用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

我仔成日最後一分鐘才出門口,好多時捱肚餓一回家就要食飯。UST的學生超勤力
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

你哋係唔係講緊HKUST既Global Business?
:idea:

一休 發表於 22-9-17 17:53
你哋係唔係講緊HKUST既Global Business?

其他人就唔知,我就唔係嘞,我女冇咁叻。

Augesttime 發表於 22-9-14 22:36
Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下 ...

年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:24
3) 千祈盡量唔好病。佢識得有位同學臨開學中咗新冠隔離八日,頭三堂 account 無上到,完成隔離後上堂一頭霧 ...

4)如果打算入科大商學院,最好 DSE 有讀 M2。
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排教 linear algebra, 一教就 4x4 matrix, 同學一頭霧水。
又有人讀 M1, 同年輕人一齊讀 Math 1013, 好多嘢例如 trigonometric function 同埋 limit 嘅一啲仔細位教授都當同學識(但其實 M1無學),教得頗快,M1 同學跟起嚟明顯有困難。
Business Statistics  random variables 部分係 M1 有教過,但只佔一兩個星期内容,而且唔算難 pick up.

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:31
年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢 ...

佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:03
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

我文人一個,更加一頭霧水,只係原句直接紀錄年輕人向佢父親大人嘅傾訴咋

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:08
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。 ...

iPAD 易得,雞蛋難求

放榨菜辣椒醬都會唔見喎。

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...

我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上數學堂,但要上中文堂呢!
他這個學期主要上會計,經濟及電腦堂(學寫程式),聽佢講都好似沒有太大壓力呢!

Rpp 發表於 22-10-1 15:15
放榨菜辣椒醬都會唔見喎。

我有同我仔講,你就當請同學食野,你可以帶生果返學校,請同學食生果都好呀!

焯媽媽 發表於 22-10-1 23:11
我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上 ...

令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?

YolandaTam 發表於 22-10-1 23:56
令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?
仔仔係內地山區教小孩子數理遊戲/趣味數學已經有5 個暑假,上年的暑假更在香港用微信視頻教內地高考生數學。

試過在網上教本地中四生M1數。

當時奶奶在旁聽,佢都覺得仔仔能夠用簡單的說話解釋複雜的數學概念。

表達能力係可以慢慢訓練出來的。

所以做義工係最好的訓練/磨鍊自己的方法。

焯媽媽 發表於 22-10-1 23:16
我有同我仔講,你就當請同學食野,你可以帶生果返學校,請同學食生果都好呀!
...

哈哈,我仔講假如你放袋生果係廚房,佢會順手攞個食,唔使剝皮的更方便。

Rpp 發表於 22-10-3 07:49
哈哈,我仔講假如你放袋生果係廚房,佢會順手攞個食,唔使剝皮的更方便。
...
甘這 2天買定包提子叫佢帶返學校食。
其實我覺得好抵食,一袋提子就可以贏到一份友誼!

焯媽媽 發表於 22-10-3 10:13
甘這 2天買定包提子叫佢帶返學校食。
其實我覺得好抵食,一袋提子就可以贏到一份友誼!

講得啱!

ANChan59 發表於 22-9-13 20:51
你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve, ...

科大 GBUS 數都好深

cmamum 發表於 22-11-1 15:56
科大 GBUS 數都好深

讀几多年數?讀4年同1-2年點比呢?點會1-2年深過4年!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊