用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問今新學年有無寄過Speed post 往英國或將會寄呢?謝 ...
go

[英國] 請問今新學年有無寄過Speed post 往英國或將會寄呢?謝謝 [複製鏈接]

因為係第一年過去,所以出多左post問嘢,先請各位見諒

執行李中,已發覺行李超重,準備將一些冬天物資寄speed post,請問各位隨了金額要寫£39以下,還有什麼要注意?謝謝各位
   9    0    0    0

不如英國買,空運郵費貴,船運又太耐,未寄到嗰邊已經凍。亦可以比較航空公司加一件行李價錢。

如果行李唔算超太多,件褸拎住上機啦!

謝謝你。因為之前已買的heattech,諗住吾急用就寄過去,已有兩個大篋,再加一個吾知點推,雖則有50kg行李,但每件行李不好多過23kg,如加多個袋又吾知得唔得
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-9-17 12:36
因為係第一年過去,所以出多左post問嘢,先請各位見諒

執行李 ...

我寄件經DHL, post office 呢2年超過十次,寄過日用品,衣服,波鞋,零食,文具等(從不寄電子產品)每次不超過5 kgs,報£35内,幸運地未試過扣關或者打稅。

寄衣服就註明「used clothes,own use」建議2、3件連一些物品,我每次寄去學校,在receiver/consignee上 會特別註明「for boarding student xxxxx」
唔知會唔會有作用
因為曾經有文章話(我而家搵唔返)寄比寄宿學生,比較鬆手

不過英國買衫褲鞋物,其實可以比香港更平,我寄咁多次因為掛住個女,我搵個寄托姐

希望幫到你,祝你順利!

lumfamily 發表於 22-9-17 12:59
我寄件經DHL, post office 呢2年超過十次,寄過日用品,衣服,波鞋,零食,文具等(從不寄電子產品)每次 ...

謝謝你告知,阿仔執左多件厚衫和長褲過去,佢話係香港都吾需要著,所以諗住寄一次過去就算

bkfans123 發表於 22-9-17 13:20
謝謝你告知,阿仔執左多件厚衫和長褲過去,佢話係香港都吾需要著,所以諗住寄一次過去就算
...

見到你話寄heatech,其實英國用到機會少,除非著去戶外活動。
我女冬天仲係短䄂,上下薄衣服,加hoodie 或加件厚褸。四圍都有暖氣。
另外當地四圍都有馬莎,好多thermo內衣 褲 襪 賣。
我女13歲已經識online shopping at amazon, argos, sainsbury,有credit card 就得。今日訂明天送,運輸系統比香港更成熟,size 唔啱又可以退,好多消費者保障條款。
我經歷過你而家第一年的過程,唔好太擔心呀,除咗因為疫情往返香港麻煩,當地生活採購唔麻煩架。

bkfans123 發表於 22-9-17 13:20
...

宿舍空間有限,出年可能又要搬,暑假又可能會暫存,帶足夠換嘅衣物就夠,多餘嘅我地留香港。

lumfamily 發表於 22-9-17 13:39
見到你話寄heatech,其實英國用到機會少,除非著去戶外活動。
我女冬天仲係短䄂,上下薄衣服,加hoodie 或 ...

明白,謝謝你分享
真係會準備多左保暖衫褲,吾知嗰邊有幾凍,又吾知佢會抵受到幾多度
淨係heattech都已有簿有厚有長袖有短袖,我係未發神經

pauline_c 發表於 22-9-17 14:02
宿舍空間有限,出年可能又要搬,暑假又可能會暫存,帶足夠換嘅衣物就夠,多餘嘅我地留香港。
...

都係喎,一陣再執過啲衫

其實真係唔使帶太多衫過去,去到買好方便。另外睇你仔讀書地區,本身怕唔怕凍。我女喺倫敦,帶件羽絨去三年都冇著過只擺衣櫃……

佢都頭痛緊出年點pack野返香港,有啲可能海運….佢話有啲真係幾年都冇用過,只不過當時帶去英國係覺得/以為有用。

YuYuMother 發表於 22-9-17 14:25
其實真係唔使帶太多衫過去,去到買好方便。另外睇你仔讀書地區,本身怕唔怕凍。我女喺倫敦,帶件羽絨去三年 ...

阿仔係南威爾斯,可能比倫敦凍少少,佢吾係好怕凍,見反正都有衫係度就諗住帶過去費事買…..
不過現得到咁多位回覆告知,真係要重新再執衫

謝謝各位

lumfamily 發表於 22-9-17 12:59
我寄件經DHL, post office 呢2年超過十次,寄過日用品,衣服,波鞋,零食,文具等(從不寄電子產品)每次 ...

我舊年都寄咗幾次speed post, 啱啱又寄多次, 勁貴 . .. 我好同意, 真係一個寄託 多個實用性

我女都係第一年過去,想問一下如果寄衫褲,袋,護膚品三個不同類別,description 應該點寫呢?

我仔九月頭返英國,因為行李得23kg , 佢執曬野入箱已經25kg ,淨低一對鞋,一件衫,少量雜物有大概2kg , 呢2 kg我9 月7 號去郵局寄E express, 15號送到宿舍(英格蘭東面),你可以參考下,$270。

VenusBee 發表於 22-9-17 19:21
我女都係第一年過去,想問一下如果寄衫褲,袋,護膚品三個不同類別,description 應該點寫呢?
...
填禮物,內容照報舊衫、護膚品⋯⋯全部加埋唔好超過39 英鎊就得。一

bkfans123 發表於 22-9-17 14:12
明白,謝謝你分享
真係會準備多左保暖衫褲,吾知嗰邊有幾凍,又吾知佢會抵受到幾多度
淨係he ...

我仔一件底衫都唔想著,只得背心for白裇衫時寄,位置中部但完全唔使著保暖底衫。你可以入三件,去到睇情況,需要才寄出。外套也是一件走天涯足夠。短衫短褲多。

yuyueng 發表於 22-9-17 21:09
我仔九月頭返英國,因為行李得23kg , 佢執曬野入箱已經25kg ,淨低一對鞋,一件衫,少量雜物有大概2kg , 呢 ...

咁ok喎,2百幾可接受,請問你係未在HK post個apps填資料嗎?我按”現在投寄‘但只見Speed post vantage air parcel surface mail這幾個選項

cfs 發表於 22-9-17 21:33
我仔一件底衫都唔想著,只得背心for白裇衫時寄,位置中部但完全唔使著保暖底衫。你可以入三件,去到睇情況 ...

我入得太多貨了, heattech都6件,cotton 底衫兩件,我係未顛顛哋

今年寄去英國時間都OK了,記得舊年好延遲
‹ 上一主題|下一主題