用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 漢莎航空喺法蘭克福機場轉機問題
go

[英國] 漢莎航空喺法蘭克福機場轉機問題

各位家長,如果坐漢莎航空,由英國喺法蘭克福轉機返香港,1個鐘頭15分鐘嘅時間夠唔夠?感謝回應

如果準時,係夠時間的

lm251099 發表於 22-9-23 21:36
如果準時,係夠時間的

唔知係咪人手不足,依家歐洲航班delay好似好平常,最近搭過幾次歐洲缐都delay半小時至1小時,早兩個星期英國返港,原本預3個鐘喺都柏林上機,以為好多時間,最後英國飛都柏林delay咗個半鐘,真係嚇死人。

fatpatpat 發表於 22-9-23 20:00
各位家長,如果坐漢莎航空,由英國喺法蘭克福轉機返香港,1個鐘頭15分鐘嘅時間夠唔夠?感謝回應
...

上星期呀女原定 1.5hr 轉機時間無問題,但唔好彩發生突發事件令航班 delay就會趕唔到。

好似上年咁係英國個邊英航 check in 時話佢地 PCR 認證唔承認,到截止 check in 時間仲有過百乘客唔畀 check in,好彩最後 CX 職員過黎幫手話無問題,結果航班 delay ,好彩英航知衰幫手聯絡個邊航空公司叫佢地等埋,並安排轉機乘客先落機,佢地仲要跑去轉機,無記錯原本轉機時間係 3小時(emoji)

你可以參考該航班以往記錄決定,係 Google 輸入航班編號 +flight status 就可以睇到

回覆 fatpatpat 的帖子

基本上夠時間轉機。我孩子6月底回港,從 LHR 到 FRA 的航班延遲咗起飛,他在法蘭克福落機時有地勤舉牌接乘客,直接坐車到閘口。如孩子又遇上以上情況,你可以預早提孩子落機時留意有無地勤接乘客。

回覆 itbaby 的帖子

謝謝各位指教

各位家長,再想問問,如果轉機趕唔切,上唔到班機,小朋友係咪要係機場瞓一晚?
航空公司多數有乜安排?

我家人曼城> HKG (1.5 小時轉機) 但曼城delay 1小時起飛,只半小時跑去轉機差D上唔切。
所以都想知道因delay 上唔切,之後會怎安排?產生費用誰付責。和轉機城市可割免簽Visa 入境留宿,所有歸航空公司付責?

漢沙1小時5分轉機唔敢買

朋友孩子好多年前試過坐法航  LHR 飛法國轉機飛香港, 航班 delay接不到飛香港班機, 被迫留在巴黎機場一晚等第日同一班機返港, 因為巴黎回港一日一班。法航的安排只係俾在 lounge 帆布床睡一晚及俾左少少歐羅夠食一餐, 第二天仲被趕出 lounge 等晚上回港班機。此事之後朋友話 1. 以後不敢買只有一兩小時轉機的航班, 2. 以後不會坐法航。

回覆樓主:

(emoji)

我百分之一百唔會買,其實佢每兩個鐘有一班機去倫敦,做乜咁趕,唔delay 情況下人係趕得切上到機,但行李有八成機會趕唔切,你一落機即刻急急腳去轉機,但行李無腳,好被動咁等卸貨車同職員搬出黎,然後再轉去另一班機,日日鬧罷工人手不足下,仲要貨倉門比客艙門關得早。

正常情況下係ok,但疫後全球航運都未回復正常,至少今個學年都唔好搏。