用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉國際還是留LS
樓主: tococoa
go

[小學] 轉國際還是留LS   [複製鏈接]

Fenny2014 發表於 22-10-8 23:10
我有研究過ICHK,但佢好似Y5、Y6入去都要俾齊債券,果兩年感覺好似好唔抵。Y7入學又要再考一次試?同埋又 ...

冇研究個debenture, 不過ICHK HLY係forest school, 好正㗎。
10-11月好多IS Open day, 去參觀多些學校好重要

Fenny2014 發表於 22-10-8 23:53
我係咁樣諗架,細妹出年可以報k,如有幸兩年後入讀,家姐先可以用到sibling priority,果時家姐都變左申請 ...

家姐要轉事不宜遲,讀住其他等sibling priority。唔係只有ESF呢個選擇,仲有好多價錢相宜嘅好學校。樓上都數晒出嚟。住大埔,JIS同NIS都好好呀,JIS仲好多設施(因為同Japanese stream 一齊用),校舍唔fancy,,但夠大、有泳池。

NIS以前冇foreign passport係好難入,不過近年情況唔同左,問下無妨。學校細啲,但感覺close D ,校長好好人的(我去過interview 係校長interview 我)。

Anfield 校舍喺以上兩間之間嘅大細,我覺得足夠活動空間,有戶外有戶內,都幾好。老師超級caring有耐性!

melobi12 發表於 22-10-9 10:18
家姐要轉事不宜遲,讀住其他等sibling priority。唔係只有ESF呢個選擇,仲有好多價錢相宜嘅好學校。樓上都 ...

謝謝你嘅回覆,NIS,JIS,Anfield我都研究下先,謝謝!

964000 發表於 22-10-9 00:37
冇研究個debenture, 不過ICHK HLY係forest school, 好正㗎。
10-11月好多IS Open day, 去參觀多些學校好重 ...

謝謝,我去報幾間睇睇。

Fenny2014 發表於 22-10-9 10:45
謝謝你嘅回覆,NIS我地好耐以前去門口睇過,校舍真係比較細,感覺有D似村校,果時就冇再諗過報佢(emoji)
J ...

咁你女都唔特别想轉,你咪Y7先轉,人始终有惰性,佢又冇比較,如果唔係太差都唔想轉。
不過你睇下高小會唔會要準備呈分情况有變,因为我聽有人在happy半龍津,稔住中學先轉未遲,点知到高小呈分,老師成日要操劵,操埋好多無謂野,書都少時間睇了,即刻變了另一個世界。

964000 發表於 22-10-9 00:35
有聯繫,多數都入到, 因為比較遠,住九龍的會轉走。

宜家無priority 了,同外校學生一齊排隊,不過好多學生最尾都入到。
ICHK要收70%外國護照,有護照就一定有得in

Allocation of Places at ICHK Secondary

The allocation of places to study at ICHK Secondary is governed by the following principles:

Each year, ICHK Secondary is able to offer a total of 88 places for students to study in Year 7.
The EDB requires that at least 70% of the student population be “non-Hong Kong” passport holders (ie foreign, Mainland China, Macau or Taiwan passport holders.) Mainland Chinese passport holders generally become Hong Kong passport holders after obtaining permanent residence. Other applicants may be in the process of obtaining a “non-Hong Kong” passport. The passport the student holds will be considered at the proposed admission date.
60 places are reserved until 1 November in Year 6, for students from our three primary partners: ICHK (HLY) (30 places), Kingston International School (KIS) (15 places) and Japanese International School (International Section) (JIS) (15 places).
Of the 28 places not reserved, all are available for foreign passport holders of the 1 November deadline. Students will need to demonstrate that they give promise of attaining sufficiently strong English to access the ICHK curriculum come Year 7. These places are allocated on a first come, first served basis.
Once the 1 November deadline takes effect, any outstanding places from the 60 reserved places for primary partners will be made available to students holding foreign passports on a first come, first served basis, with a waiting list of all applications being compiled for each academic year. The first come, first served basis may need to be adjusted to ensure the school maintains the required 70%.

回覆樓主:

睇完你的留言,如果有經濟考慮,入ESF 確是不錯的選擇。既然大女在九龍塘返小學,你就可以幫細女報Kingston或Anfield的N班,呢兩間學校盡可攻退可守,萬一ESF K 無位,可直升佢哋嘅小學。Kingston好似要買10萬蚊債券,Anfield就唔使。大女就直接預備兩年後考Y7,因ESF Y7就算係sibling都要考試合格才可入學,Y7唔易考,尤其作文部分,要達native level才可,可能要揾補習prep下。
唔肯定入咗ESF K 是否有sibling priority,可以問ESF admissions office。

Fenny2014 發表於 22-10-9 10:45
謝謝你嘅回覆,NIS我地好耐以前去門口睇過,校舍真係比較細,感覺有D似村校,果時就冇再諗過報佢(emoji)
J ...

贊成如果你大女ok而家學校,都可以唔轉住。惟一留意返英文程度,要keep返同IS英文程度相約,之後先考得入。

mandy_ng207 發表於 22-10-9 12:14
睇完你的留言,如果有經濟考慮,入ESF 確是不錯的選擇。既然大女在九龍塘返小學,你就可以幫細女報Kingston ...

謝謝你嘅建議,請問Mulberry house口碑OK嗎?我好似比較少見佢嘅評價。

Fenny2014 發表於 22-10-9 15:24
謝謝你嘅建議,請問Mulberry house口碑OK嗎?我好似比較少見佢嘅評價,呢間如果細女讀n班得唔得呢?因為呢 ...

我唔識人讀呢間啊

mandy_ng207 發表於 22-10-9 12:14
睇完你的留言,如果有經濟考慮,入ESF 確是不錯的選擇。既然大女在九龍塘返小學,你就可以幫細女報Kingston ...

謝謝你嘅建議,我之前問過esf staff,k都有sibling priority呀,希望細妹可以入到(emoji)。

melobi12 發表於 22-10-9 12:38
贊成如果你大女ok而家學校,都可以唔轉住。惟一留意返英文程度,要keep返同IS英文程度相約,之後先考得入 ...

謝謝你嘅建議!

Fenny2014 發表於 22-10-9 15:24
謝謝你嘅建議,請問Mulberry house口碑OK嗎?我好似比較少見佢嘅評價,呢間如果細女讀n班得唔得呢?因為呢 ...

好得 因為我細女讀緊

glo000 發表於 22-10-10 00:53
好得 因為我細女讀緊

請問可以分享多D資訊嗎?謝謝(emoji)

Fenny2014 發表於 22-10-10 08:03
請問可以分享多D資訊嗎?我細女上緊佢playgroup,環境我好滿意,但對n班老師課堂教學等情況唔係好瞭解。Op ...

無問題呀,我細女由st cat 轉過去,實在係天堂同地獄的分別,Mulberry House 都唔算好近我,朝早又會有少少塞車,揸車都20-25min先到,時間可以接受。

原先有考慮過Anfield,但N同K1我覺得佢地學生比較多同老師嚴肅左少少,Mulberry House 的老師充滿笑容,真心鐘意小朋友,全部都好有經驗有愛心,初初都擔心咁多外籍小朋友同學會學埋d曳野,so far返左兩個月妹妹都好開心。

第一日我陪上堂觀課2小時,課室有個大玻璃窗,可以見到每一個課室嘅情況,每個課室裡面的小朋友都好專心咁上緊堂,感受到佢地好享受同小朋友一齊玩一齊聽故事,尤其d男仔,三個一齊玩好和平,互相幫助。

因為我細女有家姐的小學backup, 唔擔心考小學,所以我揀有愛心,師資好,雙語教學的幼稚園比佢,返左兩個月,充滿自信,英文同國語都一句句咁講,表達得好好,好開心呀!

大女讀緊中學,名校、國際學校都讀過,我比較重視師資同語境,最鐘意MH

請問國際學校會看重插班生的小學名氣嗎?
本身家裡已經有native英文語境和FP,如果讀普通LS,沒有名氣的, 高小插班會被白鴿眼看嗎?

glo000 發表於 22-10-10 09:56

非常感謝你嘅分享,你嘅資訊好有用,真係好多謝你!
btw,你兩個小朋友都好叻,都係名校名幼出身(emoji)(emoji)

tcdino 發表於 22-10-10 12:04
請問國際學校會看重插班生的小學名氣嗎?
本身家裡已經有native英文語境和FP,如果讀普通LS,沒有名氣的,  ...

你這個問題很有趣, 真的不知道IS interview 時會否看重來自哪間學校?但也聽過傳聞有佐敦女校考ESF不被取錄

tcdino    發表於 22-10-10 14:27

lovelovebabe 發表於 22-10-10 13:02
你這個問題很有趣, 真的不知道IS interview 時會否看重來自哪間學校?但也聽過傳聞有佐敦女校考ESF不被取 ...

ESF係non-selective school, 英文達標就可,無人理你由邊間學校轉嚟
‹ 上一主題|下一主題