用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城中學的排位
go

請教九龍城中學的排位

因爲嚟緊要搬屋,打算搬去九龍城,所以會抽該區的中學,因為我女喜歡迦密,我喜歡mcs和華英,諗緊乙一放mcs, 乙二放迦密,乙三放華英,其實咁樣排,會唔會好冒險?

正常來說,呢3間都只可以放乙一,乙二一定無機會

MCS有11個位, 迦密有76個位, 華英有73個位
如果係我, 我唔會放MCS喺乙一, 萬一你女既號碼偏後咁就唔知碌咗去邊. 就好似上面嗰位咁講, 好多人都會放迦密或者華英喺乙一, 放乙二乙三真係無乜機會ga la

PuffyBobby 發表於 22-9-16 16:26
MCS有11個位, 迦密有76個位, 華英有73個位
如果係我, 我唔會放MCS喺乙一, 萬一你女既號碼偏後咁就唔知碌咗 ...

咁如果搬去沙田,將曾肇添排乙一,沙崇排乙二,係咪都係如果抽唔到曾肇添,就可能會碌去好後的志願?

monkeydiary 發表於 22-9-16 16:51
咁如果搬去沙田,將曾肇添排乙一,沙崇排乙二,係咪都係如果抽唔到曾肇添,就可能會碌去好後的志願?
...
大抽獎,沒乜邊個可以答到准,話報邊一間熱門的中學會中或不會中就碌去到乜位置停.都係睇彩數.
隨機的概率,只可以做最好的準備,最壞的打算.兩個不同的網,哪一個網的最差的一間中學你較爲接受尼?認真考慮這一點,然後決定搬去報該網.只考慮最心儀的個一間的話,怕到時會失望(除非具有叩門能力).

PuffyBobby    發表於 22-9-16 17:33

monkeydiary 發表於 22-9-16 16:51
...

其實要睇下你點排位,你最差接受到邊間中學

可以分享下我曾經聽過的結果︰
九龍城網︰
乙三入丘佐榮 (乙一九華,乙二華英)
乙三入銀禧   (乙一伊官,乙二迦密)

另外有︰
乙六入聖羅撒
乙九入聖家

當然呢D都已經係幾年前的結果,可能而家都有唔同,而且呢幾年學生流失率都高,可能入心儀學校都大機會

medicine 發表於 22-9-16 17:06
大抽獎,沒乜邊個可以答到准,話報邊一間熱門的中學會中或不會中就碌去到乜位置停.都係睇彩數.
隨機的概率,只 ...

明白 [/smil
咁駛唔駛考慮埋band 3中學呢?
因為我女的banding已知係band 1

monkeydiary 發表於 22-9-16 17:31

明白 [/smil
B1應該唔需要考慮B3中學,除非將B3中學放在極前的位置.

係我打漏了"B1中學"幾個字.兩個校網,見近幾年會員分享都話夠B1位,應該就不需要考慮B1以後的中學,但填表依然需要填一兩間B2作結.

medicine 發表於 22-9-16 17:39
B1應該唔需要考慮B3中學,除非將B3中學放在極前的位置.

明白,謝謝您,咁我研究下,有咩唔明再問你地

medicine 發表於 22-9-16 17:06
隨機的概率,只 ...
或者我再補充少少.
如果你明白大抽獎既基制就知道"世事無絕對", 因為人人都唔知自己既隨機號碼, 如果號碼較前咁進取啲都可以搏到, 但唔好彩號碼較後的話就會好似我咁講"唔知碌咗去邊", 所以我都認同家長真係唔好乙一二三甚至四五都係填哂頂熱B1A中學, 咁樣係好冒險! 留條保險線俾自己呀

PuffyBobby 發表於 22-9-16 17:42
或者我再補充少少.
如果你明白大抽獎既基制就知道"世事無絕對", 因為人人都唔知自己既隨機號碼, 如果號碼較 ...

咁應該乙幾set保險線呀?

monkeydiary 發表於 22-9-16 19:40
咁應該乙幾set保險線呀?

迦密/華英乙二唔會有。
我小朋友間小學教:呢2間一定要放乙一
mcs得11個位都難。或者衹搏甲一。

如果小朋友叩門能力強,或有信心有直資offer做backup,則可以搏d

你小學本身邊區。。。

回覆樓主:

保險線set乙三,肯定係Band 1就之後盡填Band 1學校,如果邊缘人要小心

Joe8889 發表於 22-9-17 19:45
你小學本身邊區。。。

深水埗

monkeydiary 發表於 22-9-16 17:31

明白 [/smil

九龍城區B1女生大抽獎
九真/培道為保險線
不用考慮B3中學

小朋友喜歡我話就選迦密吧

經驗之談,九龍城大把b1位,b2都填盡b1先,但先填1b1c,唔好信學校填b2(不喜勿插)

alfredk 發表於 22-9-18 14:24
經驗之談,九龍城大把b1位,b2都填盡b1先,但先填1b1c,唔好信學校填b2(不喜勿插) ...

Thanks

回覆 monkeydiary 的帖子

我份人比較保守, 再加上當年阿女係邊緣人, 所以乙三係保險線.  咁當然啦, 人人既取向唔同, 你又要睇下嗰區既B1位夠唔夠 (我當你女係肯定B1生), 再計埋跨區會唔會跌band... 所以真係唔可以一概而論呀..
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊