用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF vs FIS vs Invictus
樓主: Jefflam1234
go

[小學] ESF vs FIS vs Invictus [複製鏈接]

964000 發表於 22-11-18 13:36

又唔係喎,好輕鬆的放心

咁就好喇

dem0cracy 發表於 22-11-18 14:23
做咗幾年IS家長,有少少覺得"IS課程淺"係個myth...

我有比較過FIS(英國課程)同朋友子女讀的local schools ...

嗯嗯,其實我都唔覺得佢地算啲嘢淺呀,啲題目真係又深又廣,覺得啲小朋友眼界好闊、好宏觀。

最近有朋友嘅小朋友(local school)考試答左啲答案係我地大人覺得啱,但因為唔對textbook 答案,所以老師話錯。朋友最後決定接受,唔想被標籤麻煩家長… 我覺得成件事好sad… 難度大家變晒模範textbook學生就係好事?

melobi12 發表於 22-11-19 13:54
嗯嗯,其實我都唔覺得佢地算啲嘢淺呀,啲題目真係又深又廣,覺得啲小朋友眼界好闊、好宏觀。

最近有朋友 ...

我就係阿女讀緊嘅LS學校,要求學生跟標準答案做題,同埋老師開始少左活動教學,skip曬D課堂活動,阿女覺得悶唔鍾意聽書,開始走神(emoji)所以諗住幫阿女轉IS。再咁讀落去,我覺得會完全扼殺曬小朋友嘅創意同學習嘅積極性

我捡FIS就是因为我唯一可以帮到小朋友的就是中文,无论平时在家里提供中文语境或者外出补习中文,对比英文和法文,这都是我作为中国家长更擅长的方面,互补。

我諗揀FIS定ESF最大分別係想唔想要學多一種歐洲語言。因為語言係要由細開始學,同埋要一氣呵成(每日都要浸)。如果覺得冇需要,不如係ESF再花時間搞掂中文仲好。

chkk0625 發表於 23-8-2 10:08
我捡FIS就是因为我唯一可以帮到小朋友的就是中文,无论平时在家里提供中文语境或者外出补习中文,对比英文 ...

Same here,一黎小朋友非常喜歡又能駕馭多一種歐洲語言,二黎中文可以靠屋企普通話語境+中文網課+學校兩堂ECA學得仲快過學校大班教學。一切要睇小朋友自身情況及家庭需求,但我相信更多家庭可能ESF更合適。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊