用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Year 1
go

[小學] ESF Year 1 [複製鏈接]

統計下,如果沒有任何priorities & local passport, ESF year 1 RC & HK Island foundation schools 呢幾年有得 in 機會大唔大?謝謝大家(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

回覆 siugutsis 的帖子

Peak 可能有機會,RC 其實都好多人揀,而且佢要收70% non-FP. 不過就算話俾你聽冇機會interview,你都要試吓㗎啦,冇得in 咪排下waiting list 囉

siugutsis 發表於 22-9-15 16:58
統計下,如果沒有任何priorities & local passport, ESF year 1 RC & HK Island foundation schools 呢幾年 ...

如果有心讀既,點都要試,唔試唔知自己運氣好唔好。只可以講一定有人有得in,又有人無得in,一切都係講彩數。港島熱門既quarry bay就避一避啦。

回覆樓主:

請問以往ESF year 1最早幾時出offer?

Adiezz 發表於 22-9-17 14:54
請問以往ESF year 1最早幾時出offer?

1月

回覆 Adiezz 的帖子

睇其他post 10月都有offer

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3862653&fromuid=2293793

lollylolly 發表於 22-9-17 16:46
1月

謝謝
我見到key date - Nov-Jan係1st Round interview, 但無講出offer時間

Kawaiistar 發表於 22-9-17 18:11

睇其他post 10月都有offer

10月應該係俾K直升既學生

Kawaiistar 發表於 22-9-17 18:12

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3862653&fromuid=2293793 ...

Thank you!

Thx

我都係N冇,啱啱in完Kennedy school,等消息中…

Peak, Nov 22 in, Nov 30 offer, N冇

Anyone got an offer from CWBS? Thanks!

N冇, Glenealy

Rachel91 發表於 22-12-8 10:08
Peak, Nov 22 in, Nov 30 offer, N冇

May I ask if this is in zone or out zone school in your case? Thanks!

N無,ESF Bradbury School Year 1 Offer.
其實上一年細細囡 interview ESF Discovery Bay Year 1 (我女細B,12月)。校長要求小朋友係真係 Native (or quite Native) Speaking.  可能愉景灣真係多外國人,英文LEVEL好嚴格。我女當時讀KV根德園,乖巧 聽指令 有反應,未 IN 之前仲以為實收。當時 因COVID 係 ZOOM interview,全程係隔離。。真心我我覺得好難。其中一Part要跟校長 Repeat Sentence ,講緊係差唔多10 - 12個字左右,而D vocabularies 係唔多用
最後,出左個 Guarantee Interview Chance of NEXT YEAR 比佢,校長話唔想 " Rush one kid's development" , 所以 guarantee 下一年嘅面試機會。

到下一年,因為搬左去九龍站,原來有車去 Bradbury School.  請求 Admission 將個 guarantee Interview Chance 轉去 Bradbury School.  啱啱 NOV 面試完,輕鬆簡單,另一老師見我時問我屋企講咩語言,我好open同佢講因 當年同大仔主力講英文,中文最後好差,所以現在爸爸媽媽會係同小朋友主力講中文。當時老師竟然同我講 "SURE ~!This is your Mother Language. She should speak well for that.  No Worry ~ We got extensive English Environment HERE !  She would pick up 3 languages very WELL later if she studies here !!!   面試後,約兩星期出 OFFER !!!

而當日嗰個時間只有 4 小朋友面試 ONLY,有3個老師加 校長去見。4 ON 4 ! 小朋友出黎勁開心,吱吱喳喳分享~老師帶小朋友去圖書館,入面有好多玩具TIM,有煮食玩具。老師首先講故事,4個小朋友聽,故事入面有好多動物,知道囡囡有答 "Giraffe" "Lion",之後 小朋友講下自已帶嘅物品,老師值此引小朋友 傾下計,最後就4個小朋友玩 車車玩具(我諗睇佢地D social skills, 係咪特別係 SEN 或其他特質)。之後就派ESF 紀念品(顏色筆),我囡拖住另一個囡仔開開心心行出黎),當時唔講都 FEEL都係好開心。

By the way, 當日面試,4個都係本地家庭,沒有外國人父母。

所以,雖然都係ESF,但對 YEAR 1 英文要求非常唔同! 若有心入,真係唔好放過港島區~排錯隊,個結局真係好唔到。。祝大家好運!

希望以上資訊幫到其他媽媽。我大仔當年真係碰到一面灰都入唔到。。。當年等 ESF SJS 同 KJS (呢兩間 N 無的話真係無謂擇。。)等到 Y5 都無,要轉 愉景灣 ESF 先有得 IN 。。雖然聽、說 都過左,但寫作唔過 (Y5 要求會更高)。。最後唯有去其他國際

回覆 siugutsis 的帖子

out of zone

h9907246 發表於 22-12-19 03:50
N無,ESF Bradbury School Year 1 Offer.
其實上一年細細囡 interview ESF Discovery Bay Year 1 (我女細B ...

真係睇個間多唔多人報,少人報的自然要求低D。
其實IS包括ESF都鼓勵小朋友和父母keep返自己mother tongue, 不過keep得嚟又要英文都好咁解
‹ 上一主題|下一主題