內 ...
我都想可以咁快完成cash pay 買現樓,可否pm 有關律師和驗樓師資料?謝謝。要俾agent fee 嗎?

另外有一點,如果cash buy英國啲樓,我哋係要喺香港搵一間律師樓verify我哋嘅資金來源. 所有文件要Certified之後比英國律師樓做文件. 唔知係咪個個一樣?

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

英國律師樓要跟AML例,一定要verify資金來源。

回覆 beastiebistro 的帖子

IC. TKS !

ema 發表於 22-10-1 08:10
我都想可以咁快完成cash pay 買現樓,可否pm 有關律師和驗樓師資料?謝謝。要俾agent fee 嗎? ...

我冇自己搵律師或驗樓師,全部agent 攪掂,其實我只係在rightmove睇啱,跟住email agent去睇樓,傾啱價錢就落訂,agent會安排埋律師同驗樓師,online簽文件,一步步叫你做,好方便,咁當然要俾agent fees

小沁 發表於 22-10-1 17:27
我冇自己搵律師或驗樓師,全部agent 攪掂,其實我只係在rightmove睇啱,跟住email agent去睇樓,傾啱價錢 ...
Thanks!

回覆 小沁 的帖子

請問agent fees 約幾錢?

日本妹妹 發表於 22-10-1 20:41
回覆 小沁 的帖子

請問agent fees 約幾錢?

唔係好記得,幾萬蚊,因好多細碎費用要俾,只記得律師費約2萬幾

beastiebistro 發表於 22-9-30 09:31
回覆 ema 的帖子

好慢。就算買新樓,冇按揭都分分鐘要九個月。

你指二手楼?

如果新楼3-4个月可以,最长时间係银行按揭,其本装修电器齐全,收楼后,代理安排傢俬都係2-3个星期,立即可以租出去。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

我係自己買新樓嘅經驗,直接同地產商買,亦無做按揭。可能我買嘅時候剛剛係covid最施虐嘅時候。

frenchfries 發表於 22-9-29 15:19
用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題? ...

有个人免税额,跟香港差不多,一万三千几镑,一万三千儿鎊到五万镑20%。

不过很多地方可以扣税,例如管理费,代理费,维修费,改善能源效益工程费,最后可能不用交税,上网睇吓如何报税,

反而你要查吓,业主年龄有冇特别要求。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-1 21:20
回覆 ANChan59 的帖子

我係自己買新樓嘅經驗,直接同地產商買,亦無做按揭。可能我買嘅時候剛剛係covid最 ...

可能 Cash buyer 同疫情關係。

beastiebistro    發表於 22-10-1 23:39

frenchfries 發表於 22-9-29 15:19
用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題? ...
用仔女名買屋,可以有首置免稅額,買既時候已經慳好多稅,將來又可以避啲遺產稅,係唔錯既主意。
不過,如果分租一間房比同學仔,理論上你需要有HMO(House in Multiple Occupation)牌照,如果你私底下租,就唔涉及牌照同稅既問題;依足法例嚟做,其實亦唔難,而且仔女有免稅額,點都唔需要交稅(除非你間屋好大好大)。
英國平均租屋成本大約係屋價既6%(地區差異都大,區區唔同),買定租,其實睇你仔女諗住喺英國幾耐,同埋你對英國房地產市場既睇法。

王家爸爸 發表於 22-10-9 11:42
用仔女名買屋,可以有首置免稅額,買既時候已經慳好多稅,將來又可以避啲遺產稅,係唔錯既主意。
不過,如 ...

哩個case應該未算係HMO。一間屋入面如果住1-2個來自唔同household 嘅人,而佢哋又share屋入面嘅facilities,哩個未算係HMO,住3個或以上嘅先係HMO,但住5個人及以上就一定要申請HMO牌。
8-)

ANChan59 發表於 22-10-1 21:24
有个人免税额,跟香港差不多,一万三千几镑,一万三千儿鎊到五万镑20%。

不过很多地方可以扣税,例如管理 ...

外國人收租,可以用免稅額嗎?

kct18 發表於 22-10-10 08:39
外國人收租,可以用免稅額嗎?

可以

anitawong21 發表於 22-10-9 22:43
哩個case應該未算係HMO。一間屋入面如果住1-2個來自唔同household 嘅人,而佢哋又share屋入面嘅facilities ...
你啱
‹ 上一主題|下一主題