用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

唔肯定, 不過聽阿仔講GBUS數都深, M2 5** 都有難度 .... 唔好意思我都係聽佢講

回覆樓主:

GBus 嘅數跟精算,QFin還有一定差距!

這兩科可能大部份都係M2 5**。

ANChan59 發表於 22-11-2 11:22

陳 sir, 仲有科大 RMBI 呢!

http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/rmbi.pdf

YolandaTam 發表於 22-11-2 12:24
陳 sir, 仲有科大 RMBI 呢!

http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/rmbi.pdf

多謝資料,我無留意這一科。

我跟焯焯媽係講緊QFin,所以才講其他神科數學係BSC,唔係GBus嘅BBA的數學。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-11-2 12:34
多謝資料,我無留意這一科。

我跟焯焯媽係講緊QFin,所以才講其他神科數學係BSC,唔係GBus嘅BBA的數學。

其實一般 BSc 嘅數學係深過 BBA 嘅

YolandaTam 發表於 22-11-2 12:36
其實一般 BSc 嘅數學係深過 BBA 嘅

這個當然。

在中大QFin ,精算係跟讀pure maths嘅同學一齊考試,一齊拉curve,比GBus更難取得好的數學成績。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-11-2 11:22

我懷疑所有QFin學生,都有M2,5**呢!
如果唔係,點跟數學系同學鬥高分呢!

焯媽媽 發表於 22-11-2 13:34
我懷疑所有QFin學生,都有M2,5**呢!
如果唔係,點跟數學系同學鬥高分呢!
...

我女有同學 compulsory math 5**, M2 5*, 入咗中大 QFin, 咁佢應該幾辛苦吓。

入讀ust 要有心理準備 最重要自律 自學 當然天才和不追求gpa的人例外  bba的數唔深

YolandaTam 發表於 22-11-2 14:54
我女有同學 compulsory math 5**, M2 5*, 入咗中大 QFin, 咁佢應該幾辛苦吓。

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中大收生實際情況。成績上,點睇都唔覺入QFin的同學比入 JS4214 及JS4276 的學生優勝很多。

amy997 發表於 22-11-2 21:49
入讀ust 要有心理準備 最重要自律 自學 當然天才和不追求gpa的人例外  bba的數唔深  ...

係呀尤其當你發現 Business Statistics 個 mean 係 13 out of 14, 12 已經係 LQ
再加上啲 studying area 長期滿座,更加唔敢怠慢。

ok_ko 發表於 22-11-3 10:41
GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中 ...

咁又係,彼此也在捱。
神科喎,仲要準備畢業入投行,一定要捱得。

YolandaTam 發表於 22-11-3 11:26
咁又係,彼此也在捱。
神科喎,仲要準備畢業入投行,一定要捱得。

我還是用錯了數據。上面用的是中大2021的實際收生情況。其實你女的同學應該是2022入中大吧。以下是她跟她同學的比較。她core5**M25*。實際上比UQ的那位同學好多了。UQ這位連M2都無讀

ok_ko 發表於 22-11-4 09:55
我還是用錯了數據。上面用的是中大2021的實際收生情況。其實你女的同學應該是2022入中大吧。以下是她跟她同 ...
想問問,CU係咪冇weighting計?即係5=5,5*=6,5**=7

ok_ko 發表於 22-11-3 10:41
GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。但你女的同學并不比一般的QFin 學生差。最多都是大家一齊挨。以下是2021年中 ...

老友你可以做四個口!

好在我寫明只講數學有明顯分別,你應該睇吓數學嘅科目及課程,一清二楚!無謂拗!

ANChan59 發表於 22-11-6 16:18
老友你可以做四個口!

好在我寫明只講數學有明顯分別,你應該睇吓數學嘅科目及課程,一清二楚!無謂拗!

老友!你係咪誤會了?

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。我指QFin 數深。

我只是同時指出,剛入讀的同學,GBUS的數底不比QFin 的差而已。

妹妹頭 發表於 22-11-6 14:52
想問問,CU係咪冇weighting計?即係5=5,5*=6,5**=7

冇weighing

ok_ko 發表於 22-11-6 16:50
老友!你係咪誤會了?

GBUS 嘅數同QFin 有一定距離。我指QFin 數深。

I see.

你指中大?抑或科大收生成績?

ANChan59 發表於 22-11-6 16:52
I see.

你指中大?抑或科大收生成績?
我寫: 以下是2021年中大收生實際情況。

YolandaTam 發表於 22-11-2 14:54

因為讀得純粹數學嘅同學,水平有機會比M2 5**還要高。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊