用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問今新學年有無寄過Speed post 往英國或將會寄呢?謝 ...
樓主: bkfans123
go

[英國] 請問今新學年有無寄過Speed post 往英國或將會寄呢?謝謝

醒目開學勳章

pauline_c 發表於 22-9-19 22:37
UK 蛋糕好甜,請問知唔知邊度可以訂到無咁甜嘅蛋糕?

我女住個區,間餅店係台灣人開,都ok唔算好甜。

www.alittlesweet.co.uk
係Manchester香港人開,應該啱口味

peggy 發表於 22-9-19 23:37
我女住個區,間餅店係台灣人開,都ok唔算好甜。

www.alittlesweet.co.uk

唔該晒

我女在英國讀左兩年預科,今年入大學前依個暑假返來將一件薄羽絨和四件heattech 長短袖都有全部撒退返來,話兩年都無著過。所以如果未買的唔好買,買左就帶一兩件就算,未寄的就不要浪費郵費。如果D細路要,到時寄speed post寄一般7日就到,而且真的在英買平和合用過香港,23kg不容易pack, 宿舍儲物位置也不多,冬天有暖氣真的不用太保暖的衫。返而我覺得五六月英國好熱,因他們無冷氣,細路可能需要一部風扇多過厚衫。

gkmyeung 發表於 22-9-20 01:12
我女在英國讀左兩年預科,今年入大學前依個暑假返來將一件薄羽絨和四件heattech 長短袖都有全部撒退返來, ...

好的,謝謝你告知
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-9-19 15:13
係北部都吾太凍,咁南部都應該吾會好凍

啲heattech 留返冬天去北海道旅行先著

反而這兩年阿仔係Madrid 就好凍,天氣反常得 -12度。暑假就熱都痴線4X度,試過去到50°C。

peggy 發表於 22-9-20 03:19
反而這兩年阿仔係Madrid 就好凍,天氣反常得 -12度。暑假就熱都痴線4X度,試過去到50°C。 ...

咁凍又咁熱,天氣有時真係好反常

gkmyeung 發表於 22-9-20 01:12
我女在英國讀左兩年預科,今年入大學前依個暑假返來將一件薄羽絨和四件heattech 長短袖都有全部撒退返來, ...

我地今年帶風扇,之前喺 Amazon 買咗一把,用唔到,壞嘅~ 熱起上嚟,d 窗又開唔到,都好難頂。

pauline_c 發表於 22-9-20 10:15
我地今年帶風扇,之前喺 Amazon 買咗一把,用唔到,壞嘅~ 熱起上嚟,d 窗又開唔到,都好難頂。
...

我都諗住係Amazon買風扇…買返來已經壞?今年帶左咩風扇過去呀?可托運行李?

bkfans123 發表於 22-9-20 12:03
我都諗住係Amazon買風扇…買返來已經壞?今年帶左咩風扇過去呀?可托運行李?
...

Pack 咗入喼

pauline_c 發表於 22-9-20 13:14
Pack 咗入喼

明年可能我都需要

感覺冬天應該不會太凍,不過這兩年疫情,室內都會要開窗,暖氣會受點影響。希望今年好一點。

未飛既記得有測試set, 唔帶口罩好快中, 阿女去左10幾日好似中左, 好彩帶左測試set, 唔使古古下

vincat 發表於 22-9-22 11:14
未飛既記得有測試set, 唔帶口罩好快中, 阿女去左10幾日好似中左, 好彩帶左測試set, 唔使古古下 ...

我地帶足數量,有需要可以即刻做。

阿女想我寄番部即影即有相機比佢,請問大家知唔知道有邊間速遞公司受理?

vincat 發表於 22-9-22 11:14
未飛既記得有測試set, 唔帶口罩好快中, 阿女去左10幾日好似中左, 好彩帶左測試set, 唔使古古下 ...

阿仔都冇帶,吾知寄比佢得唔得?

VenusBee 發表於 22-9-22 13:31
阿女想我寄番部即影即有相機比佢,請問大家知唔知道有邊間速遞公司受理?
...

郵局應該可以,你問吓職員,佢地好 nice。

bkfans123 發表於 22-9-22 13:58

得呀~ 屋企有好多,暑假前我都寄咗 d 比佢。

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-9-22 13:58

有d學校有得免費攞,可以問下。我女學校有提供。

peggy 發表於 22-9-22 16:29
有d學校有得免費攞,可以問下。我女學校有提供。

好,我提佢有需要就問,謝謝你

不過佢8月頭中左,都應該無咁快又中