用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在油尖旺,家住九龍城,B1男生點選? ...
樓主: 三心三奕
go

小學在油尖旺,家住九龍城,B1男生點選? [複製鏈接]

medicine 發表於 22-10-19 07:34
其實都沒其他建議.
選他區中學?與九華伊中比,DSE成績相近而校園環境又相近的中學聊聊可數.(老實講,九華校園 ...
的確如你所講,看了九華的簡介會,校園環境很好,成績也好,跨區別的學校,同級別也暫時沒心儀。自行填伊中和九華,無非是給自己鼓勁,可能性很小吧。大抽獎不中的話,那要選好備選叩門的學校······太難。
穩妥保守,自降半格,就不操心。

回覆樓主:

新大天級10幾其實成績已好好。奈何自行競爭太大。40-50個位全港爭。
我會照搏自行九華,QE未必,QE揀200人in, 全香港慕名跨區,200人計每間冇級5內都未必入到圍(雖然有例外,我小朋友間級10幾打後仍中QE自行)

自一九華,自二可能試三寶。唔得的話大抽獎甲乙一QE,乙二再諗。抽唔到再叩

回覆 jesswu 的帖子

想問問三寶是哪間?你家例外去伊中,是不是除了學術,其他表現很優異?

medicine 發表於 22-10-19 07:34
其實都沒其他建議.
選他區中學?與九華伊中比,DSE成績相近而校園環境又相近的中學聊聊可數.(老實講,九華校園 ...

如果自行係跨區比較著數d, 相比九華,聖言同埋觀塘瑪利諾會唔會機會大啲?

DD仔 發表於 22-10-31 09:15
如果自行係跨區比較著數d, 相比九華,聖言同埋觀塘瑪利諾會唔會機會大啲?
...
放著九華87個大抽獎名額不抽,而山長水遠去觀塘返學,為乜?

medicine 發表於 22-10-31 09:24
放著九華87個大抽獎名額不抽,而山長水遠去觀塘返學,為乜?

一定抽到㗎差唔多個個band1男生都放九華第一志願㗎啦

三心三奕 發表於 22-10-31 09:11

想問問三寶是哪間?你家例外去伊中,是不是除了學術,其他表現很優異? ...

三寶指九龍城區:迦密/華英/旅港
全部B1A/Bbanding

我小朋友是三私之一

三心三奕 發表於 22-10-31 09:11

想問問三寶是哪間?你家例外去伊中,是不是除了學術,其他表現很優異? ...
該位家長是三私小學之一.
不要拿津校與之相比.亦無須妄自菲薄.自行機會不大,大抽獎機會唔細.

記得放榜當日,有中九華的小朋友(及家長)歡天喜地,相形之下,名次更前的一個同學,因自行早早中了同區男校就沒乜聲出,好快離校(聽講話去叩門).

PS:KL3的家長講三寶是指華英,迦密和開平.

三私的十幾很厲害了明白了,多謝好建議

DD仔 發表於 22-10-31 09:26
一定抽到㗎差唔多個個band1男生都放九華第一志願㗎啦
沒話一定抽到,但相比於跨區返學,我是傾向抽同區.
再講,抽不到九華,最差咪入銘基/循道.以樓主的校名/名次去扣同區聖芳濟,我估,99%機會中.有甘樣的保險,何必山長水遠去觀塘讀聖言?觀瑪DSE和聖芳濟相差無幾,更是無必要

medicine 發表於 22-10-31 09:32
該位家長是三私小學之一.
不要拿津校與之相比.亦無須妄自菲薄.自行機會不大,大抽獎機會唔細.

自行難玩在這裡
除非級頭十拿九穩,邊間都躊躇滿志。降格求安心,但見人比自己遜色的最後又抽到自己當初最心儀,又揼心。
求了安心要預到時揼心。視乎家長有幾願意試運氣。

三心三奕 發表於 22-10-31 09:33

三私的十幾很厲害了明白了,多謝好建議

新大天級十幾也絶不遜色。三私係多少少名氣而已

medicine 發表於 22-10-31 09:37
沒話一定抽到,但相比於跨區返學,我是傾向抽同區.
再講,抽不到九華,最差咪入銘基/循道.以樓主的校名/名次去 ...

原來觀瑪同聖芳濟差唔多,我仲以為歡瑪係頗強。
但聖言應該算幾好嘅男校喇啩?相對於三寶,邊個好啲?

jesswu 發表於 22-10-31 09:38
自行難玩在這裡  
除非級頭十拿九穩,邊間都躊躇滿志。降格求安心,但見人比自己遜色的最後又抽 ...

絕對贊成

DD仔 發表於 22-10-31 09:43
絕對贊成

我冇乜抽獎運。小朋友失落自行,放着九龍城遍地B1校的公海唔去分一杯羹,爲求安心取了低band直資,好多人話我蛇呱,嘥料。
但那一刻,那份安全感對我太重要,唯有取捨。

DD仔 發表於 22-10-31 09:42
原來觀瑪同聖芳濟差唔多,我仲以為歡瑪係頗強。
但聖言應該算幾好嘅男校喇啩?相對於三寶,邊個好啲?
...
恕我直言,三寶中.,開平稍弱.
聖言男校,似乎男校都有共同點,3322率不高.一衆男校皆比同級女校稍差,比男女校亦有一啲啲距離(但如僅僅論金字塔頂端,卻又男仔佔多).

從這個角度,拿男校比男女校,僅僅比整體DSE,又似乎無乜大意義.

如果比的話,個人會僅僅比自行有機會的個部分,但偏偏這部分就是難有數據.但此時,又到了小朋友/家長抉擇的時候,究竟男校還是男女校的問題.這個問題有答案,已經無需再比了.

聖言不錯,但始終路遠,及不如九華校園及名氣.
(係我一定抽,哪怕已經有聖言自行電話,如仍可抽的話,一樣揀抽不要穩入.)

jesswu 發表於 22-10-31 09:52

我冇乜抽獎運。小朋友失落自行,放着九龍城遍地B1校的公海 ...

碰啱依家移民潮,喺7月放榜後,其實去叩門往上移係非常有可能嘅。我哋上年嘅師兄師姐都有咁嘅情況,都係有直資,再轉排名更高嘅學校

medicine 發表於 22-10-31 09:57
恕我直言,三寶中.,開平稍弱.
聖言男校,似乎男校都有共同點,3322率不高.一衆男校皆比同級女校稍差,比男女校 ...

你似乎都好like九華
(可能係香港同九龍比較之後….講笑啫

DD仔 發表於 22-10-31 10:02
你似乎都好like九華
(可能係香港同九龍比較之後….講笑啫)
數年前,已經講過,九華fans

DD仔 發表於 22-10-31 09:57
碰啱依家移民潮,喺7月放榜後,其實去叩門往上移係非常有可能嘅。我哋上年嘅師兄師姐都有咁嘅情況,都係有 ...

我就是放榜再去叩。
買了安心又唔十分甘心,唯有作最後掙扎。
袋住個吉求個橙,叩門壓力唔太,至少冇橙食仲有個自己親手揀的吉。但雖然壓力唔太(預冇橙食),始終都要辛苦頻撲,叩門試一劑4粒鐘,可以唔叩一定唔想玩,問題見市面有橙又唔甘心唔去搏下彩

移民效應今年不如上年,一來要移的都七七八八,二來今年升中學童人數比之前多(baby boom年份),所以宜審慎少少。
‹ 上一主題|下一主題