用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你聽說過校車座位不夠...所以他們把你放在候補名單上? ...
go

你聽說過校車座位不夠...所以他們把你放在候補名單上?

他們已經在我住的地方接其他學生。 但他們沒有我孩子的座位。

現在學校已經開學了,校車公司沒有足夠的校車,很難找到新的校車公司來接管。

與學校簽訂合同後,他們不在乎提供足夠的服務。

如果我們向教育局投訴,你認為教育局會干預嗎? 校車公司需要營業執照嗎?

回覆 Riverside 的帖子

我都好同情你,我知道學校有時有啲校車線好多人搭,例如將軍澳綫,所以要早啲申請校車服務。校車滿咗小朋友就要排waiting..

其實以前經常會有校車位不夠的情況出現, 我原本只需坐單程, 但為左可以保住個位, 比左六年雙程校車費, 但依家多左人移民, 情況可能有改善, 你排住waiting 先, 話唔定過幾個月就有位.

回覆樓主:

排緊放學waiting

Riverside 發表於 22-9-14 16:46

現在學校已經開學了,校車公司沒有足夠的校 ...

一向都係先到先得。

大把遲join者要waiting,所以不要學期中搬屋,更不要遲過deadline交表。

mimi1102 發表於 22-9-14 17:12
其實以前經常會有校車位不夠的情況出現, 我原本只需坐單程, 但為左可以保住個位, 比左六年雙程校車費, 但依 ...

無得比單程錢?

大約 10% 的學生在候補名單上。 並非所有人都乘坐校車。

校車公司能這麼冷酷無情? 我的孩子只有 6 歲。 他們沒有座位,因為他們沒有足夠的校車? 如果他們沒有足夠的校車,他們就不應該提供服務,讓別人來做。

這是有很多外籍人士的學校。 他們不定期進出香港,許多人在年中入學。 他們需要保留更多的校車座位。

反映比學校 / 家長教師會聽

校車公司同學校簽約,點輪到教育局干預。。校政你覺得教育局敢干預嗎?
如果校車公司服務不好,應該係學校行動才對

回覆 Kellytai 的帖子

可以比單程, 但佢地有註明, 雙程優先, 我女放學係一定要坐校車, 我想secure 個位, 所以就買雙程. 四年級開始, 好心的保母見我地長期坐單程, 都有叫我地轉番單程, 唔好浪費啲錢, 但我女唔坐校車唔得, 唯有照比. 但我係自願的, 唔係校車公司威脅我..

我都好同情這位家長,但返回最開始問題,明知道遠,點解都要去呢間學校? 屋企附近真係冇學校? 我係好唔支持小學招收跨區學生,對學校自己對小朋友都係唔好。

回覆樓主:

我都係排緊候補,有咪搭,無咪算。無嘢係十全十美。

mimi1102 發表於 22-9-15 11:09
回覆 Kellytai 的帖子

可以比單程, 但佢地有註明, 雙程優先, 我女放學係一定要坐校車, 我想secure 個位,  ...

我女以前坐單程,都講明照比80%雙程車費,因為始終霸咗一個位戴唔到其他人,我覺得都fair

Chanyeeson 發表於 22-9-15 19:36

原來好多學校都係?
係遲交表定新生先冇位,我都未稔過會冇位,但今年都聽見有同學冇位,唔知係咪遲過deadline交/新生(因為前一年30/6 deadline)

964000 發表於 22-9-15 20:31
原來好多學校都係?
係遲交表定新生先冇位,我都未稔過會冇位,但今年都聽見有同學冇位,唔知係咪遲過dead ...

轉校生

Chanyeeson 發表於 22-9-15 19:36

咪係,唔通爭你一個開多一架車咩,你包哂校車司機、保姆、油錢另計

Riverside 發表於 22-9-15 08:34
大約 10% 的學生在候補名單上。 並非所有人都乘坐校車。

校車公司能這麼冷酷無情? 我的孩子只有 6 歲。  ...

「如果他們沒有足夠的校車,他們就不應該提供服務,讓別人來做。」
不是你想得簡單,香港校車服務其實利錢不高責任大,有得做都去做旅遊車,所以之前都比一兩間公司壟斷哂,那時服務差家長都不敢出聲,佢哋唔做你仲驚,現在旅遊冇哂才多返人做校車,但都不多選擇。
我哋之前試過間細公司幾好,車不坐爆又多線,司機保母都好,但之後都話公司蝕錢唔做了轉了壟斷的大公司,非常差又唔理投訴,去年趁有其他公司肯加入(做開旅遊),在parent task force的周旋下轉了,不完美,但起碼家長有問題會應下,今年聽到有人要waiting, 以前都冇聽過(但之前一係蝕錢,一係壟斷式)。

964000 發表於 22-9-16 09:05
「如果他們沒有足夠的校車,他們就不應該提供服務,讓別人來做。」
不是你想得簡單,香港校車服務其實利錢 ...
yes yes, 曾幾何時, 好多校車公司轉晒做旅遊巴, 我地學校都試過有鬧冇校車荒, 因為揾唔到公司承辦校車服務, 最後幸好有公司肯做, 果時真係覺得好感恩.

964000 發表於 22-9-16 09:05
不是你想得簡單,香港校車服務其實利錢 ...

客觀說話

尤其是細車可能得十幾廿人 vs 大車4、50人,一樣一個司機加保姆。

如果無校車係帶來咁多煩惱,一係搬屋一係唔應該讀呢間