用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國]一年IGCSE vs AL
樓主: 蓮蓉包
go

[英國] [英國]一年IGCSE vs AL [複製鏈接]

longlokma 發表於 22-9-22 16:07
你話英國入籍好嚴仲以為你好熟條款,但原來你連去邊度睇official requirement 都唔知   
...

so far 未見到有一個official website詳細列明,你見到嗎?
只要係英國留過学的人也知英國政府不輕易批入藉。
除了不能有案底,財政能力及有沒有危害英國國家安全可能性是無在official website講得清楚!

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 16:30

有冇了解英國入籍,同有冇英國留學完全冇關係, 過去喺英國留學嘅學生讀完書就返香港 ,好少會有人去研究點樣入籍,呢样同易唔易批無關。
相信你其實冇自己上去英國政府嘅官方網頁睇過,又係淨係聽人講,英國申請各種visa /申請永居/申請入籍其實牽涉咗唔同嘅部門,係要ref to唔同嘅website 搵資料,有自己上去睇過嘅唔會唔知。

TTEE1819 發表於 22-9-22 16:18
你真係好精明呀 ^0^

因為喺facebook 已經见到太多人云亦云 嘅帖, 真心覺得自己唔係一手資料/fact check過 真係唔好亂咁講   

longlokma 發表於 22-9-22 16:42

有冇了解英國入籍,同有冇英國留學完全冇關係, 過去喺英 ...

所以咪話持BNO移民去英國前,要了解清楚如何才可入到藉,才可知道是否住夠五年便可以local fees讀大學,我諗呢條link入面的人都不是專業英國持牌律師,所以啲意見也不可信,建議樓主找持英國牌照律師確認要如何才真實入到英藉先決定放棄香港一切移民去英國。

longlokma 發表於 22-9-22 16:42

有冇了解英國入籍,同有冇英國留學完全冇關係, 過去喺英 ...

看看思考下也無防:

https://youtu.be/nb5ejVw4tDI

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 17:15
看看思考下也無防:

https://youtu.be/nb5ejVw4tDI

建議你唔好 睇咁多二三手資料,自己去返英國政府官網了解下 ~ 如果你真係想知bno Visa詳情

longlokma 發表於 22-9-22 17:17
建議你唔好 睇咁多二三手資料,自己去返英國政府官網了解下 ~ 如果你真係想知bno Visa詳情
...

我相信你意思係叫這條link 的所有人包括你自己去英國政府官網了解清楚才给樓主意見

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 17:19
我相信你意思係叫這條link 的所有人包括你自己去英國政府官網了解清楚才给樓主意見
...

我係叫你, 係你問可以去邊度website搵到入籍資料, 雖然你改咗你個帖,但係我諗好多人都見到。

longlokma 發表於 22-9-22 17:17
...

我不是英國持牌律師,不夠膽叫樓主盡快比2个仔去英國住夠5年那便一定可以用local fees入英國大學。我都係建議樓主找律師或可靠的移民顧問取資訊。

longlokma 發表於 22-9-22 17:23
我係叫你, 係你問可以去邊度website搵到入籍資料, 雖然你改咗你個帖,但係我諗好多人都見到。
...

oh, 原來你是英國持牌律師,好叻呀!

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 17:24
我不是英國持牌律師,不夠膽叫樓主盡快比2个仔去英國住夠5年那便一定可以用local fees入英國大學。我都係 ...

我回你嘅帖同樓主無關,係你問邊一個website可以睇到入籍資料, 所以我答你 唔係一個website有齊所有資料。
答你嘅問題我已經仁至義盡,冇興趣同你糾纏落去。

longlokma 發表於 22-9-22 17:27
我回你嘅帖同樓主無關,係你問邊一個website可以睇到入籍資料, 所以我答你 唔係一個website有齊所有資料。 ...

我以為你是英國持牌律師才咁有信心回应我!原來是我一廂情願,不過我也跟TTEE1819也真心覺得你精明!

964000 發表於 22-9-21 10:03

插班入grammar school, 佢仲要讀開non native English, 是非 ...

事實如此。
grammar school 本身就 oversubscribed,插班位好少,有都有既定篩選程序或 interview。在 native English speaking 考生當中要脫穎而出實在不易。

選讀住 local state school,Y11 努力 考好GCSE 報 grammar school sixth form 是最有效方法。

其實樓主講到財力有限,每個家長都想給孩子有最好嘅教育,真係要自己上英國網站的bno 5 1看清楚,勿誤信別人,因為一旦安排小朋友去英國讀書,用了一筆資金後,到時係唔可以用英國公民身份入讀英國大學,到時損失金錢很大。
好似住夠5年後,住1年可申請永居,再住1年申請入籍,合共要7年時間,正式成為英國公民。
有錯請更正

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cecilia66 發表於 22-9-22 23:43
其實樓主講到財力有限,每個家長都想給孩子有最好嘅教育,真係要自己上英國網站的bno 5 1看清楚,勿誤信別 ...

BNO  visa,5係永居,+1 係入籍
官方local fee 要求係有兩個條件 (1) 有永居或入咗籍,(2) 入學前連續3年常住英國
如果係BNO visa人士,住夠5,,申請永居,批出,就同時附合兩項要求
但聽過個別大學唔跟足指引
收國際生定local fee,感覺上係學校決定
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,網上真係好多人有個人理解,我都承認我有我嘅理解,唔一定啱,聽移民顧問講,移民律師當中都有唔同理解,要home office 解畫
e.g. 到底永居獨立申請,係申請visa 時>18,定係申請永居時>18?
前後腳嗰班,係咪真係等齊人先可以申請永居?
未到有人成功永居到,似乎唔會有答案
恐龍家

小曳人 發表於 22-9-23 13:09
BNO  visa,5係永居,+1 係入籍
官方local fee 要求係有兩個條件 (1) 有永居或入咗籍,(2) 入學前連續3年 ...

咁係唔係第6年才有永居?
5年後政策會否改變?
因為呢5年工作上收入減小不及香港人工,5年裏的生活開支,到時政策改變,到時要交番國際生學費,咁點算?

Cecilia66 發表於 22-9-23 13:23
咁係唔係第6年才有永居?
5年後政策會否改變?
因為呢5年工作上收入減小不及香港人工,5年裏的生活開支, ...

看過英國政府網頁,我理解是頭五年的身份是BNO visa,
住滿了五年,先可申請永居,
永居批了和住了一年,先申請公民,
公民批了,先會有一本英國公民British Citizen passport

picnicchu 發表於 22-9-23 13:55
看過英國政府網頁,我理解是頭五年的身份是BNO visa,
住滿了五年,先可申請永居,
永居批了和住了一年, ...

我之前都係睇咗咁,所以應該合共前前後後申請時間,差不多要用7年,才取得正式British Citizen passport 。

如果想享有英國公民身份入讀大學,保守估計現在孩子小學階段已經在英國比較安全?
‹ 上一主題|下一主題