用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 匯基轉學感受
go

匯基轉學感受

我囡囡轉學入到匯基東九,都讀咗兩個星期,暫時最鍾意嘅係同學好Nice。但係對學校嘅教學就有啲異議。一個星期得一堂PE,第三語言法文得半個鐘,日日都有中文,英數科學就四日都有,好明顯想叫啲學生專心喺核心科目。但係法文老師口音好奇怪都似係自學法文者,數學老師淨係自己係黑板上做題,叫啲同學照抄,都冇乜有效解釋到解題思路同方法,中文因為NCS,老師目標都係等佢哋畢業時學到小學三年嘅中文就叫成功。普通話同中史NCS學生唔使學,但係都要坐喺度捱兩個鐘,都覺得幾浪費時間。可能之前嘅期望有啲嘢太高,都覺得有啲失落。唔知係咪間間本地學校都係差唔多呢?唯一目標係佢哋考到試完唔係學到全面多元化嘅知識?

bigbenny 發表於 22-9-16 08:15
我囡囡轉學入到匯基東九,都讀咗兩個星期,暫時最鍾意嘅係同學好Nice。但係對學校嘅教學就有啲異議。一個星 ...

我記得你是IS轉過去,你真係不能同國際學校比,始終係傳統學校,萬變不離其宗,教法係填鴨不是重思考, 我相信間間差唔多。
但估唔到D中文(NCS)要求仲低過IS, 法文你當ECA la.
「佢哋考到試完唔係學到全面多元化嘅知識?」對,這是本地課程特色

我囡囡轉學入到匯基東九,都讀咗兩個星期,暫時最鍾意嘅係同學好Nice。但係對學校嘅教學就有啲異議。一個星 ...

匯基東九的學費是全年$28700,高中時有DSE 同A level兩條選擇,又有support俾NCS, 老實講已經無話可說。
畢竟,國際學校的資源同空間,比本地學校多好多。

964000 發表於 22-9-16 09:24
我記得你是IS轉過去,你真係不能同國際學校比,始終係傳統學校,萬變不離其宗,教法係填鴨不是重思考, 我 ...
係啊,我以為NCS目標起碼要去到小學畢業水準,結果真係教‘零基礎外國人’中文。其實有一半同學都係本地人只不過係外國長大或者讀國際學校,但學校唔會有資源分開教學就令我感到有不足。依家中一同中二NCS同學係一起上中文堂,共用一個老師。

Radiomama 發表於 22-9-16 12:26
匯基東九的學費是全年$28700,高中時有DSE 同A level兩條選擇,又有support俾NCS, 老實講已經無話可說。
...
學費係平好多,不過自資學校都收政府津貼,所以資源應該唔差過國際好多?唔知其他Band 1 頭學校係唔係會好D?

聽聞SPCS的NCS都係學法文,但就係其他學生上中文、中史堂時,NCS去其他課室上法文,不會叫NCS學生係課室等

實際如何就有待證實

最後一句,真的是一般傳統b1中學的重點.....

naturebeauty 發表於 22-9-16 23:36
聽聞SPCS的NCS都係學法文,但就係其他學生上中文、中史堂時,NCS去其他課室上法文,不會叫NCS學生係課室等
...

好多都係咁安排,但就完全唔上中文

DSE 升大學要 332A 主科為重有因
NCS 只要求中文小三程度 考 GCSE?

PE堂好多中學一個cycle先一堂,即係6一7 days先一次

如果嫌唔夠運動,直資中學課後好多活動參加。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ESF 1⃣️星期上5堂PE, 我都覺得傳統學校一星期一堂PE太少喇!

168sumsum 發表於 22-9-18 12:39
ESF 1⃣️星期上5堂PE, 我都覺得傳統學校一星期一堂PE太少喇!

日日食開深水龍蝦,呢期要轉食養蝦仔,又想啖啖肉海水味影相打卡。根本講唔埋欄。

有吉堂可以加以利用,就算白坐都係自己簡。中文堂唔怕可以要求sit in正規堂跟尾,學左野都係自己的,呢間學校安排到唔應該會拒絕。日法文要去到中英文咁大exposure,一係自學一係外掛。有心學如我幾十年前一個朋友,中學無但期期跟課餘學習中心loop住學日文,錢少少七年內loop到有成,我大學時識佢時都日文經已好勁。

千奇百怪點都有,受過另一間直資同一間資助,我頂唔緊轉過黎不知幾開心。

可惜一無本事二無餘蔭,IS連半次都無諗過。

964000    發表於 22-9-19 13:07

我囡囡轉學入到匯基東九,都讀咗兩個星期,暫時最鍾意嘅係同學好Nice。但係對學校嘅教學就有啲異議。一個星期得一堂PE,第三語言法文得半個鐘,日日都有中文,英數科學就四日都有,好明顯想叫啲學生專心喺核心科目。但係法文老師口音好奇怪都似係自學法文者,數學老師淨係自己係黑板上做題,叫啲同學照抄,都冇乜有效解釋到解題思路同方法,中文因為NCS,老師目標都係等佢哋畢業時學到小學三年嘅中文就叫成功。普通話同中史NCS學生唔使學,但係都要坐喺度捱兩個鐘,都覺得幾浪費時間。可能之前嘅期望有啲嘢太高,都覺得有啲失落。唔知係咪間間本地學校都係差唔多呢?唯一目標係佢哋考到試完唔係學到全面多元化嘅知識?

我揀呢個回覆您,樓主早前的另一帖https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866884&highlight=%E5%9C%8B%E9%9A%9B 容讓我稍為總結一下當日樓主情況如下:
1) 家庭經濟變化無法繼續支持,下半年想轉本地學校中二。擔心中文(大約小5水平)請教港島/九龍區有邊間學校比較輕鬆/有愛心,可以容易適應
2) 住清水灣近將軍澳
3) 一年3/4萬左右應該都support到
4) 希望學校可以較有愛心, 滙基東九龍好鍾意,又近屋企
5) 估中文考試唔會合格, IS過番來學生中文一定差
6) 直接考IAL,但係大部分都係提供Math/Chem/Phy/Bio,女女應該鍾意文科多D
7) 因為身邊朋友大部份都係國際學校,冇乜本地經驗
8) 王錦輝考插班失敗、港青基信書院YMCA 嫌太遠、啟思嫌費用好高&成績好似麻麻、SMC&播道有報名但不知最後樓主考插班結果如何、Rosaryhill唔太吸引&嫌距離遠加上成績麻麻

因為家庭經濟變化無法繼續支持女兒繼續讀IS國際學校,相信JM呢幾個月心、身、靈都不太好,而經濟及生活各方面都需要向下調節真係唔容易!願您一切安好!

樓主因家庭經濟有變而要儘快安頓女兒新嘅學校,身邊朋友圈只有IS學校的朋友,沒有LOCAL 本地中學朋友,對本地學校完全不認識及不了解,願意在EK升中及初中版問網友們本地中學資料及意見,您對我哋嘅信任,希望您能繼續耐心及清心聽聽網友們的意見。在EK升中及初中版的網友大部份是本地學校的家長,對本地學校非常了解及認識。

當日樓主出帖子問由IS 轉本地中學,網友們真心實意無私俾咗好多意見及介紹不同嘅中學俾樓主,但樓主當日有鐵一般的限制:1)經濟只可負擔 一年3/4萬左右的學費;2)女兒中文不好;3)有其他限制(離家太遠不考慮、有考學校插班但學校卻不收.....).

係樓主有限的經濟條件、資源及樓主女兒本身的限制下,匯基東九龍係當日樓主算係其中一間可以選擇下的BAND 1 好學校,希望樓主不忘初心、回想當日為何決定選擇入讀匯基東九龍。

希望樓主俾多少少耐性去適應及接受本地學校的教學資源限制,祝願樓主及樓主家庭情況能早日解決,一切安好。

spade    發表於 22-9-23 12:10
964000    發表於 22-9-19 13:09

bigbenny 發表於 22-9-16 12:41
學費係平好多,不過自資學校都收政府津貼,所以資源應該唔差過國際好多?唔知其他Band 1 頭學校係唔係會好D ...

我揀呢個回覆您,因為您提到 "學費係平好多,不過自資學校都收政府津貼,所以資源應該唔差過國際好多?唔知其他Band 1 頭學校係唔係會好D ..." 純我感受,您字面意思令我感到依家樓主改為以金錢及成績呢2個因素衡量學校 (與當初樓主搵學校轉校嘅考慮因素: 學校學費3-4萬左右、要有愛心、近屋企、有DSE 以外的課程提供.....完全不同),很勢利,令人心塞、無言。

我對樓主這字面意思理解為匯基東九龍有政府資助而家長額外有俾學費,2個金額加埋匯基東九龍應該提供同IS國際學校同級數或者相約質素吧! 但依家匯基東九龍卻諸事不如IS國際學校,令我感樓主好似以一個顧客態度去睇及對待學校

既然樓主以金錢去探討,我搵到以下資料探討下 ESF IS國際學校及 UCCKE 本地直資中學收入情況去營運一間學校。

以下所見,ESF 除咗學費,仲有好多其他費用收入而呢啲收入不菲!所以,樓主觀念本地學校有政府資助及家長有交學費,應該唔差過 ESF 國際學校好多的質素,請恕我直言,你的期望真係錯晒, 期望太高、太不合理、太不切實際。

ESF Secondary schools (Years 8 to11) https://www.esf.edu.hk/school-fees/:HK$137,600

ESL Audited Financial Statements2020-21 https://www.esf.edu.hk/accounts-and-annual-reports/> https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2022/05/ESL-Financial-Statements-2020-21.pdf

2021:

*Operating income: $697,218,000 +Non-operating income: $39,702,000 = $736,920,000

* Remarks: Tuition Fees + OtherProgramme Fees + Donations + Application fee income + Rental income + Resalesincome + Interest income + Non-refundable building levy + Nomination rights

P.12 如下:https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2022/05/ESL-Financial-Statements-2020-21.pdf

1) Application fee income: $3,540,000

2) Examination fees: $1,536,000

3) Resale income: $3,216,000

4) Other income: $11,122,000

5) RenaissanceCollege tuition fees: $297,899,000

6) DiscoveryCollege tuition fees: $211,980,000

7) Camps and educational visits: $22,062,000

8) Kindergarten tuition fees $128,972,000

9) Language course fees: $9,848,000

10) Sports course fees: $9,475,000

11) Clubs course fees: $380,000

12) COVID-19 related relief grant toparents: ($26,502,000)

13) Donations: $1,475,000

14) Rental invoice: $3,852,000

15) Interest income: $823,000

16) Government relief grants: $1,140,000

17) Transfer from previous years’scholarship fund and hardship allowance surplus: $16,500

Total operation income: $697,218,000

Non-operation Income

1) Non-refundable building levy: $22,375,000

2) Nomination rights: $17,327,000

Total non-operation income: $39,702,000

UCCKE

香港政府教育局直接資助(直資)計劃

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/info-sch.html

香港政府教育局資助辦法

1)現時直資學校所獲得的資助,是根據辦學年期兩級制 https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/dssrate_tc.pdf:中學(創校 16 年或以上) 中一至中三 $70,444; 中四至中六 $82,525

2) UCCKE 學費 https://www.uccke.edu.hk/admission/fees-fee-remission-and-scholarships/
https://www.uccke.edu.hk/about-uccke/school-plan-and-report-main/school-reports/ &
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/09/UCCKE-School-Report_2020-2021.pdf

Fees 學費 2021-2022 School Year 學年:
S.1: $28,700 (Per Annum 每年)
S.2: $28,000 (Per Annum 每年)
S.3: $28,000 (Per Annum 每年 )
S.4: $28,700 (Per Annum 每年)
S.5: $28,000 (Per Annum 每年)
S.5 (NLC) : $35,800 (Per Annum 每年)
S.6: $28,000 (Per Annum 每年)
S.6 (NLC) : $35,000 (Per Annum 每年)

Class Arrangement and Enrolment in 2020-2021
Form             No. of students
S.1               159
S.2               140
S.3               135
S.4               139
S.5               141
S.6               110
Total 32       824

= Total Amount a (政府資助S1-S3: ($70,444 x 434) + S4-S6: ($82,525 x 390) + b (學校學費 )

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/09/UCCKE-School-Report_2020-2021.pdf P.16, 清楚講解 UCCKE
收入: 71.81% 政府資助 + 26.36% 學費 + 0.03 % 捐贈 + 1.80% 其他收入.

支出: 84.95 % 員工 + 6.19 % 營運 + 2.57 %  助學金及獎學金 + 2.73 % 維修 + 3.28 % 折舊 + 0.28 % 其他

964000    發表於 22-9-19 13:06

bigbenny 發表於 22-9-16 12:37
係啊,我以為NCS目標起碼要去到小學畢業水準,結果真係教‘零基礎外國人’中文。其實有一半同學都係本地人只不過係外國長大或者讀國際學校,但學校唔會有資源分開教學就令我感到有不足。依家中一同中二NCS同學係一起上中文堂,共用一個老師。
學費係平好多,不過自資學校都收政府津貼,所以資源應該唔差過國際好多?唔知其他Band 1 頭學校係唔係會好D ...

IS國際學校可以以私家醫院類似比喻 https://www.cuhkmc.hk/tc/fees/price-list/room-rate-and-deposit

本地學校/直資學校可以以政府醫院類似比喻 https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10045&Lang=CHIB5&Dimension=100&Parent_ID=10044

去私家醫院與政府醫院睇醫生及住院收費及醫院提供嘅服務相差十萬八千里,希望這比喻令樓主多些理解本地學校嘅情況,大幅降低對本地學校的期望。

係政府公立醫院住院診治, 真係唔好呻為何無私家醫院病房咁好服侍, 公立醫院病房幾十個病友要 "共用"一個大廁所, 唔似得私家醫院幾人病房 "共用" 一個廁所. 我呢個草根平民百姓, 有咁廉價收費嘅政府公立醫院醫療可以享用, 我真心感恩不怨了

PS: 本地免費官立中學/津貼中學        (不是直接資助中學)
1)全部只提供DSE 課程,绝對不會有IAL、IB 等其他課程;
2)NCS 中文班Band 1學校有提供係稀有的(我認識少,想唔到有邊間有提供,反而Band 3學校我想到1、2間);
3)我認識有限,我想唔到邊間有初中全部學生3年正規課程提供獨立一科外語(唔係只提供NCS 學生中文堂以外語堂代替)

如當日樓主講清楚啲會考慮直資 Band 1 頭,相信網友會建議樓主考 St Paul co、女拔、德望、SPCS, (不要考協恩了, 協恩校舍設施非常殘舊不符合樓主標準), 這些Band 1 頭學校會比匯基東九龍無論公開試成績及學校資源好好多。

如樓主考慮再考插班,真心祝福,願囡囡順利、成功

gracelam 發表於 22-9-18 08:58
PE堂好多中學一個cycle先一堂,即係6一7 days先一次

如果嫌唔夠運動,直資中學課後好多活動參加。

我唔知係咪間間直資都係咁,我阿仔讀個間,睇到佢學校每日嘅課外活動表,真係大開眼界,學術,音樂,,體育,仲有好多其他,真係感覺比學費都抵比。

小時了了 發表於 22-9-18 22:10
我揀呢個回覆您,樓主早前的另一帖https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866884&hig ...

有頭髮邊個想做瘌痢马死落地行
人心不足蛇吞象
鬼叫你穷,顶硬上
阳光总在风雨后,请相信彩虹

突然间想起这些句子。

小時了了 發表於 22-9-18 22:39
我揀呢個回覆您,因為您提到 "學費係平好多,不過自資學校都收政府津貼,所以資源應該唔差過國際好多?唔 ...

唔該小時了了同其他家長之前嘅幫助。最後入咗匯基書院都幾感恩。都非常同意小時了了嘅講法,揀邊間學校唔係用金錢來衡量。最後選擇左匯基都係綜合多方面考慮。
我都係想分享一下轉校之後嘅感受,絕對唔係喺度批評或者貶低匯基,而係想睇吓對比其他本地或國際學校仲有冇進步空間。

小時了了 發表於 22-9-18 22:54
IS國際學校可以以私家醫院類似比喻 https://www.cuhkmc.hk/tc/fees/price-list/room-rate-and-deposit

本 ...

見到小時了了分享左醫院嘅例子,我都想講吓。公立醫院嘅服務絕對係不盡人意,我哋病人當然係享受到接近免費嘅服務,但係你加埋政府每年投入嘅巨額資金(來源都係大家都有份交稅或者比超級地租啦),我估公立醫院分配俾每個病人嘅資源都唔少。政府或者醫管局係咪真係有善用用呢啲資源?睇吓立法會辯論大家都心中有數。