用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國]一年IGCSE vs AL
go

[英國] [英國]一年IGCSE vs AL

想用BNO去英國,兩個孩子現在中一及中三(都係9月前出世),大仔B1b學校成績中至中上,本身打算大仔讀完中四過去係咪可以直接讀AL? 但細仔應今年過去才可夠年期用local fee 讀U, 所以有朋友建議今年暑假好走讓大仔讀一年igcse課程。應該怎樣安排會好些呢?

回覆 蓮蓉包 的帖子

如果你嘅意思係細仔用local fee讀「state school」中學(英國公立中學叫state school或者comprehensive/grammar),咁其實用BNO移民,即刻可以入喎。

如果你意思係細仔用local fee讀「public school」中學(英國私立中學叫public school或者independent),咁其實而家local同國際生係俾同價冇分別,所以冇關係。

如果你意思係想細仔第時用local fee讀大學,咁以我所知好始settle咗3年就qualify,佢讀完中二過去入Y10都足夠時間。

有得揀嘅話,我就唔建議揀一年制iGCSE/GCSE喇。
一嚟,唔多學校開辦,好嘅學校更加少之又少。
二嚟,一般學生GCSE都考8-10科,而一年iGCSE多數都係考5-6科。考得少可能局限咗到時A level可以揀嘅科目組合。
兩樣夾埋更加令到你,就算未必想係原校升讀,都因為得幾科成績限制咗轉校嘅選擇。

就咁睇你provide嘅資料,似乎最合理嘅做法係大仔中四後直入sixth form。同時,細仔就中二後入Y10。

當然係我個人意見,每個家庭有唔同考慮。

beastiebistro 發表於 22-9-18 13:24
回覆 蓮蓉包 的帖子

如果你嘅意思係細仔用local fee讀「state school」中學(英國公立中學叫state school ...

謝謝你詳細解答,係我打錯,應該係細仔local fee 入u, 但以我所知bno 5+1, 所以應該係讀大學前住夠5年,所以最遲要Uk 中三 (Y9)入學?
另外朋友說冇考igcse 好難入到sixth form ?

回覆 蓮蓉包 的帖子

呢樣我唔敢講實,因為我唔係BNO,你要另外證實喇(不過佢話eligibility係ordinarily resident for 3 years,所以理論上唔係由你申請永居開始,而係由BNO到步落腳起計三年)。不過唔揀iGCSE嘅理由我寫咗我睇法,睇吓有冇參考價值喇。

蓮蓉包 發表於 22-9-18 12:32
想用BNO去英國,兩個孩子現在中一及中三(都係9月前出世),大仔B1b學校成績中至中上,本身打算大仔讀完中 ...

大學第一個學年開始時要合符條件
才有 local fee 資格
要起碼 settled 及屬 ordinary resident

https://commonslibrary.parliament.uk/eligibility-for-home-fee-status-and-student-support-in-england/

Who is eligible?

Generally, individuals must be resident and ‘settled’ in the UK on ‘the first day of the first academic year’ of their course to be eligible for home student status. With some exceptions, they must also have been ‘ordinarily resident’ in the UK for the three years before that date. The three-year residency rule applies to UK nationals who have been living abroad (see below for an exception for UK nationals living in Europe).
To determine eligibility for student support, a student’s age, previous study, course, and higher education provider are also considered.

Being ‘settled’

A settled person is someone ordinarily resident in the UK without any immigration restriction on the length of their stay. The regulations take this definition from immigration law (section 33(2A) of the Immigration Act 1971). Students with right of abode in the UK or indefinite leave to remain will meet the criteria.

Being ‘ordinarily resident’

A person is ordinarily resident if they normally and lawfully live in an area from choice. Temporary absences, including for work, are permitted.
In reaching a judgement about whether a student fulfils the ordinarily resident criteria, assessors rely on case law from UK courts and tribunals. It is possible for higher education providers and Student Finance England to reach different conclusions.

UKCISA

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Fees-and-Money/England-HE-fee-status

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Fees-and-Money/England-HE-fee-status#layer-6085

蓮蓉包 發表於 22-9-18 15:06

謝謝你詳細解答,係我打錯,應該係細仔local fee 入u, 但以 ...

應該要在大學第一學年第一天前已經取得永居,及開學前三年常居於英國才可享local fee

蓮蓉包 發表於 22-9-18 12:32
想用BNO去英國,兩個孩子現在中一及中三(都係9月前出世),大仔B1b學校成績中至中上,本身打算大仔讀完中 ...

GCSE 考得少科目作用有限
1年讀8科例如以下組合可應付嗎?
衡量考得好對升 Sixth form 好處
及一旦考得未如理想對升學嘅影響

English (First/Second language)
+ Maths (+AM)
+ Science (Phy+Chem+Bio)
+ MFL (Chinese)
+ Business/ Econ/ Geog/ History ...

回覆樓主:

謝謝大家,我都唔知原來一年igcse 會考少d科,其實大仔而家間學校今年會考igcse bio & math, math 有信心考得ok但bio係佢弱科,上年也考了igcse esl 但失了手,這有些幫助嗎?不過這樣看來細佬真係最遲要今年暑假才可用local fee讀u, 但真係唔知點安排哥哥好(emoji)

蓮蓉包 發表於 22-9-18 23:25
謝謝大家,我都唔知原來一年igcse 會考少d科,其實大仔而家間學校今年會考igcse bio & math, math 有信心考 ...

如果會考慮去英國讀書同係英國考IGCSE,咁最好係英國同一學年考哂各科,否則個考試記錄會唔多好睇

大仔點解唔去讀year10?多d 時間適應?我仔都係hk 讀完中三去讀year 10。

回覆 蓮蓉包 的帖子

拆開考不但冇幫助(反而仲衰),而且開一年制iGCSE嘅學校唔係科科都開。就算你已經已經考咗某啲科,想修另外啲科,佢都未必offer俾你。呢啲學校多數係另闢學院去搞一年制,唔係同本身學校一齊上堂。學生同老師都係同主學校分開嘅,唔係一年制嗰啲坐埋去聽書,所以資源同選擇少好多。
其實你大仔出年(2023年)9月1日足15歲未呢?如果未就可以好似網友咁講試下入Y10。就算足15歲私校校長有酌情權,某啲有機會可以收低一級。

如果budget 夠,唔需要用BNO綁死2個仔讀書進度,應盡早安排,如果英文程度不如理想,最好重讀一年。

SIYip 發表於 22-9-18 23:53
大仔點解唔去讀year10?多d 時間適應?我仔都係hk 讀完中三去讀year 10。

大仔23年9月前已滿15歲,係咪要讀year 11唔可以year 10? 如果有year 10我都想咁讀

beastiebistro 發表於 22-9-19 08:45
回覆 蓮蓉包 的帖子

拆開考不但冇幫助(反而仲衰),而且開一年制iGCSE嘅學校唔係科科都開。就算你已經已 ...

即係public school唔吾以,私校可以?其實身邊有兩個朋友bno過去,都係九月前出世大仔,但香港成績差,就申請到讀低一級,我仔成績唔係特別好但也ok,所以我都唔知點樣可以幫佢出年去申請到讀y10

回覆 蓮蓉包 的帖子

呢樣基本上係,不過我諗凡事冇絕對。
以我所知,State school基本上係由local council主導,校長冇收生話事權。咁遇著個好嘅council員工,肯幫你走趯,肯幫你講情嘅,咁唔排除會因能力插低啲班。遇著個懶散嘅,唔想做嘅,咁我諗就只可以嘆唔好彩喇。
相反私校收生完全係校長主導,收唔收/跳班/超齡統統佢可以決定。

蓮蓉包 發表於 22-9-19 13:58
大仔23年9月前已滿15歲,係咪要讀year 11唔可以year 10? 如果有year 10我都想咁讀
...

我仔讀私校,收生自由好多,佢有同學滿15歲,亦有未滿15歲。我唔會用讀低一級來形容,因為係兩個唔同學制。政府學校有1年制IGCSE? 我以為係私校針對市場需要而設的。
BNO 過去都有讀私校的,其實你是想讀政府學校還是私校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人唔建議讀低一年 (詳情可參考Leo sir 分享)

另外,考試年真係有d麻煩,建議盡快申請+動身
以我理解,你家老二係可以用local fee讀u

但留意,如果去Scotland,入學月份分界線係1/3,中學讀少一年,想免費讀大學就要預早計劃

如果想完成中四先過嚟,手上有igcse 的確可以俾學校參考你嘅能力,但當你報UCAS時,可能會因為少咗參考資料 (剩返學校出嘅predicted grade) 有可能會出較高嘅conditional offer.

留意,強迫教育去到16歲,足16歲未必入到state school,所以好大可能要讀私校AL課程
但聽返嚟,讀一年制igcse 都仲有機會有state sixth form college 收,所以如果錢係考慮因素之一,真係越早越好!

恐龍家

蓮蓉包 發表於 22-9-19 14:02
即係public school唔吾以,私校可以?其實身邊有兩個朋友bno過去,都係九月前出世大仔,但香港成績差,就 ...

官校基本上跟年齡除非 Summer born
有私校可酌情收讀低一年入 Y10
要問心儀學校 admission 如何申請

https://www.gov.uk/government/publications/summer-born-children-school-admission/admission-of-summer-born-children-advice-for-local-authorities-and-school-admission-authorities

There is no statutory barrier to children being admitted outside their normal age group, but parents do not have the right to insist that their child is admitted to a particular age group. This decision is for you, as the admission authority.

蓮蓉包 發表於 22-9-19 13:58
...

假如有學校 Y10 收
看看 GCSE 兩年讀±10科如何
私校兩年課程有别於一年課程
English 要考 First language
Eng Lit 普遍必修
MFL 如無中文 可能要讀法文或其他
讀 Science 亦要修文科

English (First lang.) + Eng. Lit.
+ Maths [+AM]
+ Science (Phy+Chem+Bio)
+ Ancient/Modern Foreign lang.
+ [Geography/ History]
+ [Religious Studies]
+ [Art/ Music/ ......]

多謝大家既資訊, 我估我地方向都係一年IGCSE或者讀私校YEAR 10. 坦白說我地資金上唔算太充裕,又担心讀太多科阿仔難適應。初步我地係想係SUTTON / MANCHESTER 落腳, 如果想搵多D學校資料, 唔知應該咩途徑會有持平D既資料呢?