用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城中學的排位
樓主: monkeydiary
go

請教九龍城中學的排位 [複製鏈接]

PuffyBobby 發表於 22-9-19 17:17
回覆 monkeydiary 的帖子

我份人比較保守, 再加上當年阿女係邊緣人, 所以乙三係保險線.  咁當然啦, 人人既 ...

深水埗跨九龍城,會唔會跌band呀?

回覆 monkeydiary 的帖子

我個人認為九龍城係強區, 好多區跨過去都會跌band, 所以原區B1C既就真係要諗清楚.

一個區轉去另一個區, 去到邊個位會跌邊個位會升, 除左EBD, 邊個會有實際數字?! 感覺大家好多時都將呢樣嘢放大左.

monkeydiary 發表於 22-9-21 18:23
深水埗跨九龍城,會唔會跌band呀?
前人教落,搵間唔係全IN的B1直資報名。有得見的話,跌BAND機會好細。

回覆 worldcat 的帖子

我朋友個仔喺東區一線小學級30內, B1A
自行九華同喇沙, 九華無得in (聽聞揀嚟in), 喇沙有得in (聽聞係全in的), 兩間自行都唔收

最後乙一入咗黃大仙區B1中學

咁究竟有無轉區跌band呢回事? 各下自行判斷

PuffyBobby 發表於 22-9-22 14:17

(1)一綫小學級30内,就當B1A?
(2)一綫小學級30内,我相信無論轉去邊一個區,一定不會跌band.

(3)自行唔得,大抽獎只要全填B1校,再填B2,一定不會錯.至於派入第幾個選擇,是概率.所謂保險綫,話第三選擇填B2個啲叫提早投降.

(2)成立並不代表(1)亦成立. (3)是策略.就算所謂的B1位不足區,一樣需要全填B1校,再填B2校.道理不再贅述.

有得見應該唔跌BAND,同無得見唔跌BAND無衝突。

何況你朋友個CASE無乜可比。
1. 多數跌BAND升BAND都係講緊原區成績1C/ 2C趺或2A/3A升。
2. 黃大仙同九龍城應該分BANDING條線都會幾唔同下。

我講緊個case其實同你講既"搵間唔係全IN的B1直資報名。有得見的話,跌BAND機會好細"既講法係異曲同工啫, 唔係全in既B1中學 (無論係直資定係自行官津) 就會揀佢地想in既人 (理論上係B1生), 咁如果唔in有可能1) 太多勁人報名, 佢地揀top of the top 2) 該中學認為呢位學生未達水平

Anyway, 我唔係想爭拗, 只係quote一個事例出嚟俾大家參考下啫 而我朋友個仔依家喺嗰間中學都讀得好開心吖

回覆 PuffyBobby 的帖子

無爭執AR,亦無需要爭執。
你講的都無問題,我只係表達返你所講同我所講的都無乜必然關係。
打比喻,樓主問A學校乙一入唔入到。
我話A學校乙二都有人入,所以乙一無問題。
咁你話B學校乙一有人入有人唔入。
大家講緊唔同嘢,何來爭執。

我講直資係因為回應返樓主跌BAND問題,可以以直資面試資格再去衡量報唔報自行B1學校。

回覆樓主:

九華揀,喇沙全in
還有邊間直資揀人in, 邊間全in?
新手一問

medicine 發表於 22-9-22 14:35
(1)一綫小學級30内,就當B1A?
(2)一綫小學級30内,我相信無論轉去邊一個區,一定不會跌band.

有關道理可在哪裡睇到?

rabbittwin 發表於 22-9-23 20:50
九華揀,喇沙全in
還有邊間直資揀人in, 邊間全in?
新手一問

Wrong post

我校校長(九龍城區某小學)今年在升中家長會中說全港灣仔banding最高,第二九龍城,我校全港band 1率大約50%,本區band 1率大約40%

以往經驗,九龍城區學生的第次係偏高啲, 所以其他區邊緣嘅學生容易跌banding

manto216 發表於 23-4-17 00:39
以往經驗,九龍城區學生的第次係偏高啲, 所以其他區邊緣嘅學生容易跌banding  ...
請教一下, 小學屯門, 區內屬B2頭至中游男仔, 中學想搬九龍城, 算好選擇嗎?還是搬其它區好?

Jnam 發表於 23-4-17 11:18
請教一下, 小學屯門, 區內屬B2頭至中游男仔, 中學想搬九龍城, 算好選擇嗎?還是搬其它區好? ...
b2 學校就唔係好清楚, 但如果b2學生想入band one學校, 搬屋嘅話不外乎灣仔、中西同九龍城區

請教一下, 小學屯門, 區內屬B2頭至中游男仔, 中學想搬九龍城, 算好選擇嗎?還是搬其它區好? ...

B2男生大抽獎可考慮以下校區
港島 灣仔區(HK2) 東區(HK3)
九龍 油尖旺區(KL1) 九龍城區(KL3)

怪獸父母 發表於 23-4-17 00:30
我校校長(九龍城區某小學)今年在升中家長會中說全港灣仔banding最高,第二九龍城,我校全港band 1率大約 ...
應該高低相差唔夠1/6個band掛…即係所他區b1邊緣人落到灣仔就一定係b2

如果搬到九龍區,一定係KL3。可以搏B1C,又或者一心揀間好啲的B2中學。

KL1搏B1C~B2A係可以,但唔中乙二開始都無乜B2中學好揀。
本身KL1 B2生都要跨區叩門,因為B2唔多夠位 (好幾間都係B2C~B3A)。

還掂都係搵屋搬,KL3一步到位。想進取可進取,想保守可保守。

manto216 發表於 23-4-17 11:48
b2 學校就唔係好清楚, 但如果b2學生想入band one學校, 搬屋嘅話不外乎灣仔、中西同九龍城區 ...

香港區不考慮了。九龍區好像九龍城幾好。看了些派位post還是弄不大清楚,男生女生不同區份不同優勢,連系小學位等好複雜

‹ 上一主題|下一主題