用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 SEN在正常小學
go

[學校] SEN在正常小學

我好想知道SEN在正常學校是否都會被其他同學"蝦"?我出年諗住將個仔出番正常學校重讀K3先, 再升小一
但就諗緊如果佢到時仲未到正常小朋友進度, 應該照上普通學校好還是特殊

一上特殊就一世, 唔係太想令到個仔有咁既前途
但如果行為有異又上正常小學又怕佢係學校成日比人蝦...

ng_dominic 發表於 22-9-14 22:13
我好想知道SEN在正常學校是否都會被其他同學"蝦"?我出年諗住將個仔出番正常學校重讀K3先, 再升小一
但就諗 ...

一樣擔心,學校包容但老師不包容

我當年仔仔就是由S位轉出去讀K3, 再升主流小一。拍門十多間幼稚園插班K3, 無一間收。感謝神,最後有一間收, 普通屋邨幼稚園, 全級得我仔仔是SEN, 所以仔仔一些"奇怪"行為在其他同學看來是"壞"行為, 當湊放學時, 久不久就會有同學仔上前來打小報告, 我通常平靜地了解及讚賞他們是大哥哥大姐姐, 鼓勵他們幫助仔仔, 他們亦以此為傲, 更多關心幫助仔仔。 小朋友其實本性差良, 最緊要老師家長持正面開放態度, 小朋友自然互相容入。個人覺得先入K3再上注流小一很重要, 大人細路有空間著緊改善自理和學習。
至於是否留在特殊或去主流, 要和現在的老師多些討論。

回覆 ng_dominic 的帖子

如果到時都未跟到正常小朋友進度,就梗係要接受現實入特殊學校啦。早入特殊學校,等佢有個愉快學習童年唔係壞事。勉強入主流學校,你同小朋友都會辛苦。