用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問以下幾間直資中學的排位正確嗎?
樓主: monkeydiary
go

請問以下幾間直資中學的排位正確嗎?

DD仔 發表於 22-9-29 13:57
如果話B1B係理科成績好些,而B1C反而係文科成績更佳,小朋友係文科人的話,揀B1C亦係合理。唔知現實有冇類 ...

哩总例子我就冇喇,但我上面說的是如果果间大家都話勁的1B校沒有公报每科成绩,只說整体好过另一間接近佢既學校,而接近果間有公开每科成绩,而呀囝咁arm又係佢有興趣果d科,果間差少少果果間果几科又好好,咁我真係會揀差少少果间嫁!因為知道底线去到边吖嗎!

DD仔 發表於 22-9-29 10:13
我只係舉一個極端啲嘅例子,其實喺中學階段,主科 中英數成績已經可以代表到中學嘅學術水平。好似gracelam ...

同意,現實碓實如此

twhkleung 發表於 22-9-29 14:04
同意你的講法,但有時又好难怪晒d學校,好似我囝S4果年,有個同學想讀physics, 但佢S3 physics得50頭,學 ...

其實我响ek見唔少家長要小朋友"高攀"某些中學(大抽獎入嗰D),比你捱到中三,到咗高中選科,真係一D優勢都冇。

講返phy同econ個case, 如果phy有級頭50都入唔到,相信只開到一班或整體成績不理想先入唔到, 除非大學堅想讀工程科,否則讀econ也不錯。

不過樓主問嘅都係直資中學,高中選科比較彈性,考量點亦少D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 22-9-28 20:19
大致上如下

1. 培僑書院 | SMC 優才

想請問會否有SMC嘅DSE數據呢?

Mchacha 發表於 22-9-29 17:28
想請問會否有SMC嘅DSE數據呢?

SMC 2022年主科5+平均28.5%

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49148940

Poyau 發表於 22-9-29 17:59
SMC 2022年主科5+平均28.5%

謝謝你不過我看不到那個圖片,請問是否成績達B1b水平?

Poyau 發表於 22-9-28 20:19
大致上如下

1. 培僑書院 | SMC 優才

掂呀