用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉國際還是留LS
樓主: tococoa
go

[小學] 轉國際還是留LS   [複製鏈接]

964000 發表於 22-10-5 07:26
我聽有些local 生轉咗入IS, 就算入最高stream中文(都唔淺有文言文),都反而話有返興趣學中文,所以我覺 ...

好好,分得咁仔細。

我女學校本身有另一second language,所個中文只有意思意思上下,仲要一個level過… 我睇過佢地上zoom,真係慘不忍睹….

melobi12 發表於 22-10-7 07:40
好好,分得咁仔細。

我女學校本身有另一second language,所個中文只有意思意思上下,仲要一個level過…  ...

我地都要學另外一個second language呀,所以Y1-3直呈冇中文(可join ECA中文一星期兩堂,但都淺,local多數靠自己出面上堂,Y4開始學校有一星期三堂,最高stream一班6/7人,見佢哋都可以日常對答PTH的,不過同local比當然都係淺,但估唔到都幾認真,會練下對話,日日有功課,隔個星期有默書/測驗。
如果得一個level要就番外國人,咁真係意思意思,你地全個小學都係得一堂?高年級會唔會多啲?如果你小朋友肯講中文已經事半功倍。

964000 發表於 22-10-7 09:00
我地都要學另外一個second language呀,所以Y1-3直呈冇中文(可join ECA中文一星期兩堂,但都淺,local多 ...

小學由頭到尾都係1星期1堂。遲啲會唔會分stream我唔知,不過都唔似會分… 上zoom時老師要啲小朋友輪流讀故事(幾隻字一版嗰啲),問題係佢本身仲教緊一二三四… 結果佢專揀啲本身有外補中文嘅小朋友讀。一係就自己讀一次,唔識中文嘅小朋友念口黃讀一次。咁點有可能學得識哦咩,轉埋上其他堂冇嬲

ECA 可以報1星期最多2堂,我今年試下報1堂先,又揾下屋企附近有冇機會上多1堂,但我女schedule 都好full,咩都想玩,邊分到咁多身去上咁多堂…

私家通常點教法? 可以去邊度揾老師?我淨係靠自己冇咩系統咁教下、要佢寫少少字咁樣咋。

melobi12 發表於 22-10-7 14:50
小學由頭到尾都係1星期1堂。遲啲會唔會分stream我唔知,不過都唔似會分… 上zoom時老師要啲小朋友輪流讀故 ...

睇返原來那時大部分都係一星期一堂(巳改),K2-Y1上廣東話繁中班,K2暑假開始額外學了半年PTH pinyin, 之後因為local小學課程太多操卷,Y2開始轉PTH一星期一次私教到現在。
放長假有時間會一星期一次叫學生姐姐來教下廣繁做下本地練習讀下圖書。
So far都keep到同ESF最高stream差唔多(都唔高)參考下

tcdino 發表於 22-10-6 08:39
哇,咁都得,是否津校?可能是老師經驗不夠

不是,LS的中文老師多數會覺得同學們都會外補或家長幫手,一個老師跟本無能力去教3x-40人

kinder.bb 發表於 22-10-6 13:13
非常有同感, 傳統學校模式就係要比較, 小學開始至到中六DSE都是排名次來表示學生強弱, 一般返學讀書就是為 ...

全對,我女小六時己經要背默80-100字的文言文,LS學校的中文氣氛實在太嚇人。用在中文的時間太多了,完全享受不到學習的樂趣。

964000 發表於 22-10-6 14:20
如果想轉早D轉,其實而家都有點遲,明年轉都已經IS Y5, 小學都快完了,中學又是另一個世界,開始多功課测 ...

我apply左esf,但個waitlist真係好長(emoji),staff直頭同我講,我係bottom(emoji)。其它IS相對貴好多,現有經濟情況都唔允許我眯埋眼求期搵間易入嘅貴IS去讀住先,仲有個跟尾(emoji)‍(emoji)

Fenny2014 發表於 22-10-8 11:26
我apply左esf,但個waitlist真係好長(emoji),staff直頭同我講,我係bottom(emoji)。其它IS相對貴好多,現 ...

如果申請港島IS小學嘅話,可以考慮DSC/kis/HKCA PLK/Think,哩幾間都學費較低,比較適合過渡,邊讀邊等其他更好嘅IS

nervousmichelle 發表於 22-10-8 11:30
如果申請港島IS小學嘅話,可以考慮DSC/kis/HKCA PLK/Think,哩幾間都學費較低,比較適合過渡,邊讀邊等其 ...

謝謝你嘅回覆,我地小學階段唔諗住過港島讀住,請問有冇九龍新界較平D嘅IS推介呢?謝謝你先(emoji)

Fenny2014 發表於 22-10-8 20:43
謝謝你嘅回覆,我地住大埔,小學階段唔諗住過港島讀住,請問有冇九龍新界較平D嘅IS推介呢?謝謝你先(emoji ...
Can consider JIS and NIS which are at Tai Po, as well as ICS (Shatin). They are at similar price level with ESF. I think ICS is quite long queue as well. But JIS and NIS may have vacancy at last minute. So it could be a good choice if you are flexiable to change school anytime.
Tbh, there are more IS in HK lsland and it is much easier to have a space there.

謝謝你嘅回覆,我地住大埔,小學階段唔諗住過港島讀住,請問有冇九龍新界較平D嘅IS推介呢?謝謝你先(emoji ...

暫時我只知道九龍新界除咗英基,就係美國國際學校學費低啲,但BK評價有好有差,校舍亦比較細同舊。

NIS JIS ICS ICHK CAIS
呢幾間price range 都接近ESF , 口卑又好
雖然話唔易插班,但而家移民潮好難講,試下先。

netbuy812 發表於 22-10-8 21:09
Can consider JIS and NIS which are at Tai Po, as well as ICS (Shatin). They are at similar price lev ...

Thanks for your information. Will study those ISs that you mentioned.(emoji)(emoji)

nervousmichelle 發表於 22-10-8 21:47
暫時我只知道九龍新界除咗英基,就係美國國際學校學費低啲,但BK評價有好有差,校舍亦比較細同舊。
...

謝謝,美國國際好似係比較多負面評價,我都研究緊。但係咪搵行IB嘅IS會多D選擇,可以考埋英美加嘅大學?

964000 發表於 22-10-8 22:03
NIS JIS ICS ICHK CAIS
呢幾間price range 都接近ESF , 口卑又好
雖然話唔易插班,但而家移民潮好難講,試 ...

我有研究過ICHK,Y7入學又要再考一次試?同埋又要俾一筆債券?(emoji)

Fenny2014 發表於 22-10-8 23:06
謝謝,美國國際好似係比較多負面評價,我都研究緊。但係咪搵行IB嘅IS會多D選擇,可以考埋英美加嘅大學?
...

好多學校IB只係最尾兩年,所以小學讀咩學制冇乜所謂,一樣銜接到。
Anfield School一個月$14500,包埋雜費,無levy無debenture,價錢可以嗎?不過校車最遠只到科學園,同埋無接龍中學。

Fenny2014 發表於 22-10-8 11:26
我apply左esf,但個waitlist真係好長(emoji),staff直頭同我講,我係bottom(emoji)。其它IS相對貴好多,現 ...

如果有細妹跟尾, 而細妹又差唔多可以報ESF Y1/ K,可能報細果個入先, 大既用slibing priority 仲易入.

peter1 發表於 22-10-8 23:29
如果有細妹跟尾, 而細妹又差唔多可以報ESF Y1/ K,可能報細果個入先, 大既用slibing priority 仲易入.
...

我係咁樣諗架,唔知SJS/STC sibling要排幾耐,聽講都多人有呢個priority

mandy_ng207 發表於 22-10-8 23:15
好多學校IB只係最尾兩年,所以小學讀咩學制冇乜所謂,一樣銜接到。
Anfield School一個月$14500,包埋雜費 ...

謝謝您嘅解釋。
請問Anfield School係咪同ICHK有聯繫?我見佢website好似有mention俾幾多個位俾呢間學校?

Fenny2014 發表於 22-10-9 00:01
謝謝您嘅解釋。
請問Anfield School係咪同ICHK有聯繫?我見佢website好似有mention俾幾多個位俾呢間學校? ...

有聯繫,多數都入到, 因為比較遠,住九龍的會轉走。
‹ 上一主題|下一主題