用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy ...
樓主: Katleong
go

[澳紐] 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy

Katleong 發表於 22-10-12 07:12
各位,昨天阿仔收到 Sydney Uni 既j七年制的Bachelor of Science and Doctor of Dental medicine既offer, ...

恭喜安樂曬!

各位,昨天阿仔收到 Sydney Uni 既j七年制的Bachelor of Science and Doctor of Dental medicine既offer, ...

恭喜阿仔,恭喜你,安樂曬

回覆 Cecilia66 的帖子

非常感謝你, 大家一起加油!

回覆 Edward1997 的帖子

好多謝你! 大家一起努力!

Katleong 發表於 22-10-12 15:16

好多謝你! 大家一起努力!

一門雙傑,戥你開心

現在倆位孩子在一起讀書,可以有照應之外,還可以減輕父母的開支,倆位孩子在澳洲讀醫療科目的學費和生活費真的不容易,才華和實力也要兼備,給katleong讚讚讚

Katleong 發表於 22-9-20 10:00

因香港競爭激烈,即使non-jupas每年都有好多考生,加上仔仔較喜歡澳洲,姐姐也在 ...

請問你新agent 跟進得ok 嗎?我女兒都想報澳洲大學

幸好家姐明年升五年級,辛苦多兩年就甩身,再供細佬。其實我啲家當都賣得七七八八

Cecilia66 發表於 22-10-12 20:11
現在倆位孩子在一起讀書,可以有照應之外,還可以減輕父母的開支,倆位孩子在澳洲讀醫療科目的學費和生活費 ...

請問以overseas student 身份在澳洲讀醫科,學費加埋幾多錢?

Katleong 發表於 22-10-12 20:58

幸好家姐明年升五年級,辛苦多兩年就甩身,再供細佬。其實我啲家當都賣得七七八八  ...

值得呀!值得大力支持孩子學習。

回覆 TTEE1819 的帖子

每間大學既學費真係唔同,大約AUD60,000至80,000另加住宿費生活費,不過我大女有做part-time, 可以幫補到住宿費和生活費。

Katleong 發表於 22-10-12 21:36

每間大學既學費真係唔同,大約AUD60,000至80,000另加住宿費生活費,不過我大女有做p ...

真係唔平,但孩子讀得到,比著我,我幾辛苦都支持佢地讀。恭喜你,仔女讀到書又乖話。

TTEE1819 發表於 22-10-12 21:28
請問以overseas student 身份在澳洲讀醫科,學費加埋幾多錢?

現在在澳洲讀醫科頭3年,每年大約澳元5.5至6萬不等,後4年,每年大約澳元7.5至8萬不等,加埋共7年學費,每年生活費衣食住行大約20萬港幣,預計讀完醫科要港幣450至500萬不等。
利率用5.5去計算

Cecilia66 發表於 22-10-12 21:51

現在在澳洲讀醫科頭3年,每年大約澳元5.5至6萬不等,後4 ...

謝謝資料,原來澳洲讀醫科係讀7年,我又識多一樣野。

每間大學不同的!direct entry 通常5-6年,graduate entry 通常3+4 =7年學費由每年AUD60,000至80,000,不同洲不同大學價錢完全不同。學生可以出嚟做part-time幫補生活費。我現在每年大約負擔AUD85,000。

恭喜你有一對優秀的兒女,真是又羨慕又佩服!

回覆 mimi2004 的帖子

不用自己申請,大學直接通知會給你奬學金的。

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

謝謝你!其實每個小朋友都有自己獨特既天賦,大學每個科目都各有優勢,只係我既小朋友比較喜歡生物科學,所以先想報醫學類科目。大家都一起努力💪🏽

Katleong 發表於 22-10-12 23:27

每間大學不同的!direct entry 通常5-6年,graduate entry 通常3+4 =7年學費由每年A ...

請問醫科生有什麼part-time 可以做呢?去診所做?

回覆 iceberg222 的帖子

有些同學去診所, 我女兒因為本身是花泳運動員, 所以會去教花泳, 另外也去泳池做part-time。其實做乜嘢工種都可以,無分係咪醫科生。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊