用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在英國讀緊boarding 轉校不容易
go

[英國] 在英國讀緊boarding 轉校不容易

請教申請Year 12 轉校,因原校與心儀學校距離太遠,申請on line 考入學試。心儀學校要求在原校考入學試,由原校監考,但原校又不願意,請問有類似的經驗分享嗎?謝謝!

回覆 BigBBoy 的帖子

其實一定唔會易,邏輯唔難明。舊校當然唔希望有同學中途離隊,始終學費一年都三四十萬,唔係話補充就補充。而且如果你小朋友有能力更上一層樓,即係話佢考到相對好成績嘅機會都大,喺業績嘅角度更加唔想你走。你仲要佢專登安排人手幫你小朋友監考「轉校」試,實在唔太容易。

你嘅情況原先最好係請假或者安排exeat/half term去新學校考(或者而家可以試吓),問題係你接唔接受考唔到要留喺原校繼續。

BigBBoy 發表於 22-9-12 19:48
請教申請Year 12 轉校,因原校與心儀學校距離太遠,申請on line 考入學試。心儀學校要求在原校考入學試,由 ...
我仔都會安排轉校,想有新嘗試喎,因為會撞期,所以只報2間,佢會自己坐火車去新校考試及見校長,順便睇下環境,新校可以接受由舊校監考,不過仔覺得親身去比較好,面對面對答比睇電腦好。只要2間唔撞佢都想坐火車去考試。你孩子都係自己親身去比較好又可以睇到學校情況

回覆樓主:

上年我女考三間, 有向學校請假, 由於某些早上九點應試, 要早一晚住附近的host,就不用太早起床了, 全部坐的士, 以免舟車勞動。我建議親身去走一趟, 孩子更清楚學校環境, 又可接觸帶領的學長學姊, 知道自己適合與否。

多謝大家的意見,讀緊轉校真不簡單。

BigBBoy 發表於 22-9-13 13:46
多謝大家的意見,讀緊轉校真不簡單。

所以一開始要小心揀學校

BigBBoy 發表於 22-9-12 19:48
請教申請Year 12 轉校,因原校與心儀學校距離太遠,申請on line 考入學試。心儀學校要求在原校考入學試,由 ...

如果冇指定日子考,咁有冇問過心儀學校可否租外面考試房及監考員?如果得,可以叫監護人公司安排mid term或請假出去考,或者叫佢安排埋交通及住宿,索性去心儀學校考試,不過會好貴。

我仔起Y11時都有轉校打算,當時仲系疫情嚴重既時候,所以無曬到校考試果D,全部online interview 同online考試,我果時系揾香港Agent代報名,報左二間,考試系起自己宿舍考,agent做監考,agent幫我做申請學校既中間人。原校既boarding house 幾乎唔會肯借地方或幫你做監考。

我女當年讀左1年Y11唔鍾意,自己搵自己約,Guardian陪佢到新校in, Finally轉左,當然不是什麼名校,但佢確實係開心左!