用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女校或者其他
樓主: Apple_Orange_T
go

男女校或者其他

男女校, 始終去到讀大學或者出到黎社會都係有男有女, 早啲學識同異性相處對身心發展都有幫助

職場上實在太多女校出身, 性格高傲, 人際關係極差, 單身/失婚嘅中年女上司! 可見其實香港嘅單一性別學校, 尤其是女校入面係出咗問題

當然我地作為外人就好難分析到係邊個位出現問題

Dybala 發表於 22-9-22 12:03
男女校, 始終去到讀大學或者出到黎社會都係有男有女, 早啲學識同異性相處對身心發展都有幫助

職場上實在太 ...

我只係知身邊幾個女校畢業的,大學Ocamp幾日就畀d師兄追到手

LeeCC 發表於 22-9-22 12:07
我只係知身邊幾個女校畢業的,大學Ocamp幾日就畀d師兄追到手
因為讀男女校嗰啲, 中學時已經俾同學/師兄追左

小學讀男女校依家見到面男同學都唔打招呼的,扮睇你唔到好似從來無認識一樣,玩來玩去都係同番女同學。見到隔離班即同級的都係一樣唔打招呼。係咪性格問題?

女校嘅女仔好兩極,有啲好恨拍拖,阿女俾同校嘅ig我睇,打扮真係明星咁;另外有啲唔打扮,一睇就知女校

pccw2017 發表於 22-9-19 16:55
阿仔小學時成日比女生圍著. 中學一定要讀男校擋桃花

我就係咁解決咗問題

pccw2017    發表於 22-9-22 23:22

現在男少女多,男仔好搶手 hahaha

Rpp 發表於 22-9-22 10:55
佢哋會花時間偵探個導師履歷,年齡,中學大學背景,婚姻,真係八卦。

都避免唔到

個人選校首先考慮三大范疇,一校舍設施及地理位置,二是否多元化.學校環境好對學習有影響,三學校讀書風氣是否濃厚?學校在學術上資源是否足夠?學校的學制是否適合自己仔女?學科是否配合自己仔女?最後才考慮是否單性或者男女校,不要相信單性學校將來交際或者性格有問題,婚姻有問題之類膚淺嘅講法。

就像買樓三大范疇.位置位置,設施配套,教育等設施齊全?

利申:個人想法。