用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有得學French嘅IS
樓主: melobi12
go

[中學] 有得學French嘅IS

回覆 mandy_ng207 的帖子

有用。基本上去英國讀書,MFL(Modern Foreign Language)係必修。最popular始終都係法文,不過都有好多人揀德文或者西班牙文。除非連英文都搞唔掂,否則多數都expect個學生讀一樣MFL到考埋GCSE。

melobi12 發表於 22-9-21 15:44
Hmm… I am no expert in this area but from what I have read, the standards of the same level (e.g.  ...

GCSE to CEFR mapping for Spanish, German and French

https://www.gov.uk/government/publications/inter-subject-comparability-in-gcses

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/844034/Investigating_standards_in_GCSE_French__German_and_Spanish_through_the_lens_of_the_CEFR.pdf

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/844035/Investigating_standards_in_GCSE_French__German_and_Spanish_through_the_lens_of_the_CEFR_-_Appendices.pdf

mandy_ng207 發表於 22-9-21 13:21
Spanish其實去英國讀中學有冇用㗎?我仔之前在學校學咗一年,佢有興趣,所以我比佢去私人班繼續,但係諗到 ...

GCSE Spanish 受歡迎程度向上
2022年考生人數差不多追上 French

https://www.gov.uk/government/statistics/provisional-entries-for-gcse-as-and-a-level-summer-2022-exam-series

https://www.gov.uk/government/statistics/provisional-entries-for-gcse-as-and-a-level-summer-2022-exam-series/provisional-entries-for-gcse-as-and-a-level-summer-2022-exam-series

mandy_ng207 發表於 22-9-21 13:21
Spanish其實去英國讀中學有冇用㗎?我仔之前在學校學咗一年,佢有興趣,所以我比佢去私人班繼續,但係諗到 ...

有興趣就繼續學,如果可以堅持,到準備GCSE時呢科應該會較輕鬆,我仲聽過有些高level的學生會早兩年便考外語GCSE。不過我也有朋友的boarding school沒有Spanish要自修考(都好top, 可能少數)
另外有朋友本身在IS, 幼稚園開始已自己學french, Y9過英國boarding,今年考GCSE也得了9分,他說很少華人拿到9(A*最高級別)。

964000 發表於 22-9-22 10:49
有興趣就繼續學,如果可以堅持,到準備GCSE時呢科應該會較輕鬆,我仲聽過有些高level的學生會早兩年便考外 ...

多謝鼓勵,但我屋企冇語境,而家連學校都冇,我真係好懷疑啲錢會唔會倒落個鹹水海如果有機會Y9讀返,咁都值得去學下。

回覆 mandy_ng207 的帖子

其實我相信絕大部份香港家庭都唔會有外語語境。如果想plan小朋友去英國讀寄宿學校,更加應該俾佢持續學外語(可以參考我日誌)。

我自己就由細plan咗小朋友去英國讀寄宿學校,所以由小一起就俾佢哋喺街外學法文。只不過一個星期一堂,非常輕鬆但持之以恆。到我嘅小朋友去到英國入Y9銜接冇問題,而且程度都有返咁上下,考GCSE絕對冇問題。

雖然法文始終係英國寄宿學校MFL主流,但係德文同西班牙文近年都非常多人揀,我相信大部份學校應該都有得選擇。我仔同女(分別唔同學校)Y9係必修「兩科」MFL添!我仔係揀法/德而女就係法/西,所以大部份學校都有得繼續讀西班牙文起碼至GCSE level。

我認為如果你小朋友有興趣學,絕對應該俾佢繼續,遲啲去英國讀書一啲都唔會嘥。

mandy_ng207 發表於 22-9-22 10:56
多謝鼓勵,但我屋企冇語境,而家連學校都冇,我真係好懷疑啲錢會唔會倒落個鹹水海如果有機會Y9讀 ...

其實多數就算當地人都冇語境,去到MFL也會分stream, 家有語境多會入native stream.
如果你持續學唔會扔落咸水海嘅,萬一學二三年唔學,細個開始發音都會好D(尤其Spanish 個D震脷聲),而且將來pickup 返相信會有D印象。
我小朋友細個都playgroup形式學過兩年法文, 之後因為學校要學另一外語所以停了,但女現在仍發到法文那些好奇怪嘅發音,同一些日常用單字和number個D都仲記得,細個同大個學習語言個機制唔同,如果有時問接觸下都無壞。

回覆 964000 的帖子

自己學好叻! 唔知一星期要花幾多時間上堂呢?

贊成。細個接觸左,大個想pick up 返都易啲。發音呢啲真係大個學唔到。

melobi12 發表於 22-9-22 15:30

自己學好叻! 唔知一星期要花幾多時間上堂呢?

佢在法國文化協會學的,我估一星期一堂?
另外一個也是讀開IS, 自幼開始一星期兩堂私補法文,GCSE  french也是A*, 佢仲打算A level考French.
不過以上兩個小朋友都係幼稚園已開始學,都係自己對法文有興趣自己想繼續學。

melobi12 發表於 22-9-21 13:10
正是。完成year 6 應該目標係有A2 level。但FIS 中學地點實在係非常遠… 想睇睇有冇其他options。

不過老 ...

不好意思想問吓其他嘢,請問讀完法文,有少少基礎,再讀西班牙文,係唔係容易啲,比較容易上手呢?

Apple_Orange_T 發表於 22-10-22 09:49
不好意思想問吓其他嘢,請問讀完法文,有少少基礎,再讀西班牙文,係唔係容易啲,比較容易上手呢?
...

會。兩樣都係由拉丁文演變而嚟,所以vocabulary同grammar都有唔少相近嘅地方。一般認為法問略略難少少,所以學法文先更有助學西班牙文。

beastiebistro 發表於 22-10-22 18:12
會。兩樣都係由拉丁文演變而嚟,所以vocabulary同grammar都有唔少相近嘅地方。一般認為法問略略難少少,所 ...

謝謝回覆
而家就調返轉,想讀了幾年法文去讀西班牙文

Apple_Orange_T 發表於 22-10-23 08:25
謝謝回覆
而家就調返轉,想讀了幾年法文去讀西班牙文

係呀,我就係話學咗法文先再學西班牙文會更容易。我自己個女都係咁,非常容易pick-up 。