用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉國際還是留LS
go

[小學] 轉國際還是留LS   [複製鏈接]

大家好!有事請教。n 無人士, 小朋友英文好, 中文弱。小朋友現在LS a primary 3 如果想入ESF, VSA , etc 這類國際學校。我而家應該先入較新及易入的國際學校, 再繼續考其他國際。還是繼續留係local school ( 非一缐) , 會比較大機會? 機會會大好多嗎?謝謝大家!
   13    0    0    0

tococoa 發表於 22-9-23 11:25
大家好!有事請教。n 無人士, 小朋友英文好, 中文弱。小朋友現在LS a primary 3 如果想入ESF, VSA , etc  ...
如果唔係特別鐘意/想留係原校, 早點轉易入的會早點適應

大家好!有事請教。n 無人士, 小朋友英文好, 中文弱。小朋友現在LS a primary 3 如果想入ESF, VSA , etc  ...
越低年級轉越容易。 而家報 ESF 排得嚟都可能兩年後先入到。 可以考慮照報 ESF 同先入新校,邊讀邊排

早轉IS

早轉會機會大D,小朋友英語能力,自信,文化適應都會好D,留在LS距離只會更遠,到時又要keep中文又要keep英文(以準備考IS)仲辛苦,真係早轉早享受。

唔知你話英文好是用什麼定義,  LS 同IS/IB school 要求不同, 有心轉就早D轉, 越高年級轉IS 要求越高

而家國際學校比以前多位,容易左收,早讀早享受。如果怕考唔到,可以報一些新學校做後備,到時入去熟習左IS既環境再轉去另一間,適應會好d

多謝咁多位意見。真係好煩腦。

tococoa 發表於 22-9-23 19:12
多謝咁多位意見。真係好煩腦。

決定咗就轉,冇咩煩,初初你預英文要追下,讀得好再轉。其實你而家申請明年都Y5小學都就完,再唔入就要考中學Y7.

你想轉IS係咩原因?因為你小朋友英文好中文差讀LS 2線學校所以想轉?你了解咗IS同LS除咗中英文外嘅分別未?

另外你講你小朋友英文好,係LS standard 嘅好定係IS standard嘅好?
IS 愈高年級對英文嘅要求愈高,如果你係追求IS嘅教學方式, 而唔係單單因為覺得小朋友中文追唔上而要轉IS,咁緊係愈早愈好,你小朋友P3正常已經係Y4 (如果當年你小朋友冇做超大B遲一年入學),而家報大校都要等,我一心要轉會去咗新校再讀住等。因為如果等多1-2年先有位去in, 到Y6-Y7學校要求嘅水平會再高啲,未必係2線LS嘅學生可以achieve到。咁如果本身你小朋友英文程度嘅好係IS standard又唔同講法

回覆樓主:

分享少少多年前同 VSA 小學校長的對話,有關LS/IS要求。係好多年前,她已退休, 我又唔清楚VSA而家考插班要考什麼。她說當時不少 LS 考生在校內英文取A,但寫作不符要求。VSA英語是母語水平,着重孩子能否用英文表達自己,可能比一幅圖書比考生寫一篇文章,或比一句 statement 叫考生寫自己意見,不少考生就係寫唔到。而 LS 好着重 correctness, 或者少錯少扣分就有機會取高分。

回覆 tococoa 的帖子

如你個仔平時有睇開英文youtuber, 聽的能力無問題入到IS會適應得快啲。N無人仕可能搵啲新校, 細學校, 無中學部的IS 會易啲入
我仔又係英文好過中文好多, 讀完P1 轉 IS Year 3適應性無問題, 讀得開心好多

現在國際學校比以前容易入,未必需要找踏腳石.
不過要考慮小朋友將來會到外國生活嗎?  國際學校並不是逃避學中文的地方.  將來留港工作就讀local school吧.

有冇FP? 🈶️既唔難入,冇既要睇你想有邊間,如果係有啲歷史嘅國際學校,冇Passport其實都唔容易,因為我覺得而家大把local家長轉個小朋友入去

而家已經開咗學,今年可以試下中途插班,而唔係等下一年9月, 反而可能機會大啲, 之前打去問下有冇機會先, 就算啲傳統國際都有機會的.

回覆樓主:

最近好多Local 學生轉IS, 由上年開始我大女的LS要大聲唱國歌,不同的科目開始加入國教元素,溫書時見到d notes我都頂唔順,好彩今年走到。

讀IS我覺得錢最緊要,如果緊張的就最好讀埋小六先轉,但要確保小朋友英文程度同口音跟得上國際學校,聽大女講,初中由LS轉IS的同學,好多英文口音唔好,咁大個好難改,過左IS,中文數學我反而覺得可以keep住輕鬆外補就無問題。

我大女在LS時唔鐘意中文,LS測考中文的方法太嚇人,今日叫做,無論背文、作文,明天就要交,理得你死,但又真係個個都背到出黎,做唔到果個先奇怪。佢中文成績中上,但壓力大讀得唔開心,原本諗住過左IS就要同中文講bye bye,點知依家反而少左測考,反而開心讀中文,成個人積極好多,攞返自信,好彩佢間IS重視中文,老師support 多又用繁體,讀得輕鬆又開心,真係估唔到。

glo000 發表於 22-9-25 20:03
最近好多Local 學生轉IS, 由上年開始我大女的LS要大聲唱國歌,不同的科目開始加入國教元素,溫書時見到d no ...

請問係邊間IS? 我都想小朋友入一間重視中文同教繁體既學校

回覆 ts02357721 的帖子

用繁體教既IS 應該一間起兩間止?

回覆 minia 的帖子

會唔會係Cais? Nais?

minia 發表於 22-9-30 22:21
回覆 ts02357721 的帖子

用繁體教既IS 應該一間起兩間止?

都有唔小IS教繁體

‹ 上一主題|下一主題