用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy ...
go

[澳紐] 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy [複製鏈接]

兒子早前收到 U Flinders Medicine 和 U Sydney Physiotheraphy 的offer。兒子很難抉擇,兩間大學offer的學科各有優勢,兒子喜歡U Sydney,因姐姐也在UNSW就讀,所以可以互相照應,他又可參加U Sydney的泳隊(本身是游泳運動員)但兒子又想讀醫,不過Flinders在Adelaide的郊區,排名不高,不知Flindets的醫學院如何,所以想大家給予寶貴意見,非常感謝!
   11    0    0    0

要睇孩子興趣,Physiotherapy 和medicine 是好大分別。

Katleong 發表於 22-9-15 02:43
兒子早前收到 U Flinders Medicine 和 U Sydney Physiotheraphy 的offer。兒子很難抉擇,兩間大學offer的學 ...

一定係興趣行先,雖然家姐在附近,有商有量有照應係好,但家姐畢業可能在其他city搵到工,都會搬屋。大學有泳隊岩自己亦好,但都係好短時間的好,讀自己最想的學科好重要,得心應手。

我唔熟澳洲野,澳洲是否跟英國一樣,在任何一間大學醫學院畢業,都被當地承認?係,就得啦!

回覆 TTEE1819 的帖子

感謝你的意見! 其實因為兒子本身是運動員,所以對物理治療也有很大興趣,至於醫科,他也說將來會在運動醫學方便發展,所以真的不知如何選擇。Flinders醫科是澳洲承認的,畢業是可以成為正式醫生。不過可能只能留在澳洲,因為這間大學沒有名氣,回香港亦不納入免試名單中。而U Sydney 的物理治療是全澳洲第一/二,全球排名也很高,兩間大學+兩個科系各有優勢,好頭痛!

已有答案,揀悉尼大學

Cecilia66 發表於 22-9-15 15:18
已有答案,揀悉尼大學
多謝你!論大學規模和名氣,確實悉尼大學很吸引,但因為悉尼大學是物理治療offer,而Flinders是醫科offer, 兒子兩個科目都喜歡,當然如果八大的醫科一定無這煩惱,Flinders的醫科在澳洲也不錯,如果留在澳洲發展是很理想的。但昨天兒子收到悉尼大學的奬學金,雖然只是學費的1/4,但也算是鼓勵!所以現在更難抉擇!

Katleong 發表於 22-9-17 00:16
多謝你!論大學規模和名氣,確實悉尼大學很吸引,但因為悉尼大學是物理治療offer,而Flinders是醫科offer,  ...

海外學生會否不一定有醫科實習空缺?這也需考慮。

回覆 Banyan1212 的帖子

謝謝你提出的問題!兒子了解過Flinders有自己的醫院,所以確保有實習機會。所以兩間大學兩個科系各有千秋,更令兒子難抉擇!

Katleong 發表於 22-9-17 00:36
回覆 Banyan1212 的帖子

謝謝你提出的問題!兒子了解過Flinders有自己的醫院,所以確保有實習機會。所以兩 ...

不客氣,我女兒也考慮到澳洲讀醫,所以知道有些大學不保證有實習位

回覆樓主:

我是物理治療師 U Sydney 物理治療系畢業,依家香港私家執業,跟過港隊滑浪風帆/單車去過奧運、亞運、全運等大賽。

自己本身鍾意運動,同你阿仔差唔多。你阿仔係游水仔,當年跟隊最舒服係跟游水等室內項目,起碼有瓦遮頭,唔駛好似跟滑浪風帆、單車等,好天曬落雨淋,仲要有開工無收工做阿四,露天露地或大海茫茫,連去廁所都係一個大問題(尤其女性),完全唔係外人睇咁glamorous!

好處當然係可以跟隊周圍飛,一年起碼飛十轉八轉唔同國家,但通常只會見機場、訓練、比賽場地來去匆匆,好少有時間好似遊客咁觀光。做咗幾年,做到後期飛到怕,日日轉酒店,瞓醒唔記得自己喺邊個國家/城市。一年幾個月唔喺香港,一去一頭半個月,簡直「斷六親」。同埋壓力都大,啲咁高水平運動員如果受傷比唔到賽,死都要砌返掂佢。

當年老外大學女同學,佢個男友讀Flinders U Med, 聽同學講話Flinders U 雖然唔係八大,但Med 非常唔錯。

Adelaide 好地方,環境清靜可專心讀書。
如果諗住留喺澳洲,其實只要可以攞牌,讀澳洲邊間medical school 真係問題不大。我當年在澳洲醫院工作,啲staffs 都來自不同澳洲大學。

回覆 Activehealth 的帖子

真的非常感讚你! 你的親身經歷對我們的決定有很大的幫助!我們會一起認真考慮你給予的寶貴意見,希望盡快作出最好的決定!在此祝你身體健康!未來工作更上一層樓

都唔難選擇,首先選擇在悉尼大學讀物理治療,完成物理治療課程後,在悉尼大學再報考MD,囝仔可以讀兩個自己喜歡嘅科目。

Katleong 發表於 22-9-18 01:11
回覆 Activehealth 的帖子

真的非常感讚你! 你的親身經歷對我們的決定有很大的幫助!我們會一起認真考慮你 ...

謝謝樓主,祝樓主身體健康!

亦祝樓主囝囝早日搵到自己心中的理想!

Cecilia66 發表於 22-9-18 10:50
都唔難選擇,首先選擇在悉尼大學讀物理治療,完成物理治療課程後,在悉尼大學再報考MD,囝仔可以讀兩個自己 ...

唔係講笑,我真係識人咁做!

亦有物理治療老外同學,讀咗三年醫,走嚟同我地讀四年物理治療,由Year 1 讀起。

因為唔熟所以再無聯絡,唔知佢地依家點…

職業高度不同,當然揀 Flinders,如果擔心唔係 Go8,可以先完成 Flinders Undergrad,入埋籍,domestic fee 再刷 Go8 Master

恭喜令郎

回覆 new-father 的帖子

謝謝你的寶貴意見:)

回覆 Cecilia66 的帖子

我們早前也有想過這方案,但如果到時報MD,必須考GAMSAT,但聽說GAMSAT比ISAT和UCAT ANZ更難,所以真的沒有把握

Katleong 發表於 22-9-18 17:52
回覆 Cecilia66 的帖子

我們早前也有想過這方案,但如果到時報MD,必須考GAMSAT,但聽說GAMSAT比ISAT和UCA ...

GAMSAT 是難的,但為了自己夢想囝仔應該可以的,畀啲信心佢,因為你也知道直入醫科只有幾間大學,其它大學都要讀了醫療相關學科才可以再報讀MD。

Flinders U 係囝仔喜歡的醫科得一個優點,而 Sydney U     在悉尼可以和姐姐一起,囝仔又可以參加泳隊,物理治療也是囝仔喜歡的,Sydney U 是8大,優點有4個,所以應該揀悉尼大學,之後再考MD,到時都可以成為一位醫生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊