用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 假如dse 所有已選科目有5 -5* ,應否轉IAL ? ...
樓主: Cliokohonda
go

假如dse 所有已選科目有5 -5* ,應否轉IAL ? [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 22-9-29 14:52
有呢個傾向,尤其佢執意從事AI 行業..
但始終不能抹殺留港可能性

我覺得要立定目標,主打出國就要開始留意同準備,唔好無稜兩可。留港衹係PlanB。見人地都研究考SAT之類試添。話時話,而家英鎊抵買,如出國,入定啲準備下都係時候。估你女唔會去澳洲啦,澳元亦抵買。

中四?定中五?到時可以報定UCAS, 考ielts,樓上jm話齋,2手準備,反而IAL可以唔洗轉,用DSE成績一樣可以出國。

天外之人    發表於 23-5-31 11:29
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IAL好處應該係可以集中幾個優勢科目,不過貴D同返去內地大學就不如DSE方便。另外我聽過IAL講座,似乎IAL考試壓力較小,係每個Module考一次,萬一失手都可以re-take。

Yanamami 發表於 22-9-29 15:04
我覺得要立定目標,主打出國就要開始留意同準備,唔好無稜兩可。留港衹係PlanB。見人地都研究考SAT之類試 ...
到了十一月,可能會更抵買

gracelam 發表於 22-9-29 15:35
中四?定中五?到時可以報定UCAS, 考ielts,樓上jm話齋,2手準備,反而IAL可以唔洗轉,用DSE成績一樣可以 ...
真係忘記了樓主就讀邊一間和中幾?

甘就由她自己揀啦

medicine 發表於 22-9-29 16:31
到了十一月,可能會更抵買
買少少又買少少。

Yanamami 發表於 22-9-29 16:56
買少少又買少少。
息口敏感.當然,不排除有炒的成因.
不過,同意買少少,到時再睇情況.畢竟涉及太多因素,各國出政策應對或干預的可能性不細,又係未必(將來)會更抵.量力而爲,(將來有打算)入少少應該不會錯得去邊.

收藏住先啦,第日可能有用。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3869028

Cliokohonda 發表於 22-9-29 14:06
囡囡target computer eng .

咁就簡單了
你先去了解下學校的IAL有開乜科目
如果有further maths就轉IAL
如果冇,就唯有留在DSE
我是護書簿

Cliokohonda 發表於 22-9-29 14:04
囡囡母校下年開始有IG 班,舊同學撩起佢一齊讀IAL,我考慮「阻止」或「由得佢自己諗」
...
G 記really開IG, 之後開IAL?上年簡介會已經吹風積極籌辦中,校長果然坐言起行!咁咪直接同熊貓鞋搶人?
言歸正傳,同意留上所言,如果會考慮北望可以不轉

bettyay 發表於 22-10-3 07:35
G 記really開IG, 之後開IAL?上年簡介會已經吹風積極籌辦中,校長果然坐言起行!咁咪直接同熊貓鞋搶人?:he ...

間學校真係潮,開IG同年青人互動
幾時會開埋微博吸大灣區粉C?
我是護書簿

如果想日後向IT發展, 讀DSE會好多 (需然DSE科ICT都幾流下)
因為用DSE成績, 日後可考慮升讀國內名大學既IT本科, 或者用DSE成績去考外國既IT科
留係香港讀IT科目? 算吧啦! 香港只會口講推動IT行業, 實際只會推動個別行業(如地產)
科學園推動香港IT發展? 科學園其實只係做"物業管理"咋!

Yanamami    發表於 22-10-13 21:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-9-29 14:10
誤會了.原來是另一位.

甘,真不容易做決定

另一位已轉左IAL

bettyay 發表於 22-10-3 07:35
G 記really開IG, 之後開IAL?上年簡介會已經吹風積極籌辦中,校長果然坐言起行!咁咪直接同熊貓鞋搶人?:he ...

開 IG想做網紅名校?諗得過到時SPCC都唔夠佢爭

留係DSE,Jupas留香港或北上,讀Computer Engineering 本科競爭無咁大,搏爆GPA上間世界有好排名嘅讀研究生,完成Phd就一天都光哂。

AI,讀國內211/C9學院好有競爭力

Cliokohonda 發表於 22-9-29 14:06
囡囡target computer eng .

呢科就梗係出國讀或祖國啦!

依上面幾位前輩所講,如果目標是外國大學電腦科目(非英國大學),應該照考dse,IAL無特別優勢?

LeeCC 發表於 23-5-25 08:41
依上面幾位前輩所講,如果目標是外國大學電腦科目(非英國大學),應該照考dse,IAL無特別優勢?

...

DSE課程 可以经免試直接申請(特別俾香港考DSE 有香港身份證學生途徑)內地北大、清華等過百間內地大學

IAL課程 唔包括內地免試直接申請內地大學,唔能夠直接申請北大、清華等大學的

P.S.樓主話會考慮內地清華大學

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊