用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請澳洲的大學
樓主: YinKiuLam
go

[澳紐] 申請澳洲的大學 [複製鏈接]

wyh:) 發表於 22-9-20 07:29
當時Agent話:大學網頁寫DSE幾多分,只要你達標,就有unconditional offer
除非某些學科是有限學額,在你 ...

謝謝你,咁都算係明碼實價,囡囡計劃申請Architecture studied, 請問呢一科又會唔會有限學額?

我亦見到UNSW 要求DSE21 分,但又計5 or 6 subjects. 請問即係計5科定6 科?

YinKiuLam 發表於 22-9-20 08:10
謝謝你,咁都算係明碼實價,囡囡計劃申請Architecture studied, 請問呢一科又會唔會有限學額?

我亦見到U ...

我唔清楚architecture 是否有限學額
通常醫療學科相關的會多點學額限制

DSE計5科
不過上網頁應該都會寫清楚點計算
5*計6定係5.5

wyh:) 發表於 22-9-20 07:29
當時Agent話:大學網頁寫DSE幾多分,只要你達標,就有unconditional offer
除非某些學科是有限學額,在你 ...
Maths無M1/M2當一半計?

Yanamami 發表於 22-9-20 22:33
Maths無M1/M2當一半計?

聽agent 講有些院校是要求maths加M1/M2當完整一科數學計算,分數是兩科分數加埋除2

wyh:) 發表於 22-9-21 06:35
聽agent 講有些院校是要求maths加M1/M2當完整一科數學計算,分數是兩科分數加埋除2

...

好多大學係咁計, 但好似M1/M2 分數可mark up即係 Grade A 唔止比5分, 可能6分, 要看看州份及大學, NSW 好多大學都咁計

回覆 YinKiuLam 的帖子

其實佢寫得好清楚係 Cat A(甲類:高中科目) + Cat B(乙類:應用學習科目),Best 6科 或 5科 (因為有啲人可能真係甲類加乙類只係得5科
)

跟住就要用佢下面寫嘅計分法,唔明白請出聲

new-father 發表於 22-9-22 11:43

其實佢寫得好清楚係 Cat A(甲類:高中科目) + Cat B(乙類:應用學習科目),Best 6科  ...

謝謝你的資料,請問如果DSE 科目係Cat A, 若果UNSW要求入學分數係21 分,請問係計五科定六科?

咁請問 Cat A 有幾多科 ?

new-father 發表於 22-9-22 20:04

咁請問 Cat A 有讀幾多科 ?

只有6 科

Cat A 6 + Cat B 0 = 6

Best 6

new-father 發表於 22-9-23 10:53

Cat A 6 + Cat B 0 = 6

謝謝你

有空幫你望了一下 UNSW Architectural Studies,給你參考 ;

https://www.uac.edu.au/undergraduate/courses/unsw/423000.shtml

要睇的地方,ATAR 那一行右邊最後三組數字,本地人收生中位數達 94.8,同學仔質素高

要睇的地方,Student profile,2022年此科國際生收38人,全科共119人,國際生比例32%算中度高

new-father 發表於 22-9-23 11:25

有空幫你望了一下 UNSW Architectural Studies,給你參考 ;

明白,非常多謝你的資料
‹ 上一主題|下一主題