用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你聽說過校車座位不夠...所以他們把你放在候補名單上? ...
樓主: Riverside
go

你聽說過校車座位不夠...所以他們把你放在候補名單上? [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-9-15 14:39
我都好同情這位家長,但返回最開始問題,明知道遠,點解都要去呢間學校? 屋企附近真係冇學校? 我係好唔支持 ...

其實就算唔跨區,都唔一定有間可以係屋企附近唔駛校車嘅小學可以讀㗎,我以前住村屋,最近個間幼稚園都要坐20分鐘車,咁係咪又要返回原始問題,有小朋友就唔應該住村屋??

Kellytai 發表於 22-9-17 20:24
其實就算唔跨區,都唔一定有間可以係屋企附近唔駛校車嘅小學可以讀㗎,我以前住村屋,最近個間幼稚園都要 ...
政府規劃問題,所以都係講選擇最近自己屋企地方. 我所指出某些例如住油塘,但就走去油麻地甚至中環等等.....本身小學校長就應該控制到.

回覆 964000 的帖子

我同意你的看法。

我知道校車不是最賺錢的生意。 但如果他們接受合同,即表示他們承擔提供服務的責任。

當然,如果沒有空位,這給了他們最大的利潤。

我的觀點是,如果他們的校車已經停在我的大樓裡,他們不能帶我的孩子,顯然這是容量問題。 如果他們不能增加你的能力,比如他們把10%的學校學生放在候補名單上,那麼他們不應該接受合同,因為他們沒有提供服務。

提供服務是他們的責任。 這就是校車服務精神。

Riverside 發表於 22-9-19 12:35

我同意你的看法。

我同意你的看法。

我同意你的看法。

但合約有寫明「校巴公司必須提供服務給所有申請人」?一般不會吧,相反寫就差唔多「校巴公司不能保證可提供服務給所有申請人」。
這是香港的合約精神,唔係覺得合唔合理,只可以投訴佢服務差,不代表佢沒有跟合約,當初接受合約亦係相方同意的。
不過可能下次簽約,可加入「必須提供最少xx的座位」?如果校巴公司肯的話。

回覆 Riverside 的帖子

外籍人士應該有俾錢留位..

回覆樓主:

其實真係無辦法,當年(未有疫情前)我女因為插班都無校車,我自己揍足一年。

我哋校車係學期尾預交九月車費留位,佢個段時間已安排晒車。

而家仲要疫情後少咗咁多校車同司機所以如果想確保有位,新生七月頭就要搵定校車公司留位。

同埋校車係要拎出租車牌照先可以接載付費乘客,即係話唔係佢買架校車再請司機姨姨就可以開車接學生。

個牌申請唔容易,相關保險同費用亦不菲。而家疫情關係,好多車都未必有續牌。所以座位隨時比學位還緊張

回覆樓主:

如果真係一定要坐校車,父母接送唔到又沒人幫手,就快快轉校,已經開學應該唔會再有位

hotmilktea_4 發表於 22-10-9 23:26
如果真係一定要坐校車,父母接送唔到又沒人幫手,就快快轉校,已經開學應該唔會再有位
...

我都識人因為無校車,捱了一年所以轉校,轉了一間在同區但有校車的

我只能講,搵學校時應該要諗好接送。

其實咁多年來香港學校都冇話一定有校車去你個區,或者去你個區包你有位。

間間都係先到先得,雙程優先。

如果要校車公司確保所有學生有要求都要俾個位佢,我諗車費加兩倍可能有人做。

再講,如果你學校啲校車真係咁唔夠位,唔係你單一問題,好多人都冇得坐等waiting,咁你大可以聯同冇得坐/同區的家長諗計自己包條線。

真係等唔到或忍受唔到,唯 有搬屋或者轉校了。

無位都無辦法,可以試吓搵街車,或者搵架Uber固定接送

tummypooh 發表於 22-10-11 11:48

其實咁多年來香港學校都冇話一定有校車去你個區,或者去你個區包你有 ...

回覆 Riverside 的帖子

校車公司好多都係外盤,教育局可以點管?明白小朋友無校車係會失預算,但家長都要明白你比其他家長遲報名(可能因為候補錄取而未必關你事),人哋暫時安排唔到車位都無辦法,唔能夠下下話投訴同指責人哋有問題。

tummypooh 發表於 22-10-11 11:48

其實咁多年來香港學校都冇話一定有校車去你個區,或者去你個區包你有 ...

有啲學校係規定mandatory校車,講明必須搭校車,冇得自己送,見過有人住的地方校車唔到,都要自己揸車去另一處駁車,否則你可以揀唔讀

正常真係要等, 可能前面仲有幾十人等, 冇辦法日日坐的士等到有後補先都係個解決方法

964000 發表於 22-9-16 09:05
「如果他們沒有足夠的校車,他們就不應該提供服務,讓別人來做。」
不是你想得簡單,香港校車服務其實利錢 ...

申請泊停車場位都要排啦, 社會係咁, 冇法啦
‹ 上一主題|下一主題