用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級學生人數少咗,會否影響banding ?
樓主: pajamama
go

全級學生人數少咗,會否影響banding ? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 22-10-9 23:25

但條數唔係咁計,我姨甥上年正是嚇到鼻窿無肉果種
平時頭40 band one(老師保守估計),姨甥難得越戰越 ...

情況同我小朋友好相似。
佢一直B1,但呈一大失水準跌了在b2A,呈二追返上,應該係1B/C。但班主任話人數由往年人數160跌到得90幾,有機會係1C,不好彩的話有可能係2AAA
我地KL3,大把B1校。但比老師咁講一講,有隱憂了。結果唔敢搏,take了間1C直資,放榜再去叩,好彩又叩到。
回想過來,其實點都唔驚,區內多B1校,如果自己有信心,抽唔到,至多去叩。
當然,叩門的過程係辛苦嘅。

lot888 發表於 22-10-10 09:53
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom帶出一個非常好的啓示。先問2個問題。1)老師的健議在自行前或自 ...
咁有公平啲講,學校未必宜係咁介意第三志願,但全面睇係保守建議好過進取。
估B2入B2無問題,估B2入B1就更加無問題。
但估B1入B2甚至錯BAND所以入B3,學生同家長失預算,學校就有排畀人唱。

始終學校都唔會知學生PRE-S1成綪分報,亦唔會知條CURVE係點拉。兼且呢兩年係全區/全港學校都有相同問題,係此消彼長情況下,全區/全港RO係可以上落好大。

要穏陣,只可以將前幾年的入B1的級名次照比例調整再打多個8折。如果假設原本50/120內係B1,宜家減到90人。我會安全計就50*0.75*0.8=大約第30名內係B1,第31~38名算係邊沿人。

回覆 worldcat 的帖子

明白worldcat嘅觀點,在B1冇相對縮班情况下,依然有50個B1位,那31至38位邊沿人,甚至39至45人應大幾會入到B1。除非突然他區大量B1學生攻戰你心儀B1中學。(其實真有需要乘0.8嗎?)

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 22-10-10 08:12
多謝版主指教!

唔好客氣
當做話當事人,真係要填落張表度,就自然每一個細節都要諗清楚
到派位當日,見到一堆堆同學入聯繫top校,個心有無un 住,話無就假嘅(雖然當初係自己真心覺得呢間自行校適合)
老師就出聲話可惜呀,有同學排名後d都入到聯繫校、其實我都知跌band機會真係好細好細㗎咋(咁你嚇我跌band,叫我點玩?)

醒目開學勳章 王國長老

jesswu 發表於 22-10-10 10:22
情況同我小朋友好相似。
佢一直B1,但呈一大失水準跌了在b2A,呈二追返上,應該係1B/C。但班主任話人數由 ...

我姨甥欠信心面試蝕底,連直資都無(正正式式只收過滙基一個offer,但無要因太遠。連中基都唔收問你驚唔驚),所以唔敢對叩門有期望
最後知自2後補入,都開心嘅
好彩唔駛叩 (top嘅叩嚟都嘥氣啦)

Charlotte_mom 發表於 22-10-10 13:49
我姨甥欠信心面試蝕底,連直資都無(正正式式只收過滙基一個offer,但無要因太遠。連中基都唔收問你驚唔驚 ...

真係鼻哥窿都冇肉
當時你兒甥父母忐忑到爆。放匯基,真係手震。
我女報得4間,1間1B,其他B1C/2A。開頭都食白果。
到自行一出就即刻收到一間waiting.
我真係唔敢唔要。好驚7月放榜等發落的感覺。
要左之後心定d,放榜再去叩。無壓力下反而叩到另一間直資。
不過要考4粒鐘,都要小朋友肯先得

醒目開學勳章 王國長老

jesswu 發表於 22-10-10 14:29
真係鼻哥窿都冇肉  
當時你兒甥父母忐忑到爆。放匯基,真係手震。
我女報得4間,1間1B,其他B1C/2 ...

係呀,磨到7月人都癲(明明唔係差,又唔係越級挑機,想aim 1BC啫…..)

pajamama 發表於 22-9-27 16:35
請問,如果學校今年六年級學生人數比去年(或之前幾年)少咗,咁對學生嘅banding 估算有冇影響呢?

例如:上 ...

當然會 但好看區域 同小學之前派位結果

其實最大影響band 3 學校 收生不足 學生向上流動 變咗band 2 如學額充足

Charlotte_mom 發表於 22-10-10 19:32
係呀,磨到7月人都癲(明明唔係差,又唔係越級挑機,想aim 1BC啫…..)
...

有d直資好早出offer, 今年2月已收齊人。好多同學仔有着落,倍感孤單。 今年自行由往年的3月31吞後到5月4日,又磨多個幾月。
頭一浸直資出offer等不到waiting, 5月4又冇自行,真係諗住要等7月大抽獎。
後來我地好好彩一出自行就收到一間直資waiting.啱啱末開開始填抽獎表

jesswu 發表於 22-10-10 20:10

我哋小學啲老師,唔知點解獨立見時咁保守,我哋當年自行沒有提早公佈,我女呈一+呈二名次係50%內,佢哋都叫我保守啲……. 當時我心諗,考50%內都要保守?唔係卦?

gigayan 發表於 22-10-10 21:06
我哋小學啲老師,唔知點解獨立見時咁保守,我哋當年自行沒有提早公佈,我女呈一+呈二名次係50%內,佢哋都 ...

50%叫你保守咁d老師太保守了吧
你地當年畢業人數仲150+人,足數不用打折。
我地今年人少過100, 計返個safe factor 都正常..
今年我地過60%先話有可能踩少少界。
我覺得過70%先入b2
但我地d band2其實出面睇係1b尾1c頭。我地d band 3abc出到去係band2 abc

tkhhung 發表於 22-10-10 19:51
其實最大影響band 3 學校 收生不足 學生向上流動 變咗band 2 如學額充足
最後間學更難變成band 1, 最終由BAND 2 跌落去Band 3....

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 22-10-11 08:05
最後間學更難變成band 1, 最終由BAND 2 跌落去Band 3....

都係,多咗機會上游,b2去band 1, b2有位漏俾b3生
最難做係b2尾同b3

呢一兩年學生人數變化太大, 無人估計到會影響幾大
A校一級走10人 (佔9%), B校一級可能走30人(佔20%), 大家唔知對方情況, 所以只能用自己情況如估計, 只偏差已好大 (A校會樂觀咗, B校會悲觀咗)
遇上百年一遇既離港潮, 除非EDB開誠佈公, 否則又只係考學生同家長既膽量
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢一兩年贏面大,限本唔駛試膽量,只需跟自己及小朋友意願選校,如不理想,扣回同級或下一級不是問題,最驚自已不做分析,聽人吹水,未開波就認輸,那就無人幫到你,最慘重累咗個小朋友,佢見到比自己成績差嘅都入到好嘅中學,回看自己,再看家長,家長點答?嘅然用咗12年栽培,承受幾個月等結果其實也不算什麼。起碼自己已畫全力為小朋友爭取最好,無悔。

aptt    發表於 22-10-11 14:08

hkpapa852 發表於 22-10-11 12:37
A校一級走10人 (佔9%), B校一級可能走30人(佔20%), 大家 ...

我沒有眼花,你返嚟EK啦

hkpapa852 發表於 22-10-11 12:37
A校一級走10人 (佔9%), B校一級可能走30人(佔20%), 大家 ...
long time no see
‹ 上一主題|下一主題