用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教...細B 就快4歲半 , 想幫佢報英文拼音班 ...
發新帖回覆
go

請教...細B 就快4歲半 , 想幫佢報英文拼音班 [複製鏈接]

請問有冇媽媽's可以指教下 , 土瓜灣或黃大仙區有冇邊間學英文拼音好 ? 我大女之前無學過拼音, 所以英文科到而家都好似仲未攪得掂
所以想幫細B搵下, 睇下有冇幫助
提前先感謝媽媽's
   0    0    0    0

ACTS 發表於 22-9-15 23:25
請問有冇媽媽's可以指教下 , 土瓜灣或黃大仙區有冇邊間學英文拼音好 ? 我大女之前無學過拼音, 所以英文科到 ...

剛剛上網搵左個SanPoKong, 試左堂覺得幾好(我坐則邊睇)。。。今日正式上(我坐隔離放),好似幾好。未正式知得唔得。

回覆 anan2017 的帖子

感謝你 ,可唔可以私下話我知邊間 ? 我都有出去試過堂 , 但仲未搵到間覺得好同埋好貴

ACTS 發表於 22-10-13 15:31
回覆 anan2017 的帖子

感謝你 ,可唔可以私下話我知邊間 ? 我都有出去試過堂 , 但仲未搵到間覺得 ...

好吖

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ACTS 發表於 22-9-15 23:25
請問有冇媽媽's可以指教下 , 土瓜灣或黃大仙區有冇邊間學英文拼音好 ? 我大女之前無學過拼音, 所以英文科到 ...

四歲開始可以上RWI,你看看附近有沒有Babington。

回覆 musiclover1609 的帖子

小孩學英文理想是口語先行, RWI phonics 教得慢, 當年經驗, 慢過小兒幼稚園進度, 後來轉去口語學的班四個月就學完.

RWI不只是學拼音,包括拼讀、拼寫、閱讀理解、寫作,所以可以說學拼音的進度是較慢,但我覺得很有用。我小朋友從四歲開始學,現在六歲上小一,應付默書很輕鬆,也能自主閱讀。

musiclover1609 發表於 23-4-10 12:32
RWI不只是學拼音,包括拼讀、拼寫、閱讀理解、寫作,所以可以說學拼音的進度是較慢,但我覺得很有用。我小 ...

十分同意RWI學得唔快,但好有用,我2個小朋友默書串字都唔成問題,通常只係錯唔小心,唔係唔識串。作文so far唔大問題,輔助下俾啲idea佢地就會作到。

不過係咪人人岩上我唔敢講,都睇小朋友能力同專注。

我2個小朋友分別用2-3年內升小前讀完橙,我會善用每個暑假intensive 上完成一個level,變相縮短時間

Baymax 發表於 23-4-10 01:11
回覆 musiclover1609 的帖子

小孩學英文理想是口語先行, RWI phonics 教得慢, 當年經驗, 慢過小兒幼稚園進 ...

口語學,是什麼意思?

回覆樓主:

可以考慮下自己都上家長班,一來可以幫下佢練習,二來伴讀都有幫助。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊