用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仁立放學事件
樓主: jyjymama
go

仁立放學事件

964000 發表於 22-9-20 16:06
其實在學校立場都未必想,個個都自己接送會攪到上下課時間,學校附近的交通好擠塞。
...
安排得好自然都可以解決到, 唔係個個都有私家車,更何況若是教育小朋友回家路,自然親身走及坐公共交通工具才會深刻.更何況正常應該回家路都唔會遠.

hundred100 發表於 22-9-21 09:05
個位人士只系生活系自己的邏輯里,根本唔了解香港一般家庭的情況。否則就是懷有特殊目的。大把小一新生坐校 ...

就係因為大家都覺得學校太正常唔會容易發生問題,等同父母將孩子交第三者如長老或工人或其他親人照顧一樣.交了給人就是對方問題,出問題就對方要負全責心態. 所以面對這樣父母做這些事的第三者真係要三思,出現細小問題還好,無可挽救的問題雙方都一世深刻及痛苦.
不論幼稚園/N班/小學,其他學校安排都有出錯可能家長唔知都有呢個可能性,亦都唔想有呢啲野發生,衹係冇今次呢單咁揚及副教長咁出位去推卸責任,孩子亦都好彩冇比陌生人帶走,自己父母出錯都可以有,更何況經第三者出錯機會率,小一咁細個小朋友點解要比呢啲機會率出現?要返學讀書冇辦法,家長教得好啲都會少呢啲機會發生.唔係將呢啲野家長責任事情放大,係避開唔好發生.

成日講親子,撫心問下自己,為何好多都講到中學既孩子同父母少真正交心.

天外之人 發表於 22-9-21 12:39
就係因為大家都覺得學校太正常唔會容易發生問題,等同父母將孩子交第三者如長老或工人或其他親人照顧一樣. ...

都幾有趣

Chanyeeson 發表於 22-9-21 15:33
都幾有趣

有沒有熟悉(似曾相識)的感覺?

當絕大多數人認爲該這樣或不該那樣時,偏偏就不該這樣該那樣.真係只求多福~~

medicine 發表於 22-9-21 15:47
有沒有熟悉(似曾相識)的感覺?

當絕大多數人認爲該這樣或不該那樣時,偏偏就不該這樣該那樣.真係只求多福~~ ...

我都唔知點回應,好彩個小朋友無事。唔發生係自己身上梗係好多觀點,因為不痛不癢。

我到底睇咗啲咩
希望每天開心渡過 ;-)

天外之人 發表於 22-9-21 12:33
所以呢啲亦都係教育制度唔好之下做成, 我都唔係好有條件,為了孩子好放棄自己職業全職家庭主婦.
...

真的服了你,人地講話媽媽都要做工,冇咁多時間陪小朋友 (唔等如冇教), 你就話自己條件唔係好,但希望多些時間教好子女,所以轉做FTM, 我可否理解為,即係唔係好有條件,不過絕對有條件轉做FTM。另外依個世界仲有一樣嘢叫做單親家庭。

天外之人 發表於 22-9-21 12:39
就係因為大家都覺得學校太正常唔會容易發生問題,等同父母將孩子交第三者如長老或工人或其他親人照顧一樣. ...

再服多你一次,以小一這初段時間黎講,我(個人)認為交給學校,由上了校車返學開始,學校除了教課之外,下課後亦有責任及必須將每名學生交送到由家長及校方之前定的地方進行交接,這點我我相信你亦很清楚吧,但校方並不是普通的第三方,因為理論上所有父母都不能不交小朋友去你所謂你稱的第三方地方去讀書。

【小一咁細個小朋友點解要俾呢啲機會率出現?】
那就要跟返我上一個post,就係因為並非每一個家庭都能像你一樣,做FTM,有更多時間陪子女,如有需要,仲可以每日管子女返學放學。

【苦心問下自己,為何好多講到中學嘅孩子同父母少真正交心?】
聽完你講這一句問話,差點以為只有你才是好媽媽。小弟先利申一下,我自己小朋友連小學都未上,只是聽完你依一句,我真係覺得好難聽!

我相信你是一個很偉大的媽媽,亦很會教導小朋友,不過有時候可以試一下不要站在頂峰向下望,而試下貼身處地咁諗下。。。例如別的家庭因條件限制,真的不能做到你所認為的事,而又必須交小朋友給學校(第三方)去照顧呢?

當然我亦明白香港人有一個投訴/推卸責任的習慣(利申:我都係 ), 但就這件學校事件內說,責任只在校方。而小朋友的父母究竟有沒有正確灌輸如小朋友走散的時候應如何處理已不是重點了,除非教育署或某某學校聲名對小一生放學的安排失當不會負任何的責任。

其實, 教育局有冇問責?又係不聞不問? 依番香港政府的傳統, 次次都係死左人, 先至四出周圍查?

kpc2015 發表於 22-9-23 15:28
其實, 教育局有冇問責?又係不聞不問? 依番香港政府的傳統, 次次都係死左人, 先至四出周圍查? ...
不論係教育局,政府好多部門都係後知後覺,永遠唔會嘗試先行(怕錯及怕輸吧).點會有創新.

NEWTL 發表於 22-9-22 02:57
再服多你一次,以小一這初段時間黎講,我(個人)認為交給學校,由上了校車返學開始,學校除了教課之外,下 ...
你講得啱,不過小一生冇稔到普通與不普通,父母不在身邊其他人就係第三者,返學學野(全校老師都係第三者)冇辦法,儘量唔好再有第四第五....
FTM睇自己衡量,我都係選了孩子成長放棄工作,我係覺得教育制度亦都係做成家長揾錢重於陪伴孩子成長之一.呢樣野攪得好啲肯定係少好多呢啲問題出o黎.

交心問題唔係隨便講,這裡及好多論壇都睇到家長與孩子在中學階段關係差和少溝通,呢啲好多時候都係幼稚園到小學做成,且19年事件都反映年輕人聽信陌生人多於至親父母. 現在因為你小朋友未上中學才覺得難聽,所以你更要多珍惜與孩子陪伴及傾訴.

每個人基本上都有推卸責任的習慣,唔會衹係香港獨有.今次事件責任係學校,還好小朋友離開學校後,到找到小朋友地方沒出現其他大意外. 衹係孩子成長路,生活上都係父母去教小朋友,教得好啲自然好似有些家長小一小朋友都自行返到屋企(當然唔係叻亦唔贊同),衹係避免有更大意外發生.

天外之人 發表於 22-9-23 18:10
你講得啱,不過小一生冇稔到普通與不普通,父母不在身邊其他人就係第三者,返學學野(全校老師都係第三者)冇辦 ...

小一根本唔可以自己返屋企喔,家長犯法,你其實知唔知自己講緊咩啊?

Chanyeeson 發表於 22-9-23 21:10
小一根本唔可以自己返屋企喔,家長犯法,你其實知唔知自己講緊咩啊?

佢嘅邏輯好特別,算了。唔好再拗。盞自己勞氣。佢唔會明白有d人真係手停口停

Nicole1989806 發表於 22-9-25 15:56
佢嘅邏輯好特別,算了。唔好再拗。盞自己勞氣。佢唔會明白有d人真係手停口停
...

其實ftm都唔一定自己接送先叫最好啦,有d學校位置交通不便,咁家長選擇校車可以點到點,唔洗日曬雨淋揹住個大書包,大人小朋友都冇咁辛苦。
只係嗰位jm喺佢思維覺得自己係ftm、自己接送係最好啫!

唔好拗啦,親子關係各人都有不同,家長做得到自然會去做,FTM都有不同,怕辛苦或冇辦法要揾錢重要做唔到,找他人照顧接送坐校車都係要做,學校的遠近都係家長選的,更何況冇人想出意外,衹係真係出意外,家長自己會更痛苦萬分而已.

睇家長自己覺得對孩子多大的安全意識,我衹係唔認同咁細個可以咁做. 犯唔犯法真係睇小朋友出咗意外,警察會唔會告疏忽照顧年幼孩子罪,你覺得唔會就冇野.

不幸中之大幸,好彩小朋友冇受傷

自行唔係犯法,唔好誤導人侵害人身罪條例
[size=14.6667px]任何超過16歲而對不足該年歲的任何兒童或少年人負有管養、看管或照顧責任的人,如故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄該兒童或少年人,或導致、促致該兒童或少年人受襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄,其方式相當可能導致該兒童或少年人受到不必要的苦楚或健康損害(包括視力、聽覺的損害或喪失,肢體、身體器官的傷損殘缺,或精神錯亂),即屬犯可循公訴程序審訊的罪[size=14.6667px]行第212章《侵害人身罪條例》 ─ 第27條
亦都唔好誤導人話小一唔可以自行放學

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊