用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問以下幾間直資中學的排位正確嗎?
go

請問以下幾間直資中學的排位正確嗎?

如果要將以下幾間的直資中學以他們的公開試成績來排位,這樣排正確嗎?
1. 匯基(東九龍)
2. 顏寶鈴
3. 李國寶
4. 基督教崇真
5. 培僑書院
由成績最好至最差排

monkeydiary 發表於 22-9-28 16:27
如果要將以下幾間的直資中學以他們的公開試成績來排位,這樣排正確嗎?
1. 匯基(東九龍)
2. 顏寶鈴

1. 培僑書院                                           2. 匯基(東九龍)
                3. 顏寶鈴
                4. 李國寶
                5. 基督教崇真

由成績最好至最差排

monkeydiary 發表於 22-9-28 16:27
1. 匯基(東九龍)
2. 顏寶鈴
1.培僑書院2 匯基(東九龍)
3.顏寶鈴
4.李國寶
5 培基
6 基督教崇真

由成績最好至最差排

lctang 發表於 22-9-28 18:29
1.培僑書院2 匯基(東九龍)
3.顏寶鈴
4.李國寶

不如加埋其他直資例如羅氏、優才、真道、播道、聖瑪加利、中華基金、黃錦輝、福建、香島

DD仔 發表於 22-9-28 18:59
不如加埋其他直資例如羅氏、優才、真道、播道、聖瑪加利、中華基金、黃錦輝、福建、香島
...

唔需要排其他幾間了,因為知道小朋友唔會返到學,而之前個幾間都唔需要排了,因為已找到相關資料

...
唔好意思! 我無太留意其他直資DSE往績, 不便作比較。但其實我也只是根據這裏EK 資深前輩greenapple 及 hkpapa 過往收集,分析及统計各中學DSE成績得知的。你可參考以下連結看看你想知的中學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819479&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D1&page=1

...

大致上如下

1. 培僑書院 | SMC 優才
2. 滙基KE | 中華基金
3. 顏寶鈴 | 香島 福建 羅氏 播道 王錦輝
4. 李國寶 | 培基
5. 基崇 | 真道

lctang    發表於 22-9-28 21:51

Poyau 發表於 22-9-28 20:19
大致上如下

數據王,勁呀

Poyau 發表於 22-9-28 20:19
大致上如下

EK好在有你

回覆樓主:

希望唔好介意我講多句,除了睇整体成绩如平均5+,平均每人多少個5+,更重要係睇每科5+成績,揀小學唔同揀中學,s1到s3乜科都要讀,但到左s4後要選科,例如小朋友喜欢economics,或大學打算讀history,咁S4時便要選相关科目,如A中学总分5+十分好但沒有每科成績参考,而B中學总分沒有A好,但有每科成績公报,而你小朋友喜的科目B校顯示非常好,咁应該係咪应該選B校以非A校?
还有,有些校是按學生总成绩來分科,而非看學生每科成績來分科,咁某d學生总成绩一般,但他喜愛的科目是级一,但因总分不高而最后才可選科,有可能反而入不到自己级一的那科。

总之,某些校如只公报整体点好占好又或只公报入了乜top u,但沒有每科成績,咁要特別小心d,唔係話佢唔好,不过你永不会知道你小朋友喜歡的科目,哩間总体成績咁好的A校會唔會其实並不適合你小朋友的目标。

twhkleung 發表於 22-9-28 23:48
希望唔好介意我講多句,除了睇整体成绩如平均5+,平均每人多少個5+,更重要係睇每科5+成績,揀小學唔同揀中 ...

明白,謝謝提點,所以其實沙田的直資中學即使整體成績很好,但我也不會以他為首選

希望唔好介意我講多句,除了睇整体成绩如平均5+,平均每人多少個5+,更重要係睇每科5+成績,揀小學唔同揀中 ...

但小朋友還小,怎樣知道他喜歡哪些科目?

monkeydiary 發表於 22-9-29 00:30

襯佢还小,時間較多時参加多些興趣班(不是補習班),只要唔影响正常學習,比佢見識多d,而且要短期,從中觀察小朋友对边d興趣大d,咁应該會揾到d小朋友的興趣方向,最少是文是理定藝術,应可看出一二。

假設因素其他不變,SPCC嘅Econ成績係差過培基,二揀一,會唔會因為覺得小朋友喺小學6年級時對經濟好有興趣,而因此放SPCC而取培基?

monkeydiary 發表於 22-9-29 00:30

所有中學我只會留意4個主科4+成績,(2024開始3科主科4+),其他選修科只作參考。

選修科成績好,大部分係學校只容許成績好的同學選修,如熱門的理科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DD仔 發表於 22-9-29 08:22
假設因素其他不變,SPCC嘅Econ成績係差過培基,二揀一,會唔會因為覺得小朋友喺小學6年級時對經濟好有興趣 ...

唔會啦!小朋友五時花六時變,咁早其實好難睇得準,尤其是現在佢都未真係好清楚每科讀啲咩,例如我女鐘意歷史,而家得閒先上youtube睇下,無咩壓力,梗係咁講啦!到真係要讀時,好可能又有唔同睇法
但問題係,我講嘅沙田直資學校,邊有spcc咁勁呢?!

monkeydiary 發表於 22-9-29 09:05

唔會啦!小朋友五時花六時變,咁早其實好難睇得準,尤 ...

我只係舉一個極端啲嘅例子,其實喺中學階段,主科 中英數成績已經可以代表到中學嘅學術水平。好似gracelam咁講,其他科只作參考便可,因為可能某科該校考生人數少,叻人集中去考,又或者其他原因,令到成績特別高企,但中英數,全部人都要考,而且好講底子,而底子呢樣野,唔同中學可以差別好大。
大學甚至研究院,分科就好重要,因為資源係落入唔同嘅faculty, 教授嘅研究亦係分科,所以會有分科排名。

DD仔 發表於 22-9-29 08:22
假設因素其他不變,SPCC嘅Econ成績係差過培基,二揀一,會唔會因為覺得小朋友喺小學6年級時對經濟好有興趣 ...

哈哈!如果你用extreme case泥講,我都會選SPCC,正如我想讀subject A, 而雖然大學B係好过Cambridge,但如果cambridge收我讀A,一样會選cam而放气B。

但如果你唔係講到咁極端,如1B校同1C校來講,我好可能會揀間1c呢

twhkleung 發表於 22-9-29 13:42
哈哈!如果你用extreme case泥講,我都會選SPCC,正如我想讀subject A, 而雖然大學B係好过Cambridge,但如 ...

如果話B1B係理科成績好些,而B1C反而係文科成績更佳,小朋友係文科人的話,揀B1C亦係合理。唔知現實有冇類似例子?

gracelam 發表於 22-9-29 09:02
所有中學我只會留意4個主科4+成績,(2024開始3科主科4+),其他選修科只作參考。

選修科成績好,大部分係 ...

同意你的講法,但有時又好难怪晒d學校,好似我囝S4果年,有個同學想讀physics, 但佢S3 physics得50頭,學校唔同意佢選physics 和建議佢選econ,因為佢econ有七十几分,咁如果個同学係你小朋,你會支持佢讀physics,还是讀econ呢?

有d學校,為左盆数,要果科好高分先比個學生選,但有d學校,真係唔想個學生明明連3仔都冇机會,都重係話要讀果科。

又好似有d家長成日話某某校每年留班人数好多,因為又係想做靚盆数,但係奇實好多時,學校要得佢留班,咁佢成真喺唔係好掂,夾硬升上去,可能連3322都囉唔倒,咁点算!我囝個同學,今年升S6,但佢主动同學校講想repeat S5.我反而覺得哩個同學識諗野。