用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 調整開學月心態
樓主: Cherryroy
go

調整開學月心態 [複製鏈接]

AndrewHo_FB 發表於 22-10-6 10:35
其實最好在晚飯前完成功課是最理想。有沒有想過放學後,把小朋友送到功課班? ...
有, 但自己係過來人, 細個去過功課班, 亦教過功課班, 都知一般功課班係咩一回事, 不外乎學生一路傾計一路做功課/互抄答案, 老師就照答案讀唔會講解做錯啲乜
我怕到時錢就使咗, 但夜晚一樣要再跟多轉

小朋友唔轉,學校唔轉,就家長轉。有冇諗過找一份半職,part time,或離職做個全職家長。如收入減少只影響每年旅遊次數,外出用膳,購買奢侈品。而你又覺得小朋友成長及張來更為重要,那你有足夠條件做取捨。如有家長伴隨成長,對一個初小學生甚為重要。家長同小朋友一齊做工課,一次做完,總比錯完又改,長時間作戰,日積月累,小朋友一定不喜歡學習。

Dybala 發表於 22-10-6 12:24
有, 但自己係過來人, 細個去過功課班, 亦教過功課班, 都知一般功課班係咩一回事, 不外乎學生一路傾計一路做 ...

係㗎,自律嘅小朋友喺屋企一樣自動做功課,唔自律嘅去功課班就等答案,而家有d導師醒左嘅,唔會直接講答案出嚟,條MC話佢知A錯,咁佢答B,話佢知B都錯,等佢撞啱咪當佢自己做囉。
之前同班有個同學就係咁,佢d功課多數啱晒,但老師問佢乜都唔識答,科科唔合格,已經教緊除數時,佢連乘數表都未背嘅。

回覆 Dybala 的帖子

我個女一樣,所以我直接要求我老細一星期三日早收工,番嚟溫書。我同你都差不多,攪掂哂佢哋,我同爸爸先有飯開

11月好快又到,又預備考試,我啲壓力又嚟

‹ 上一主題|下一主題