用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CX去英國手提行李限制
go

[英國] CX去英國手提行李限制

兩件加埋只可帶7KG上機?

大媽爸爸 發表於 22-9-21 15:44
兩件加埋只可帶7KG上機?

CX 手提一般係無過磅
候機時地勤見手提大件可能免費寄艙

Poyau 發表於 22-9-21 16:28
CX 手提一般係無過磅
候機時地勤見手提大件可能免費寄艙
明白,24"箱同BACKPACK淨重除時都3-4KG啦, 真心唔明點解會限7KG:(

回覆樓主:

呢輪帶細喼,好多都會磅,好多人要執過。我拎手提袋+背囊就無磅

阿囡早兩日上機, 手提行李超7kg,  因為放了手提電腦ipad 相機後一般都會超出, 再加上大背囊,在登機前cx 空姐有要求寄艙手提行李, 但阿囡解釋了手提行李內多電子產品她便ok , 可能是航班好full.

大媽爸爸 發表於 22-9-21 16:52
明白,24"箱同BACKPACK淨重除時都3-4KG啦, 真心唔明點解會限7KG:(

你講緊手提行李定寄艙行李,好似mix up 左!
首先24吋喼只可以作寄艙行李吾可以手提行李,大部分學生都用29吋寄艙,國泰寄艙行李限制一件唔超過23kg,大部分學生都買兩件限額的機票。而手提行李尺寸 總和係115cm內即係20吋喼以下,所以正常手提行李唔會超過7kg,同時保障乘客安全萬一飛機遇上突然事情行李跌下也不會太重而受傷,其次是太重根本抬唔到上座位上的行李存放位置。7kg手提行李是國際慣例,大部分航空公司做法。

真係好嚴,手提袋過2Kg 都要執番出嚟!好多學生都即時在Counter 執過!所以可能屋企人要帶定袋去裝嘢走,或加錢!

yfkwan 發表於 22-9-22 14:10
真係好嚴,手提袋過2Kg 都要執番出嚟!好多學生都即時在Counter 執過!所以可能屋企人要帶定袋去裝嘢走,或 ...
手提7kg從來唔會過架,只係放2部電腦,一部相機同件風褸,十四磅都過真係太重喇,抬上頭頂又辛苦又危險.捉得嚴係好事,每個客人都安全啲.

請問國泰手提行李尺寸 總和係115cm內即係20吋喼以下,唔超過7kg 就可以?
考慮買手提行李喼14吋太細 ,18吋 怕超出尺寸 謝謝

18寸 长46CM  宽22.3CM   高43.5CM   

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

cfs 發表於 22-9-22 09:18
你講緊手提行李定寄艙行李,好似mix up 左!
首先24吋喼只可以作寄艙行李吾可以手提行李,大部分學生都用2 ...

Sorry, 打錯左,應係22吋喼先啱

CX Cabin baggage max. dimensions
36cm x 23cm x 56cm (14in x 9in x 22in) including wheels, handles and side pockets.

807jjma 發表於 22-9-26 18:28
請問國泰手提行李尺寸 總和係115cm內即係20吋喼以下,唔超過7kg 就可以?
考慮買手提行李喼14吋太細 ,18吋 ...

CX Cabin baggage max. dimensions
36cm x 23cm x 56cm (14in x 9in x 22in) including wheels, handles and side pockets.

其實機場有個手提行李位比你睇過有冇超size.
至於手提上機,今年眼見拎得細喼當手提,佢地會chk, 但我2次拎手提袋就無叫我磅,上次個袋都8-9kg. 背囊1部ipad/ macbook/ mouse/ 叉電插頭== 。 我女拎到c c 吓。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

807jjma 發表於 22-9-26 18:28
考慮買手提行李喼14吋太細 ,18吋 ...

20寸喼不超過115cm一定可以, 我昨天在機場量度手提size, 冇問題。

回覆樓主:

Thanks all, wtcys
放心買喼 (emoji)

Jennie 發表於 22-9-26 23:15
其實機場有個手提行李位比你睇過有冇超size.
至於手提上機,今年眼見拎得細喼當手提,佢地會chk, 但我2次拎 ...

阿女都拎到 c 叫我買個手機行李喼 方便下轉 佢話初初唔明白點解 同學有人拎三個篋

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

回覆 807jjma 的帖子

online check in 時有個位可以加行李, 大約$1060/件.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

請問有冇呢一兩天出發,機場大約排幾耐check in ? 另外手提喼有冇要求磅?thx