用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國]一年IGCSE vs AL
樓主: 蓮蓉包
go

[英國] [英國]一年IGCSE vs AL [複製鏈接]

其實重點係唔係想問幾時入學,住夠幾多年後,2個仔用英國公民身份入讀英國大學呢?

Cecilia66 發表於 22-9-20 17:53
其實重點係唔係想問幾時入學,住夠幾多年後,2個仔用英國公民身份入讀英國大學呢?
...

主要for 細仔入u已經plan 出年23年開學前要過黎,但係大仔學年比較尷尬想睇下點安排學校會好點

蓮蓉包 發表於 22-9-20 17:00
多謝大家既資訊, 我估我地方向都係一年IGCSE或者讀私校YEAR 10. 坦白說我地資金上唔算太充裕,又担心讀太多 ...

曼城看看以下學校
兩間男校為曼城男生首選

Independent
The Manchester Grammar School
Chetham's School of Music
Cheadle Hulme School
Stockport Grammar School
Bury Grammar School
Bolton School Boy's Division

Grammar (Selective)
Altrincham Grammar School for Boys
Sale Grammar School

Comprehensive (Non-selective)
The King David High School
Cheadle Hulme High School

蓮蓉包 發表於 22-9-20 17:00
多謝大家既資訊, 我估我地方向都係一年IGCSE或者讀私校YEAR 10. 坦白說我地資金上唔算太充裕,又担心讀太多 ...

Sutton 有三間 Grammar 男生可考慮
私校要去 Sutton 附近地區

Grammar (Selective)
Wilson's School
Sutton Grammar School
Wallington County Grammar School

回覆 Poyau 的帖子

感謝!

香港升中都會睇下成績band幾,而家去到求其入一間council派的state school,跟住就要考公開試,不如搵私校吧,起碼screen下。

Poyau 發表於 22-9-20 23:42
Sutton 有三間 Grammar 男生可考慮
私校要去 Sutton 附近地區

插班入grammar school, 佢仲要讀開non native English, 是非常難的事。
就等於有人外國回來,話要插入La salle過幾年考公開試(假設佢語言ok, 但都唔係勁)

Poyau    發表於 22-9-21 14:10

回覆 蓮蓉包 的帖子

你嘅問題其實係:

- 一年制iGCSE以我所知都只有私校開辦,所以其實你基本上係選擇有一年制iGCSE嘅私校或者Y10肯收你小朋友嘅私校。

- 呢樣引申嘅問題係錢同落腳地。私校當然唔平,要較可接受就要搵日校或者做day student。但係之前都講過,會開一年制iGCSE嘅學校少之又少,肯收你小朋友讀Y10嘅學校又未必到你控制。除非寄宿(咁你住邊冇乜太大關係,不過錢又貴一截),如果唔係,你其實要等搵到學校先可以決定住邊。調返轉,一定要sutton/manchester落腳先再搵私校day student,其實唔太work,或者要預咗好快要搬。

- 如果錢太tight要指望公立系統,咁其實真係要落咗腳,知道邊個local council,邊位case worker先有得搞。因為你仲要同佢陳情,希望佢肯因應你小朋友嘅情況,幫佢插返入公立學校Y10。

所以就咁攞一大堆sutton/manchester附近嘅學校名(都唔好理程度同你小朋友夾唔夾),其實一啲作用都冇,你要小心考慮。

至於GCSE課程基本上係兩年嘅設計(Y10-Y11讀,Y11尾考),所以有兩年時間讀8/9科應該絕對冇問題。大把香港學生由Y10開始讀都係咁考,唔使太擔心。

你有咩問題歡迎PM我傾。

beastiebistro 發表於 22-9-21 11:08
回覆 蓮蓉包 的帖子

你嘅問題其實係:

好多謝你詳細既回覆。我想問下如果真係搵到私校y10, 考完igcse之後,難唔難轉番公校sixth form? 會唔會又因為年齡問題要夾硬升year 13? 又或者要焗住讀多又兩年私校呢?(emoji)(emoji)

回覆 蓮蓉包 的帖子

唔好客氣。
- 要記住如果入Y10就係讀GCSE唔係iGCSE(有個i 字代表international ,其實係俾英國以外學生考嘅。之所以開一年制嘅學校要另設老師課室去辦,因為根本係兩樣嘢。雖然課程相若)。

- 大把學生(主要係local),讀完由私校轉公立。有啲係家長唔想再俾錢,有啲係唔想再寄宿,甚至有啲覺得由公立學校申請大學機會好啲(呢樣係另一個題目,有需要再詳細傾)。所以唔會話讀完GCSE就一定要跟住上stuck 喺私校。不過去到嗰時,強制教育完咗,申請公立sixth form你要自己做功課自己落手搞,council應該唔會幫你派架喇。

希望幫到下。

beastiebistro 發表於 22-9-21 20:41
回覆 蓮蓉包 的帖子

唔好客氣。

明白,做功課唔緊要,我係諗如果我地讀多年讀year 10, 到考完gcse已經17歲,公立學校會唔會唔收?或者要佢跟年齡讀year 13 instead of 12?之前聽過Leo sir 既video 好似有類似既講法呢

回覆 蓮蓉包 的帖子

因為公立sixth form都係自主報自主收生,應該有偈傾。而且以我所知,都有local student因唔同原因雖要repeat,咁佢哋都實會超齡。所以唔會要你直入Y13。

蓮蓉包 發表於 22-9-21 21:39
明白,做功課唔緊要,我係諗如果我地讀多年讀year 10, 到考完gcse已經17歲,公立學校會唔會唔收?或者要佢 ...

佢收唔收你,佢地有收生政策,但肯定唔會要你直入Year 13, 點解?因為英國GCE 係兩年課程,唔淺呀,比起GCSE深好多,唔會有學校安排學生用一年(實際係9個月,9月至第二年4月)教哂所有野,5月就即刻考公開試,唔得囉。

beastiebistro    發表於 22-9-21 22:04

Icic , 謝謝兩位解答啊(emoji)(emoji)

回覆樓主:

請教各位,如果同學現在中4,15歲,想出年4月16歲前用bno入境,在落腳地找學校,有冇機會讀到year 10? 係米大部分學校都要讀8科? 會難嗎?如果搵吾到是否要等放完暑假上year 11? 小朋友突然對生活,DSE,交友等有不同壓力,但佢知道去到那裡都係要讀書的。所以有諗過去讀1年sixth form ,見有學校只要讀英,數,phy, chem, bio 比較少d 課程,之後可以讀A level,  吾知咁行好吾好呢?大家比下意見,謝謝

mypiggybank 發表於 22-9-22 04:14
請教各位,如果同學現在中4,15歲,想出年4月16歲前用bno入境,在落腳地找學校,有冇機會讀到year 10? 係米 ...

官校? 基本上視乎年齡
今年8月31日如足15歲
明年4月 Y11 明年9月 Y12
考慮用現讀學校成績申請 Sixth form

今年8月31日未滿15歲
明年4月 Y10 明年9月 Y11
考慮先自修 GCSE 課程作準備
GCSE 通常考±10科

回覆 mypiggybank 的帖子

其實你小朋友出年9月1日足16歲,應該入Y12架喇,唔會再入Y10。大把香港學生喺香港讀完中四直接過英國讀Y12 A level,銜接上都冇咩問題。
你講嘅讀一年,應該係一年制iGCSE或者有啲學校叫pre A level(係Year 11),而唔係sixth form(英國嘅sixth form係Y12-13)。你當然可以試吓讀多一年私立一年制iGCSE,不過我唔建議,原因亦喺樓上好詳細解釋咗。除非你認為你小朋友能力冇可能應付A level,否則冇需要讀多年。

其實BNO同去英國讀書冇乜直接關係,除咗錢。即係話,其實你係咪想入唔使錢嘅state school。如果錢唔係問題,咁揾間好嘅私校讀Y12就得啦。如果錢係問題,咁一年制iGCSE都係要俾錢嘅私校先會有得讀。而且呢啲學校唔多,一係要寄宿(又係錢),一係你要搬近學校住等佢可以走讀(又係錢)。

無論你決定揾私校(一年制/直接讀A level)或者公立(直接讀A level)都要靠你自己做功課自己報架喇,因為英國強制教育只到16。所以你點都要盡快做功課。

小曳人 發表於 22-9-19 16:09
我個人唔建議讀低一年 (詳情可參考Leo sir 分享)

另外,考試年真係有d麻煩,建議盡快申請+動身

其實apply PR 及citizenship不一定可以100%成功, 到時要審查,如果不乎合條件有机会再被extend visa,英國政府批移民入藉好嚴緊,所以一直以來香港人喜歡移民美加澳紐多些。

粉紅布丁狗 發表於 22-9-22 14:29

你話英國入籍好嚴仲以為你好熟條款,但原來你連去邊度睇official requirement 都唔知   

longlokma 發表於 22-9-22 16:07
你話英國入籍好嚴仲以為你好熟條款,但原來你連去邊度睇official requirement 都唔知   
...

你真係好精明呀 ^0^
‹ 上一主題|下一主題