用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

ok_ko 發表於 22-11-6 16:55
我寫: 以下是2021年中大收生實際情況。

我去咗自由國度,如果唔翻墻,你的引述我係睇唔到。請諒解!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

你個女MID TERM 成績好不好
MID TERM 有重要的啟示

hehehaha2017 發表於 22-11-7 05:32
你個女MID TERM 成績好不好
MID TERM 有重要的啟示

唔知好唔好:
考三科,出咗一科成績,高 UQ 少少。
有科 Business Statistics 計兩次小測,四份功課,一次 final. 暫時出咗次quiz, full mark (不過應該頗多人 full mark), 功課係 group work, 一份91%一份 93%。
我諗過得去啩

https://goop.ai/topic/Ue8L/Econ%202103%20wenwen
例如CHECK 下ECON 2103  之前D人咩分

個女大概排在那裡

同埋是否PRINT 晒PASTPAPERS 出來 備戰?

教授建議用的書, 有冇?

因為教授有時好懶, 出返建議用書的 練習及例子

我QUOTE 唔到, 所以隔開回覆

hehehaha2017 發表於 22-11-7 10:09
https://goop.ai/topic/Ue8L/Econ%202103%20wenwen
例如CHECK 下ECON 2103  之前D人咩分

佢 DSE 有修 Econ, 所以係2113
教授話年年啲分差不多,呢位教授嗰兩組 125人,估計我女排25-30
佢學期初已經從不同途徑收集 pastpaper, 有答案嘅做晒;連隔離班嘅功課都有做,算盡咗力 (不過我估過到 UQ 嘅人大部份都係咁準備嘅)。
教科書就備課時睇。

回覆樓主:

出晒 mid term 成績。
目前 stat 同 econ 喺 UQ,account 喺 median (median 比 mean 高 4%),數學喺 mean.
英文導師俾佢評價頗正面,一般都喺 competent 至 advanced. 估計應該有 B 至 B+

回覆樓主:

想問下大家,點睇一個覺得成績到 median 為勉強可接受,到 mean 屬於爛 grade 嘅人?
講緊 median 係 B 至 B或 A-, mean 係 B- 至 B
我自己認為 given 數學要同理學同工程學嘅同學考同一份卷,呢個要求有點高。
以一個無修 BAFs 嘅人嚟講,account 到median 算好好啦⋯⋯我自問如果俾我讀,都冇乜可能合格。
年輕人好似唔明白,自己係凡夫俗子,點解係都要同「學神」睇齊?太好勝唔係一件好事

YolandaTam 發表於 22-11-16 15:16
想問下大家,點睇一個覺得成績到 median 為勉強可接受,到 mean 屬於爛 grade 嘅人?
講緊 median 係 B 至  ...

你的分析係正確嘅,不同科目,有不同類別的考生,要獨立分開分析,不同學科不能直接比較。

我會將mean & median 作為成班同學成績有更好的表達出來的統計學參考數據。知道之後,為后續選擇科目作參考,無必要太上心。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-11-16 15:45
你的分析係正確嘅,不同科目,有不同類別的考生,要獨立分開分析,不同學科不能直接比較。

我會將mean &  ...

多謝陳 sir
商科同理工科根本完全係兩碼子事
希望佢慢慢可以睇開啲:又唔係諗住讀上去,其實 second upper 定 lower 分別唔係想像中咁大呢!
大學生活,唔係只有成績好似佢而家咁,成績過得去,有啲朋友一齊食飯温書做 project 吹水,呢啲先至叫做正常生活!

YolandaTam 發表於 22-11-16 15:54

多謝陳 sir

大學畢業成績最大影響可能是第一份工作,或者再讀上去的機會,以後影響遞減。

如果畢業之後會考專業試,有專業資格后,大學什麼成績已經不重要。讀MBA,有專業資格也是商學院另一個考慮因素。

兒子用最快時間第完專業試,就算冇first class,也非常有競爭力!

ANChan59 發表於 22-11-16 16:06
大學畢業成績最大影響可能是第一份工作,或者再讀上去的機會,以後影響遞減。

如果畢業之後會考專業試, ...

十分同意
多謝你袋錢入我袋,一定俾年輕人睇!
今日收穫豐富,再一次感謝你經驗之談。

講返「生存之道」
每科總有堆學神。
Year 1 course 高分起上嚟真係好高,但低起上嚟又係嚇人。
例如數學,Year 1 course 有:
Math1003(係俾商學院M科低過3,或冇讀 M科嘅同學讀)
Math1012(係俾工程/理學或Quantitative SocialAnalysis ,M科低過3或冇讀 M 科嘅同學)
Math 1013 (係俾各學院除 Global China Studies M1/2 有 3 以上嘅同學)
Math1023 (俾數學方面 talented嘅同學)
由於 Math 1023 要求高,grade 又唔靚,結果大部份勁人集中喺 Math 1013 (啲勁人係考 1013,sit 1023), 終於個 mean 係 72% ,但年輕人啲商學院朋友都係 below mean 嘅多,有人之前修 DSE M1 嘅,得 4x%.
但聽聞 1012 就唔同,好似 mean 得 4x?  但又有堆人 9x.
所以有時真係要睇開啲,否則好易心理不平衡。

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:29
講返「生存之道」
每科總有堆學神。
Year 1 course 高分起上嚟真係好高,但低起上嚟又係嚇人。

做好自己期望管理,也是合理的生存之道,不止大學,出來社會做事,或者家庭都適用!

YolandaTam    發表於 22-11-17 10:45
YolandaTam    發表於 22-11-16 16:45
YolandaTam    發表於 22-11-16 16:45

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:29
講返「生存之道」
每科總有堆學神。

冇諗過可以考一個,sit一個,呢個生存之道要mark底。謝謝妳。   

ren 發表於 22-11-16 17:15
冇諗過可以考一個,sit一個,呢個生存之道要mark底。謝謝妳。   
...

多謝賞面
講多少少:聽唔明教授講咩,時間表又排滿晒 sit 唔到堂都毋須氣餒。
而家科技昌明,可以先睇吓教授有冇將課堂錄影擺上內聯網,如果有,上堂唔明返屋企睇多幾次。萬一都係唔得,就揾吓有冇另一啲教授上課錄影片段,如果有,可以試吓睇吓有冇幫助。
另外亦請善用偉大嘅互聯網,揾其他教授、其他院校類近課題嘅資料,話唔定會大有幫助。

YolandaTam 發表於 22-11-16 16:09

十分同意

不用客氣,只係過來人講下一些經驗。

阿仔到第三年上學期已經知道first class 無望,我哋建議係以最快時間考完所有papers。

他也是好努力用18個月考完CFA 3個程度,是理論上最快嘅,無論在香港在倫敦,獵頭公司或者跨國企業都印象深刻。

YolandaTam 發表於 22-11-16 18:32

多謝賞面

感激!    
希望阿仔有機會入去學嘢。

ANChan59 發表於 22-11-16 19:40
不用客氣,只係過來人講下一些經驗。

阿仔到第三年上學期已經知道first class 無望,我哋建議係以最快時 ...

多謝你
年輕人睇過前輩你分享,深表贊同。
佢話只係未衝破完美主義心魔而已,會繼續努力嘅。

ren 發表於 22-11-16 19:44
感激!   
希望阿仔有機會入去學嘢。

加油

YolandaTam 發表於 22-11-16 20:55
多謝你
年輕人睇過前輩你分享,深表贊同。
佢話只係未衝破完美主義心魔而已,會繼續努力嘅。

她肯聽多些其他意见係好事。

這個心魔要趁早處理好!

YolandaTam    發表於 22-11-17 10:47
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊