用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中中文,英文補習
go

高中中文,英文補習 [複製鏈接]

想問yylam 補習可以嗎?聽人講會教答題技巧,是嗎?
佢係專操卷一閱讀理解,還是卷二寫作都會操?
最近見思齊教育sale中文補習,話協恩狀元有去佢地補習社補,係咪真係有幫助?

另外,有冇英文補習社介紹?
   28    0    0    0

kkv408 發表於 22-9-15 08:35
想問yylam 補習可以嗎?聽人講會教答題技巧,是嗎?
佢係專操卷一閱讀理解,還是卷二寫作都會操?
最近見思 ...
思齊中三時補過麻麻地,好多同學中四開始補yylam但我就幫阿女選擇左另一位導師,我覺得教得唔錯
英文我女一向私補,但見好多人補Calvin sun

hugub 發表於 22-9-16 09:49
思齊中三時補過麻麻地,好多同學中四開始補yylam但我就幫阿女選擇左另一位導師,我覺得教得唔錯
英文我女一 ...

師妹媽咪你哋遇到嘅情況唔出奇
思齊同狀元影相嗰幾位,我女喺我哋學校同其中一兩位同組中文(我女死都唔肯補語文,超 hea)佢話呢幾位同學中文一向強,去思齊只係保住5**。其實佢哋有差唔多三份一至半級人去呢間補,都唔見得5率有明顯提升。
睇嚟思齊都係比較適合追星(*)族。

hugub    發表於 22-9-16 16:21

YolandaTam 發表於 22-9-16 10:49

佢地講到入到去補,有80%拎5*,我以為思齊真係咁勁,我仔中五,評估中文3,英文3,想有大進步,又冇時間逐間試,所以想比佢中五補習下

英文我女一 ...

yylam好多身邊同學報,不過佢係大班教,而且好快full,如果我報都vedio班。
我試下留意Calvin Sun先,謝謝

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 22-9-24 00:31
版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

邊度可以睇到版規?

醒目開學勳章 王國長老

kkv408 發表於 22-9-25 10:07
邊度可以睇到版規?
教育王國基本版規
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kkv408 發表於 22-9-16 16:37
yylam好多身邊同學報,不過佢係大班教,而且好快full,如果我報都vedio班。
我試下留意Calvin Sun先,謝謝 ...

請問Calvin Sun係邊間補習社呀?謝謝

天使之心02 發表於 23-2-20 08:05
請問Calvin Sun係邊間補習社呀?謝謝

你上高登打佢名就有.嘉X教育

英文我女一 ...

請問另一位是那一位呢?

kkv408 發表於 22-9-16 16:35
佢地講到入到去補,有80%拎5*,我以為思齊真係咁勁,我仔中五,評估中文3,英文3,想有大進步,又冇時間逐 ...

好老實, 語文科(中/英)我覺得難靠補習操到攞☆,如本身唔好(音:耗),唔睇書。可能因為係女身上睇到,鍾意既只睇書零補習唔洗溫書都有望攞☆。唔睇書個科完全感覺到拉牛上樹,但求私補操到4-5。
又或者咁講,時間唔夠用,我寧願女放喺感覺付出收成正比既選修科,語文科感覺就算放好多時間都唔一定收成正比。

英文 可以試Tyler,我都係見班中學生講到好得由英文一般提升上去。因為出面出名個D 補開名校,本身學生都唔弱。

kirstyau 發表於 23-6-21 00:11

好老實, 語文科(中/英)我覺得難靠補習操到攞☆,如本身 ...

贊成。
我個起學校,教佢英文係位外藉老師,用好多方法增加佢地生字量,每月仲要個別同老師交流讀嗰咩書,功課好多要睇個幾兩個鐘片,要問片內容,女話老師教得好好,全班同學英文都係5或以上,最近一次女作文幾近滿分,speaking 好過外語嗰班同學分數,所以英文科吾係一定補習去操卷就有用,喜愛閱讀,用對方法,吾可一年半截。不過我記得我讀書時都流行用名師,佢地有基本框架,基本嘢,跟住背哂佢,合格係必定,但拎高grade,嗰位同學應該原本英文都己經有返咁上下,只係想拎更高星,收下有冇貼史,人補我補,吾好執輸心態。
中文阿女有補思X, 過補佐好短,佢地學校英文勁,中文就屎,所以佢都想試吓補,佢上完文言文,對我講,話好似見到新天地,好誇吧,你吔太屎,所以少少都話好,不過上了,她喜歡有信心佐,作文ok成績,就繼續。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 23-6-21 10:01
贊成。
我個起學校,教佢英文係位外藉老師,用好多方法增加佢地生字量,每月仲要個別同老師交流讀嗰咩書, ...
請問有冇話思X邊位中文導師較好?

johnwooo 發表於 23-6-21 11:09
請問有冇話思X邊位中文導師較好?

個個年級都係嗰個教,可以試吓有暑假班
妹妹豬 齊來做個好朋友)

YolandaTam 發表於 22-9-16 10:49

我女中一補過幾個月,佢講補底ok,成班都係個底好差的補,學校教嘅深過思齊既。

LoveCorgi2 發表於 23-6-20 23:38
請問另一位是那一位呢?
覆左你
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊