用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 22-11-16 20:55
多謝你
年輕人睇過前輩你分享,深表贊同。
佢話只係未衝破完美主義心魔而已,會繼續努力嘅。

https://youtube.com/shorts/4CGQMdb-ytw?feature=share

這個視頻蠻有趣.

可能,天賦比什麼都重要.

遇上神級,便算是一種見識.
也難比較.更不用耿耿於懷.

回覆 stillgood20 的帖子

長知識了

焯媽媽 發表於 22-9-13 18:37
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。

以前A LEVEL2年已經係教大學既野... (我自己商). 入返商就輕鬆

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...

樓主, 我都有睇過你中學篇... 睇完真係有令我對該中學卻步, 今日亦然.
而今日誤打誤撞入左你大學篇... 亦覺得你地好吃力...

唔好介意, 令我感覺令媛讀書一直處於好辛苦既狀態咁..

bananaGi 發表於 23-6-1 09:43
樓主, 我都有睇過你中學篇... 睇完真係有令我對該中學卻步, 今日亦然.
而今日誤打誤撞入左你大學篇... 亦 ...

天資麻麻,將勤補拙
當事人話:如果覺得辛苦就唔好揀佢呢條路囉,揀得呢條路個個都係咁讀㗎啦。

回覆 YolandaTam 的帖子

題外話, 你女有無玩OCAMP?

bananaGi 發表於 23-6-1 17:28

題外話, 你女有無玩OCAMP?

無,佢認為去 ocamp 唔係玩,係俾人玩。
佢有 fd 喺 ocamp 中咗新冠,重症,開學頭一兩個星期啲堂 miss 晒,結果上學期 account 科不知所云,其他科都不大好。

YolandaTam 發表於 23-6-1 17:30

無,佢認為去 ocamp 唔係玩,係俾人玩。

同感, 去OCAMP變成比人玩....

不過亦係識人既時機.

bananaGi 發表於 23-6-1 17:39

不過亦係識人既時機.

我當年去中大ocamp 都好開心(雖然同某人有緣無份)。
我本來好鼓勵年輕人去 ocamp, 不過佢有自己諗法嘅。
幸好佢社交能力唔錯,識到幾多人,有幾個發展成閨密。

bananaGi 發表於 23-6-1 17:39

不過亦係識人既時機.

我當年去中大ocamp 都好開心(雖然同某人有緣無份)。
我本來好鼓勵年輕人去 ocamp, 不過佢有自己諗法嘅。
幸好佢社交能力唔錯,識到幾多人,有幾個發展成閨密。

請問你囡囡大學主修什麼科目?我覺得你嘅女其實天賦唔差,只係佢讀間中學啲人比較勁,同埋個間出嘅考試題目比較深,如果你女兒去其他普通Band one中學,相信都係全級頭幾名。

kk1186 發表於 23-6-2 16:00

請問你囡囡大學主修什麼科目?我覺得你嘅女其實天賦唔差,只係佢讀間中學啲人比較 ...

年尾先至揀主修。
佢打算雙主修finance & accounting

樓主, 我記得你好耐以前分享過有關升大學OLE事宜, 有少少野想請教.  我記得當時你好似提及過你囡囡以前中學要求要有12項OLE, 請問代表學校去參加公開比賽, 但攞唔到獎, 是否計入一個 OLE?  還是要攞到獎才計入一個OLE呢?  麻煩你, 謝謝!

jaycee_mami 發表於 23-6-27 09:48
樓主, 我記得你好耐以前分享過有關升大學OLE事宜, 有少少野想請教.  我記得當時你好似提及過你囡囡以前中學 ...

你問吓學校肯唔肯俾證明啦,呢個係關鍵。
真人真事:我女中學戰友之一參加過一個烹飪比賽,冇攞獎;佢寫咗落 OEA, 由於唔係 Jupas 認受嘅比賽,Jupas 要佢 upload 參賽証明,因為佢冇獎主辦方又冇俾參與証書,終於好似冇計到。

YolandaTam 發表於 23-6-27 11:59
真人真事:我女中學戰友之一參加過一個烹飪比賽,冇攞獎;佢寫咗 ...
thanks for your info.  我仔仔就是差不多case, 參加的學界比賽無攞獎, 大會連參賽證明certificate of participation也沒有, 學校老師好似唔多理OEA的細節.

YolandaTam 發表於 23-6-27 11:59
真人真事:我女中學戰友之一參加過一個烹飪比賽,冇攞獎;佢寫咗 ...
我仔參加的是大型的科學比賽, 到時真是要問下學校俾唔俾到證明.  

jaycee_mami 發表於 23-6-27 12:35
thanks for your info.  我仔仔就是差不多case, 參加的學界比賽無攞獎, 大會連參賽證明certificate of part ...

咁年輕人要進取啲去「煩」吓老師先至得啦。

jaycee_mami    發表於 23-6-27 17:27

jaycee_mami 發表於 23-6-27 12:46
我仔參加的是大型的科學比賽, 到時真是要問下學校俾唔俾到證明.

如果 touchwood 校方俾唔到證明,咁或者到報名 jupas 嗰陣睇吓係咪認可嘅活動( jupas 系統內有 pull down menu,列咗佢哋認可嘅活動,有參加呢啲活動嘅同學只要喺 pull down menu 度揀就可以)啦。

YolandaTam 發表於 23-6-27 17:30
如果 touchwood 校方俾唔到證明,咁或者到報名 jupas 嗰陣睇吓係咪認可嘅活動( jupas 系統內有 pull down ...
謝謝你 :)

天資麻麻,不同意! 讀書辛苦,更不同意啊!
勤力過年輕人讀書既考生而成績差過佢的大有人在,無補習有呢個result ,仲想點! 一定已係上層的學生,too humble。
呢樹讀書係噤上下,所以有人會選擇另一條路,但一般本土學生,自己想成績好,當然努力讀書架啦,好正路,但由老媽表達出來可能令人覺得辛苦,我覺得係人生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊