用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女校或者其他
go

男女校或者其他

請教JM,男校,女校怎樣選擇,我小時也是讀男女校,成績很好不容置疑,其實小朋友讀男女校,還是男校或者女校呢,也明白收咗先算嘅道理,但係如果唔啱就唔報名了,請問讀男校女校有什麼關注嘅地方,咁我都係怕讀男女校會容易拍拖,唔專心讀書。
多謝JM分享

煩請請勿轉載,謝謝!

Apple_Orange_T 發表於 22-9-18 15:02
請教JM,男校,女校怎樣選擇,我小時也是讀男女校,成績很好不容置疑,其實小朋友讀男女校,還是男校或者女 ...

怎樣選擇畀唔到意見,我朋友個女係男女校IB狀元讀牛津,中三時候男生追求女生三年,一齊溫書一齊扶持好溫馨,中六畢業男生去美國讀書,女生去牛津,分手原因係男生講女生太港女,其實係借口。女生哭到天昏地暗,女生媽媽安慰女兒,男生提出分手的話一定要彻底分手,不留餘地。

我自己個仔讀男校,中三嘅時候都係拍拖,不過沒影響到學業,中四分手了,我倆老特別開心,個仔成熟了,佢得出結論係好浪費時間。

呢個年代讀男女校或齋校與拍拖已經無咩關係,而家女校生係交友app識男仔,放學去男校門口等仔放學/去商場識男仔,所以唔一定男女校才識到男仔

如果個女仔恨拍拖, 其實讀男女校易有得拍, 但讀女校就會超恨出席啲聯校活動、比賽之類, 見到喇沙仔講兩句交換IG好易, 所以係人嘅問題, 唔係讀咩學校嘅問題。 (父母花啲時間傾計了解開導會好過擔心呢啲~)

雖然我女讀女校, 但其實我自己比較prefer男女校, 因為男仔女仔想法會好唔同, 做PROJECT或者學生會之類嘅合作好似會多元化啲, 想法冇咁單一, 而且可以喺異性身上睇到不同嘅地方同不足之處 (純粹覺得)

如果小朋友小學時已讀單一性別的學校,升中可以考慮轉去讀男女校。

charlottechy 發表於 22-9-19 10:24
如果個女仔恨拍拖, 其實讀男女校易有得拍, 但讀女校就會超恨出席啲聯校活動、比賽之類, 見到喇沙仔講兩句交 ...

D阿媽覺得讀女校就唔拍拖係阿媽一廂情願的想法

有朋友的女入咗女校,才發現個個都恨拍拖恨到發燒,中一就玩交友app識男仔,出街一定係幾pair約埋一起去玩
以上所講的是地區band 1女校

我覺得拍拖與否好睇小朋友性格,open,想結交異性朋友?或者好靚仔好靚女,性格屬於不會拒絕人?
家庭不幸福,急於在朋輩中結交,希望有人愛自己?
或者看緣分?有時候,善緣又好,孽緣又好,來了就好難擺脫。

所以,和學校沒什麽大關係。

再退一萬步講,男女校,起碼都是算正常,男校,女校好可能有一段未被社會所接受的關係。

LeeCC    發表於 22-9-19 10:54

Apple_Orange_T 發表於 22-9-18 15:02
請教JM,男校,女校怎樣選擇,我小時也是讀男女校,成績很好不容置疑,其實小朋友讀男女校,還是男校或者女 ...

青春年華,對異性有遐想正常不過,唔好以為讀齋校可以冇機會識異性,現今網路發達,ig, 補習社,聯校活動等等好容易識人。

不如教定男女相處之道,好過一廂情願以為讀齋校可以避絕異性。

利申:2個孩子中學係男女校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

對對對, 多啲傾偈教養更重要

阿仔小學時成日比女生圍著. 中學一定要讀男校擋桃花

LeeCC    發表於 22-9-19 16:57

我以前讀男校,太 dry 了。所以我都幫我仔女搵男女校,等佢地有平衡少少的生活。

https://youtu.be/0ZOvhpVViFM

LeeCC 發表於 22-9-19 10:39
D阿媽覺得讀女校就唔拍拖係阿媽一廂情願的想法

哈哈,我就係呢啲媽媽

我男女和女校都讀過,覺得整體男女校開心D,D男仔粗枝大葉攪下笑,有男仔係度老師會鬧少D女仔,有女仔係度男仔會收歛D,班女仔性格平衡返冇咁「勾心鬥角」,兩性之間學會相處(例如冇咁大男人),我自己就會揀男女校比女尤其小學。
其實齋校係傳統教會遺留下來,自然常規這個世界有男有女,互補不足,社交發展一定會好D(唔係一年攪幾次聚會就夠),而且現今media當道,見一眼已可交換IG返屋企日日傾,如果想拍拖都阻止不到,荷爾蒙發作起來,女校都不少女女一pair pair。反而在男女校一條龍,由細到大都對住個班同學都提不起興趣所以都未必「校內發展」。
不過齋校也有好處,例如課程/進度/體育項目更gender specific, 女生沒有男生在(更outspoken) 表現會更confident等。傳統上有研究話齋校可能因更專心讀書所以成績會更好,但我見香港的國際學校全部男女校,成績都好好,全港local school 成績最好的SPCC也是男女校. 我唔排除外國coed的學生普遍會比較「積極」拍拖,始終外國人比較開放及早熟,所以都睇自己小朋友同學校的風氣。

964000 發表於 22-9-20 09:17
我男女和女校都讀過,覺得整體男女校開心D,D男仔粗枝大葉攪下笑,有男仔墊底老師會鬧少D女仔,班女仔性格 ...

“有男仔墊底”  

男仔讀返男校可能少啲標籤

我覺得讀男女校小朋友返咗嚟會有多啲話題,讀單性學校的會無聊啲,二仔讀男女校會經常講呀邊個邊位好靚女,m來裙有一達達要隔離幫手護花使者,呀邊個好樣衰全身濕疹不停咁拗痕,搞到佢自己個身都痕埋。讀男女校會八卦好多野,知道邊個對邊個有興趣,單性學校的問今日有咩特別新聞介紹,異口同聲話無,個個都唔得閒。

齋校的特點只限我屋企,就係補習老師要靚仔靚女順眼,先肯補習。

babieblue 發表於 22-9-20 09:54
“有男仔墊底”  

可能我表達唔好,我主要只係指老師眼中的「操行」方面,在女校少少野就會比老師覺得「呢個女仔唔乖」,但在男女校有更活潑的男仔比較之下,會對女仔冇咁挑剔。例如我朋友在傳統女校,佢上zoom坐得唔定已被老師call家長, 另一個因為平時行路跳跳紥都收電話,如果在男女校的老師應該唔得閒挑剔這些。
題外話其實我本人覺得「操行」呢個term五十年不變,本身就太general根本應該改,應分列多項例如responsibility, engagement, grit etc.學生的性格和學習態度各有長短,不應只用一個gradeABC概括。

Rpp 發表於 22-9-20 09:56
我覺得讀男女校小朋友返咗嚟會有多啲話題,讀單性學校的會無聊啲,二仔讀男女校會經常講呀邊個邊位好靚女, ...

係,佢哋真係好八卦又小學雞証明都享受學校生活的

Rpp 發表於 22-9-20 09:56
我覺得讀男女校小朋友返咗嚟會有多啲話題,讀單性學校的會無聊啲,二仔讀男女校會經常講呀邊個邊位好靚女, ...

Haha 靚仔補習老師,我都鍾意
回家多啲話題,開心嘅,只怕成日都講呢啲嘢唔專心姐

Apple_Orange_T 發表於 22-9-22 08:50
Haha 靚仔補習老師,我都鍾意
回家多啲話題,開心嘅,只怕成日都講呢啲嘢唔專心姐
...

佢哋會花時間偵探個導師履歷,年齡,中學大學背景,婚姻,真係八卦。