用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉國際還是留LS
樓主: tococoa
go

[小學] 轉國際還是留LS   [複製鏈接]

回覆 Adiezz 的帖子

RC, CAIS, NIS, 基信等用繁體

基信算不算IS?

tcdino 發表於 22-10-1 12:19
回覆 Adiezz 的帖子

RC, CAIS, NIS, 基信等用繁體

基信行混合課程,中文和數學是跟本地課程,外國人中文可讀AC! class teacher 是 Net, 大部分來自英國!

中文是繁體中文!所以有學生中學入IS 或local school!

glo000 發表於 22-9-25 20:03
最近好多Local 學生轉IS, 由上年開始我大女的LS要大聲唱國歌,不同的科目開始加入國教元素,溫書時見到d no ...
謝分享,IS教中文能夠令小朋友有興趣,是否較活動的教法和鼓勵閱讀?

penp0319 發表於 22-10-1 12:39
基信行混合課程,中文和數學是跟本地課程,外國人中文可讀AC! class teacher 是 Net, 大部分來自英國!

...
謝謝分享,見到9月轉了校長不再是外國人,不知道會否影響沒有那麼國際

tcdino 發表於 22-10-1 13:38
謝謝分享,見到9月轉了校長不再是外國人,不知道會否影響沒有那麼國際

之前的校長都不是外國人,對課程沒有影響和學校宗旨是不變!

tcdino 發表於 22-10-1 13:36
謝分享,IS教中文能夠令小朋友有興趣,是否較活動的教法和鼓勵閱讀?

學校用鼓勵嘅方法去幫助學生,功課都跟得緊,但又不似LS中文科般過份背誦和測考,我見到依家中文老師最勤力,每份功課有評語,學生用心做功課會讚賞,寫錯詞語都會立即糾正。

glo000 發表於 22-10-2 14:12
學校用鼓勵嘅方法去幫助學生,功課都跟得緊,但又不似LS中文科般過份背誦和測考,我見到依家中文老師最勤 ...
方法很好!

回覆 penp0319 的帖子

剛離任既小學校長係Thomas Moore,非香港出生,個人估計佢有香港身份證,但個樣就相信係外籍人仕。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/%E6%96%B0%E6%9C%83%E5%95%86%E6%9C%83%E6%B8%AF%E9%9D%92%E5%9F%BA%E4%BF%A1%E5%AD%B8%E6%A0%A1

第二任校長Dr. Mary Briggs,佢任職時間相對短,任內爭議事情相對較多,唔清楚佢國籍,但個樣相信都係外籍人仕。

glo000 發表於 22-10-2 14:12
學校用鼓勵嘅方法去幫助學生,功課都跟得緊,但又不似LS中文科般過份背誦和測考,我見到依家中文老師最勤 ...

我聽有些local 生轉咗入IS, 就算入最高stream中文(都唔淺有文言文),都反而話有返興趣學中文,所以我覺得local課程有問題,本身設計和教法都悶,興趣殺手。
但都有啲有「恐中文症」,寧願讀多個外語(本身巳經有一個),都唔肯繼續上中文。不過起碼我哋自細在IS上的小朋友,就算外國人都會揀繼續上中文,又冇話好抗拒,不過中文真係比其他科目多功課,我女都幾比心機學,又日日溫下,因為佢話唔想跌入低一個stream, 佢話全部華人都係最高stream的否則好失禮
到中學會有另外一個再高啲stream for local 生的,到時就keep住第二個stream就好了(小學三個stream, 中學五個)

v369234 發表於 22-10-5 06:20
第二任校長Dr. Mary Briggs,佢任職時間相對短,任內爭議事情相對較多,唔清楚佢國籍,但個樣相信都係外籍 ...

我是指第一位校長,之後Mary Briggs & Moore 都係外籍人士!:)

964000 發表於 22-10-5 07:26
我聽有些local 生轉咗入IS, 就算入最高stream中文(都唔淺有文言文),都反而話有返興趣學中文,所以我覺 ...

全對,比LS 嚇到我女同好多同學好怕中文,其實佢中文唔算差,(五年級時睇得明魯迅散文,我覺得都算係咁喇)

最近問她LS教中文同依家IS有咩分別?佢話以前老師教得好快,好趕,老師口頭禪就係要快快快,隔離班教左喇、隔離班默左喇....常常比較,透唔到氣,完全無教小朋友去欣賞中文,真係好失敗!可能老師覺得要返去家長教啦!

Adiezz 發表於 22-10-1 00:11
都有唔小IS教繁體

同是繁體程度可以好唔同,我仔由一間繁體IS轉去另一間,中文由near native班降到non-native班,原因係讀寫唔好(剛上高小,分班試試卷連拼音都無,要識睇成篇中文字)
宜家搏老命追緊中文,因為non-native班距離實在太遠,淺得滯,想快啲升班。

v369234 發表於 22-10-5 05:53
回覆 penp0319 的帖子

剛離任既小學校長係Thomas Moore,非香港出生,個人估計佢有香港身份證,但個樣就相 ...
yes, it looks like he is from the UK. I attended the primary school briefing during summer when he was still the principal. I was surprised that he has left recently. The new school principal is a Chinese lady graduated from DGS

tococoa 發表於 22-9-23 11:25
大家好!有事請教。n 無人士, 小朋友英文好, 中文弱。小朋友現在LS a primary 3 如果想入ESF, VSA , etc  ...

你好,我同你都係n無,小朋友都係LS讀P3,都plan緊轉IS。我都掙扎緊留多兩年LS,定係轉新IS學校讀住先,多多交流下。

glo000 發表於 22-10-5 21:02
全對,比LS 嚇到我女同好多同學好怕中文,其實佢中文唔算差,(五年級時睇得明魯迅散文,我覺得都算係咁喇 ...

哇,咁都得,是否津校?可能是老師經驗不夠

glo000 發表於 22-10-5 21:02
全對,比LS 嚇到我女同好多同學好怕中文,其實佢中文唔算差,(五年級時睇得明魯迅散文,我覺得都算係咁喇 ...
非常有同感, 傳統學校模式就係要比較, 小學開始至到中六DSE都是排名次來表示學生強弱, 一般返學讀書就是為考試測驗以取得高分, 老師基本上就係要把考試的範圍教給學生, 至於學生是否完全明白吸收, 就要家長自己去關注, 向外搵補習, 而學校課程緊迫, 很難細緻關顧每個學生.  有追不上的小朋友, 好容易無心機上學, 或自信心大差.
特別中文科, 間間學校都越教越深, 小四/五已教初中文言文, 令大部分學生都怕中文, 都無心機讀中文.  有朋友個仔, 就算DES科科考到星星, 唯獨中文考到合格就算, 因為佢根本不喜歡中文.         

Fenny2014 發表於 22-10-6 08:05
你好,我同你都係n無,小朋友都係LS讀P3,都plan緊轉IS。我都掙扎緊留多兩年LS,定係轉新IS學校讀住先,多 ...

如果想轉早D轉,其實而家都有點遲,明年轉都已經IS Y5, 小學都快完了,中學又是另一個世界,開始多功課测驗了。

回覆 tcdino 的帖子

latest school info...
https://www.cs.edu.hk/_files/ugd/443008_8c2f72534802489b8a728bf7a61c7273.pdf

v369234 發表於 22-10-6 20:16
回覆 tcdino 的帖子

latest school info...
thank you!
‹ 上一主題|下一主題