用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy ...
樓主: Katleong
go

[澳紐] 抉擇:U Flinders Medicine / U Sydney Physiotheraphy [複製鏈接]

Cecilia66 發表於 22-9-18 18:10
Flinders U 係囝仔喜歡的醫科得一個優點,而 Sydney U     在悉尼可以和姐姐一起,囝仔又可以參加泳隊,物 ...

溫馨提示:

Sydney U Physio 臥虎藏龍,當年我讀時一半係mature age students, 大部分人已經有一個degree, 最多Science,仲有唔少health care professionals 包括Nursing/Radiography/ Podiatry/ Naturopathy 等等。 Clinical 佢哋贏曬!加上唔知樓主囝囝是否English native speaker? 是否熟悉澳洲local culture?
唔果唔係,好難clinical 爆分!

所以要攞top grades 談何容易!
如果讀Physio 唔係top grades 報MD絕無希望。

我識果個,係香港Physio HKPU top graduate讀埋博士PhD ,再去 U Syd 讀Med.

回覆 Cecilia66 的帖子

謝謝你的分析!會叫阿仔好好思考你們寶貴的意見!謝謝你!

Katleong 發表於 22-9-18 21:33

謝謝你的分析!會叫阿仔好好思考你們寶貴的意見!謝謝你! ...

試吓報家姐個間,問吓AAS趕唔趕得切isat, 我仔當年都係有Flinders,8月先考isat, 都趕得切,佢close得好遅….(emoji)

澳洲大學好得意,畀咗offer你,你唔accept 唔畀deposit ,當你放棄學位,現在9月報UNSW 最快要年尾先知道有無offer,到時無的話,之前有大學的offer 放棄咗,變咗兩頭唔到岸。

Cecilia66 發表於 22-9-19 09:45
澳洲大學好得意,畀咗offer你,你唔accept 唔畀deposit ,當你放棄學位,現在9月報UNSW 最快要年尾先知道有 ...

其實係架,澳洲唔俾deposit就放棄,我地個時讀住先⋯⋯

回覆 Activehealth 的帖子

真係好多讚你!你的資訊真係對阿仔有好大幫助!阿仔讀國際學校,英文程度還可以,但聽你講入面咁多勁人,阿仔應該無可能攞到top grades 啦!你真是我們的明燈!再次感謝你!

回覆 Edward1997 的帖子

其實有報到UNSW, 5月份考咗ISAT,可能ISAT唔夠高分,所以仲未有interview機會,唔知可唔可以再考多次呢?其實我覺得阿仔A level成績都不錯(3 A* 1 A), 成績比家姐當年還好,但家姐就攞到Med offer, 細佬就連interview既機會都無。

本來阿仔都收到Western Sydney 既medicine offer, 但因為無交錢,所以好快就收到通知無咗offer!

Katleong 發表於 22-9-20 01:21

其實有報到UNSW, 5月份考咗ISAT,可能ISAT唔夠高分,所以仲未有interview機會,唔 ...

你仔成績好,有無報香港?香港med有試過收過3A*1A, 但呢兩年我就吾清楚….

我地當時唔係咁熟所以搵agent,我個agent同我地報,我都係之後先知好似唔可以一年考兩次Isat, 但你再check我唔肯定..

你哋係自己搞定搵agent?因為我有朋友試過agent跟得唔好,申請中途甩咗….無咗下文….

Katleong 發表於 22-9-20 01:21

其實有報到UNSW, 5月份考咗ISAT,可能ISAT唔夠高分,所以仲未有interview機會,唔 ...

ISAT每年只可以考一次

回覆樓主:

澳洲也太多华人physio, 除非入职政府工作,如果要跟local physio 抢客,就不如去Flinders,先拿下医生的执照往后再读其他都容易上手吧!朋友的仔仔在澳洲住上多年, 也受不了在香港的医院工作了回来了,可是现在找physio 的工也得要很出色,有客源啊

回覆 PBTC 的帖子

好多謝你分享!因我們真的不清楚實際情況!

回覆 WingKanMa 的帖子

明白!謝謝你!

因香港競爭激烈,即使non-jupas每年都有好多考生,加上仔仔較喜歡澳洲,姐姐也在澳洲,所以target都係澳洲。Agent質素都好重要,家姐之前的agent好好、但現在已無做。阿仔早前遇到不好agent,跟進好差,所以都換了另一agent,但好多嘢都甩晒!

Katleong 發表於 22-9-20 10:00

因香港競爭激烈,即使non-jupas每年都有好多考生,加上仔仔較喜歡澳洲,姐姐也在 ...

我朋友之後搵呢間,應該跟得好貼,睇吓可唔可以幫到手⋯⋯祝你仔仔成功

Thanks a lot !

各位,昨天阿仔收到 Sydney Uni 既j七年制的Bachelor of Science and Doctor of Dental medicine既offer,可能最後會選擇讀牙醫 (阿仔可以join USYD泳隊練水,又可以同家姐一齊住,一齊返教會)雖然阿仔喜歡運動醫學,但其實佢既art 都好有天份,牙醫正正就需要手藝好,之前無提過報咗牙醫係因為諗住USYD既牙醫課程都係postgraduate program, 即使七年制的課程是給予中學生報考, 但機會都應該好微, 上星期經過網上考試和interview, 最後收咗。不過USYD的醫學系和牙醫學系(for 中學畢業生)都係雙學位課程, 必須先讀三年的Bachelor of Science , 成績及格就可直接進入Doctor of Medicine or Doctor of Dental Medicine。

volar    發表於 22-10-14 10:08

Katleong 發表於 22-10-12 07:12
各位,昨天阿仔收到 Sydney Uni 既dental medicine既offer,可能最後會選擇讀牙醫☺️ (阿仔可以join USYD ...

恭喜恭喜

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

謝謝你啊 :)

Katleong 發表於 22-9-17 00:16
多謝你!論大學規模和名氣,確實悉尼大學很吸引,但因為悉尼大學是物理治療offer,而Flinders是醫科offer,  ...

點樣申請獎學金幾時申請?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊