用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 私校雜費
go

[英國] 私校雜費 [複製鏈接]

我兩個小朋友讀兩間不同嘅私校,發覺家姐嗰間相比起細佬嗰間多好多雜費,去隔離鎮一日又收 £30, school team 制服要自己俾每件成 £60-£70... 想問下大家學校係咪都係咁?
   1    0    0    0

muimui2 發表於 22-9-27 23:35
我兩個小朋友讀兩間不同嘅私校,發覺家姐嗰間相比起細佬嗰間多好多雜費,去隔離鎮一日又收 £30, school te ...

去隔離鎮係做咩?幾遠?有活動?要唔要入場券?觀光或是純車費?
英國校服出名係貴,特別校褸,接近一千,如果上身衫同運動衫又唔同價錢,幾舊水就一定,不過質地唔錯woo,又唔係件件,但睇邊件囉,幾百至一千不等

我兩個小朋友讀兩間不同嘅私校,發覺家姐嗰間相比起細佬嗰間多好多雜費,去隔離鎮一日又收 £30, school te ...

£30 車費 入場費 午餐 零用 ... ?

寄宿定日校?

校服係貴,但質素好,label 見到有made in Lancaster / Sheffield… 不是MIC。去隔離鎮如包車費入場午餐£30都算超值吧!喺香港去海洋公園玩都唔止啦!

宮二 發表於 22-9-28 02:26
校服係貴,但質素好,label 見到有made in Lancaster / Sheffield… 不是MIC。去隔離鎮如包車費入場午餐£ ...

去鎮唔係去 theme park 喎,theme park 有入場費,去個鎮度 day tour 唔駛架喎。

sleung2020 發表於 22-9-28 01:03
寄宿定日校?

學校有boarding, 但佢係 day student, 不過駛費無分別,呢啲錢都係 standard

Poyau 發表於 22-9-28 00:50
£30 車費 入場費 午餐 零用 ... ?

無需入場費,學校本身有 coach, 平時已經包 lunch, 呢 £30 無寫點計,簡單唻講,係 day trip 費用

哈比族 發表於 22-9-28 00:32
去隔離鎮係做咩?幾遠?有活動?要唔要入場券?觀光或是純車費?
英國校服出名係貴,特別校褸,接近一千, ...

觀光 only, 無講有咩活動,係一日 day trip,車程 30 mins。

校服方面,我都聽過好多人話私校貴,但我仔間私校有2手買,我覺得人性化好多,而且 sports wear 無咁多花臣,相對平實啲

muimui2 發表於 22-9-28 05:02
學校有boarding, 但佢係 day student, 不過駛費無分別,呢啲錢都係 standard

我大嗰個係寄宿學校嘅寄宿生,細嗰個係純日校學生,前者的確多啲雜費,後者好少,可能反映寄宿學校鐘意收雜費,純個人經驗

muimui2 發表於 22-9-28 05:05
無需入場費,學校本身有 coach, 平時已經包 lunch, 呢 £30 無寫點計,簡單唻講,係 day trip 費用
...

£30 day trip, 雖然話在隔離鎮,唔貴,真係唔貴。

£30 day trip 唔貴呀

£30唔貴丫又唔係個個星期去,£60 team 衫都可以接受,正常費用,唔算雜費。

£30 當一日遊費用,差不多啦!
校服係有二手,自己衡量二唔二手可以啦!
英國學校唔多唔小都會有雜費,香港學校都會啦(非疫情時),婆仔數都預左有

如果校服買新的,到時著完放返二手出去,感覺件校服平的又環保^^
出去一日的小量雜費是有的
BOOBOO

muimui2 發表於 22-9-28 05:05
...

出 trip 即使無入場費 學校亦會收費
坐學校校車 要收費
外出用膳唔包 另計

問吓囡囡 老師有無畀 Pocket money?
提囡囡 Pocket money 有剩自己儲
有剩畀老師未必會係 £30 扣減

唔貴喎,我女n年前讀 boarding...學校有活動 (同Day school student 一齊 ),都係收咁上下價錢。校巴、司機、汽油等等都係要錢

我女逢星期日day trip 都要收錢,學校有講係coach, 入場費⋯ 但自由參與~ 去唔去都得

sleung2020 發表於 22-9-28 05:09
我大嗰個係寄宿學校嘅寄宿生,細嗰個係純日校學生,前者的確多啲雜費,後者好少,可能反映寄宿學校鐘意收 ...

我諗可能係因為咁,女女嗰間有50% boarding, 仔嗰間得10%, 所以比較似 day school, 可能係因為咁,所以細佬嗰間雜費比較少。

無比較無傷害,我見細佬嗰間,連去3日2夜宿營都唔駛錢,所以先覺得家姐嗰間多雜費

muimui2 發表於 22-9-29 03:50
我諗可能係因為咁,女女嗰間有50% boarding, 仔嗰間得10%, 所以比較似 day school, 可能係因為咁,所以細 ...

細佬嗰間係咪真係唔使錢?有啲嘢我就交下期學費先知道要收錢 。
‹ 上一主題|下一主題