用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家 SPCS 和英華女 庇理羅氏 點揀呢 ...
樓主: sasa29
go

請問大家 SPCS 和英華女 庇理羅氏 點揀呢

sasa29 發表於 22-9-18 18:24
明白 係呀熊貓係要比學費又怕有少少負擔

其實如果一心响香港讀大學考DSE, 咁都係2間之選。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-9-18 18:21
3間都大機會,問吓用家鍾意熊貓鞋,旗袍定青BB背心裙?講真是但入一間都開心。

熊貓鞋多條路選擇,但要比 ...
好似見到旗袍尼排都係半日(唔知有無認錯校徽)

medicine 發表於 22-9-18 18:28
好似見到旗袍尼排都係半日(唔知有無認錯校徽)

唔夠9成人打2針都係半日,學校都好被動,我仔9月剛剛先可以返全日。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-9-18 21:48
唔夠9成人打2針都係半日,學校都好被動,我仔9月剛剛先可以返全日。
是的,哎

回覆 sasa29 的帖子

SPCS 到你地中一時會加少少(學校未正式公佈唔講實數,可以講好細數),現在初中2500,但保證黎緊加完幾年唔會加(因細讀緊初中,講明加左後保證讀到畢業唔加)。讀左甘耐冇乜雜費,除非自費外語6500一年90小時。

基本上3間都大大大機會入。
YWG有機會未必正取,因坊間傳聞同區自行機會細d。但備取/大抽獎都9成9入。

睇女最鍾意邊間啦!

好聽 D 講,呢三間揀邊間大概都唔會錯得去邊....
都係三間都報晒 IN 晒,到時睇下用家鍾意邊間,同有邊間 offer

回覆 medicine 的帖子

返半日7:50-1:30。我數過堂數同返全日一樣,係每堂少5分鐘,學習上分別不大。當然全日課體驗同社交都唔係半日課可比。

kirstyau 發表於 22-9-19 02:02

SPCS 到你地中一時會加少少(學校未正式公佈唔講實數,可以講好細數),現在初中2500 ...

明白 謝謝你

kirstyau 發表於 22-9-19 10:31

返半日7:50-1:30。我數過堂數同返全日一樣,係每堂少5分鐘,學習上分別不大。當然全 ...
原來無認錯

半日課和全日課的安排,似乎是有共識,見到數間中學都係這樣的安排.

我卻更傾向半日課,以便培養自學的習慣.

kirstyau 發表於 22-9-19 10:31

返半日7:50-1:30。我數過堂數同返全日一樣,係每堂少5分鐘,學習上分別不大。當然全 ...

唔好意思 另外我想問下SPCS 阿女讀得開心嗎 難唔難適應

其實我都like半日,高中真係好忙,我個普通人仲要補下習,半日時間好洗好多。

sasa29 發表於 22-9-19 10:58
唔好意思 另外我想問下SPCS 阿女讀得開心嗎 難唔難適應
你問這個問題,即是問在校家長,基本上都是贊賞有加的啦.
細路仔細路女,好多無轉學,無從比較.而他們在學校.交到朋友大都會開心返學.

女冇話唔開心就當佢開心,適應良好,我要求唔高,唔低過average已經收貨。

kirstyau 發表於 22-9-19 11:02

其實我都like半日,高中真係好忙,我個普通人仲要補下習,半日時間好洗好多 ...
你係謙虛等睇滿天星

kirstyau 發表於 22-9-19 11:02

其實我都like半日,高中真係好忙,我個普通人仲要補下習,半日時間好洗好多 ...

可以的話,直資提供的資源會多啲。如果同一級數,我會先考慮直資。當然男女校定男/女校,校風.....好多其他因素都要考慮。

phinarto 發表於 22-9-19 17:57
可以的話,直資提供的資源會多啲。如果同一級數,我會先考慮直資。當然男女校定男/女校,校風.....好多其他 ...

明白 咁即管去in 吓 謝謝你

聖彼得係一間好谷的小學,樓主女女級五係好叻女啦,以上三間都好大機會入到。

回覆樓主:

謝謝你 我去考下 之後再同大家分享

Acaciacacia 發表於 22-9-21 23:45
聖彼得係一間好谷的小學,樓主女女級五係好叻女啦,以上三間都好大機會入到。
...

謝謝你 我去考下 之後再同大家分享