用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想2024年讀boarding school y7/8
go

[英國] 想2024年讀boarding school y7/8

小囡今年小五,十歲,想2024過去讀與y7/8 (因9月中出世)

考慮條件如下
1)成績一般(今年剛轉英小)
2)刨文知道,寄宿精髓係寄宿生活體驗,知道boarding 人數要夠多,希望學校係多本地人寄宿
3) term fee budget  想12000 磅以下(可claim OEA)
4 )男女校

網友曾經介紹fettes college,另外自己搵到間royal hospital school,大家可否給我一些suggestion?

回覆 SamSam2003 的帖子

留意Y7/Y8 boarding通常比senior school(Y9-Y13)平一截。就算Y7/Y8 within budget,去到Y9打後都會超過(就算royal hospital都係Y7/Y8 = GBP30,927跳到Y9-Y13 = GBP39,381),呢樣仲未計每年加價同通脹加幅。

如果budget太tight隨時可能失去預算。

至於Fettes同RHS寄宿比例都唔算超高:
- RHS(~700人,大約390boarders包weekly/flexi)
- Fettes(~810人,大約480 full boarders)
Fettes嗰啲係full boarders,還算可以接受。RHS因為包weekly / flexi boarders所以實際全寄宿人數會再少啲。

不過如果諗住同一個budget讀七年,選擇真係唔多。

SamSam2003 發表於 22-9-16 11:48
小囡今年小五,十歲,想2024過去讀與y7/8 (因9月中出世)

考慮條件如下

你呢個budget幾乎冇可能揾到boarding好嘅學校,fettes今年勁加7.5%,都應該過咗你budget,建議你y9先開始讀,鬆好多

beastiebistro 發表於 22-9-16 17:32

留意Y7/Y8 boarding通常比senior school(Y9-Y13)平一截。就算Y7/Y8 within budg ...

想請教,理想budget 應該係多少?$13000~14000 per term? 如果係依個budget 會有什麼學校選擇?

sleung2020 發表於 22-9-16 20:18
你呢個budget幾乎冇可能揾到boarding好嘅學校,fettes今年勁加7.5%,都應該過咗你budget,建議你y9先開始 ...

如果增加budget 到$13000~14000/per term 又有冇機會呢,請指教!
2024年9月中係12歲,係咪可以讀y8?

1. GBP14000/per term以今日價位嚟睇當然選擇多咗,不過始終都係有每年(有機會)加價/通脹問題。今日GBP14000/per term讀Y8,可能讀到Y13已經加到GBP17000/per term甚至更高。

2. 其實傳統上英國嘅senior school係由Y9先開始嘅,Y7/Y8基本上係Junior school範圍。所以出名啲嘅學校(唔一定係最top嗰啲),全部都係由Y9開始。從前基本上所有學生都係讀prep school到Y8,然後大家一齊報/入唔同嘅senior school。近年有少部分學校因為唔同原因開始開Y7班,不過唔係全部都有。所以你要入Y7/Y8,一係揀有Y7班嘅,一係揀入Prep school。揀入有Y7/Y8班嘅學校,選擇少。揀入Prep school,到Y9都係要再轉入一間senior school。

3. 如果你小朋友2024年9月1日足11歲未夠12歲,理論上係可以入讀Y7。因為你小朋友係9月中出世(?),所以算係踩界case,學校校長有酌情權處理可以negotiate。不過要逐間傾,亦有學校會因為覺得小朋友程度未得(可能真係未得,可能因為想收多一年學費),而堅持小朋友由Y7讀起。呢啲未報未傾都講唔埋。

有開Y7嘅學校,而boarding比例又尚算可以嘅,我認為有:
- Oundle school(~1100人,~830人full boarding)
- Haileybury(~900人,~550人boarding但包weekly/flexi)
- Clifton college

有啲學校有自己嘅「聯繫」prep school,雖然唔係直升,但係機會都大。變咗唔使去到Y9又太擔心要搵學校:
- Repton prep > Repton School
- Bilton Grange > Rugby School
- Bromsgrove prep > Bromsgrove School

睇吓幫唔幫到你。歡迎隨時PM我討論。

beastiebistro 發表於 22-9-17 11:40

1. GBP14000/per term以今日價位嚟睇當然選擇多咗,不過始終都係有每年(有機會) ...

多謝你寶貴既意見,我做下功課先,遲啲再問下你意見,唔該哂

唔使客氣,有咩可以直接PM我討論。

回覆樓主:

coed的話,另外可以考慮平少少嘅christs hospital

sleung2020 發表於 22-9-17 20:53
coed的話,另外可以考慮平少少嘅christs hospital

我想香港讀完小六就過去讀y8,依家仲有時間可以再計下數同搵下,多謝你的意見

SamSam2003 發表於 22-9-17 21:02
我想香港讀完小六就過去讀y8,依家仲有時間可以再計下數同搵下,多謝你的意見
...

我都係建議你讀完中二先過嚟讀y9,第一y9係common entry,第二你慳一年錢,第三你個女個底打好啲,結果你就更多選擇更大機會入到一流寄宿學校。如果某啲原因,你想盡早過嚟,咁讀完中一先嚟英國讀y8,讀完小學過嚟讀y8的話,本身你個女成績唔係非常好,學習可能有壓力,另外個age out of range都可能有啲麻煩。Anyway,你咁早計劃,同理都做咗唔少功課,加油!

...

你預算慳慳地320萬讀完7年中學。

...
Fettes都執得好正,我兩個都係9月後BB,一個9月尾,一個11月,兩個都冇得跳級。

回覆樓主:

想請教下,我見申請2024有出生日期對照,我囡係1st,請問係屬於咩年級呢?

sleung2020 發表於 22-9-18 02:51
我都係建議你讀完中二先過嚟讀y9,第一y9係common entry,第二你慳一年錢,第三你個女個底打好啲,結果你 ...

多謝你寶貴意見,我做下功課先,再諗下應該係中一定中二先出發

Cecilia66 發表於 22-9-18 10:43
你預算慳慳地320萬讀完7年中學。

知道,計下數都係差不多要4/50萬一年

正常2024年9月1日:
足11歲未夠12歲 = 入Y7
足12歲未夠13歲 = 入Y8
足13歲未夠14歲 = 入Y9
足14歲未夠15歲 = 入Y10
足15歲未夠16歲 = 入Y11
足16歲未夠17歲 = 入Y12
如果你小朋友係9月1日出世,理論上可以兩邊揀。不過酌情權喺私校校長手上,要逐間問。

SamSam2003 發表於 22-9-19 11:55
想請教下,我見申請2024有出生日期對照,我囡係1st,請問係屬於咩年級呢?

...
係Year 7

beastiebistro 發表於 22-9-19 12:26

正常2024年9月1日:

就算俾你跳,都要考慮自己能力

回覆 sleung2020 的帖子

呢樣絕對都要考慮
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊