用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校風氣特質
go

[小學] 國際學校風氣特質 [複製鏈接]

國際學校的小朋友一般都喜歡閱讀,而且多戶外活動,在街上常常看到ESF放學的時候,朋輩間喜歡交談,而不是只顧篤自己手機,人與人之間相處也融洽愉快 ,唔知IS學生係咪一般都係咁。
   13    0    0    0

lovelovebabe 發表於 22-9-12 08:04
國際學校的小朋友一般都喜歡閱讀,而且多戶外活動,在街上常常看到ESF放學的時候,朋輩間喜歡交談,而不是 ...

喜歡閱讀- 巳經是生活的一部分。
多戶外活動- 是的,運動也是生活的一部分,好多都入水能游出水能跳。
朋輩間喜歡交談-這個是真,學校由幼稚園已強調社交,好enjoy和人social和interact, 就算跟大人也不怕。這個和local school強調「唔準傾偈」,對大人戰戰競競好不同,我見local school 轉來的學生一般會比較靜和「畏」老師。
普遍比較陽光同少機心,有一樣好欣賞,學校從小係教佢地比賽也要欣賞和安慰輸咗的人, 唔係「勝者為王」捧到上天。同埋making mistake is an opportunity to learning , 唔係一錯就打交叉 a sign of failure. 所以我覺得在IS長大很好。

CHP    發表於 22-9-14 17:22
aidan08    發表於 22-9-13 11:52

lovelovebabe 發表於 22-9-12 08:04
國際學校的小朋友一般都喜歡閱讀,而且多戶外活動,在街上常常看到ESF放學的時候,朋輩間喜歡交談,而不是 ...

你講的是美好的一面,但國際學校也一樣有小朋友愛打機、害羞、欠主動;所以就算小朋友讀國際學校,家長仍要了解孩子的狀況,引導他們。
上到中學,更要維持良好溝通和保持如buddy 一樣的関係。

家長的培育重要過學校,每間學校都有積極同缺乏動力懶惰的學生。名校都一樣,我地攞國際學校的好處就係自由正面的氣氛,背後仍要付出好大的努力去培育小朋友成長,在傳統名校讀了多年出來,我大女今年轉到IS依家先知道自由學習是什麼?十分珍惜這個學習的機會,成個人開朗活潑晒。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 11:07

Radiomama 發表於 22-9-12 10:11
你講的是美好的一面,但國際學校也一樣有小朋友愛打機、害羞、欠主動;所以就算小朋友讀國際學校,家長仍 ...
也是的, 性格是天生的,家庭教育也重要,本地學校也有愛打機的學生。 我就是想看看國際學校會否太free, 小朋友相對好多都愛打機,但其實我就是見普遍也愛閱讀, 只是隨便探討下😊

glo000 發表於 22-9-12 11:01
家長的培育重要過學校,每間學校都有積極同缺乏動力懶惰的學生。名校都一樣,我地攞國際學校的好處就係自由 ...

恭喜你女女,自由地學習、追求更高更遠的目標。

回覆 Radiomama 的帖子

同意國際學校也有shy 文靜既同學,同樣傳統學校也有開朗活潑嘅學生。不過文靜嘅同學在傳統學校應該會變得更加文靜,甚至沒有存在感

CHP    發表於 22-9-14 17:25

Radiomama 發表於 22-9-12 10:11
你講的是美好的一面,但國際學校也一樣有小朋友愛打機、害羞、欠主動;所以就算小朋友讀國際學校,家長仍 ...

愛打機 / IG/ You tube - IS / LS 都會
害羞/欠主動 - 其實都好受天生性格影響,家長都要落好多功夫,不過起碼學校唔好撥冷水,多啲鼓勵下,而且school reports 都會提上堂參與度,唔會只睇成績。但如果父母乜都不理只靠學校又未必夠,小朋友12歲前都好受父母影響,盡量把握引導下。

lovelovebabe 發表於 22-9-12 11:01
也是的, 性格是天生的,家庭教育也重要,本地學校也有愛打機的學生。 我就是想看看國際學校會否太free, 小 ...

學校從來唔會比小朋友打機,點解打機會關學校自由事?打機都係家中進行,沉迷打機好多因素:沒有管制,沒有事做,沒有其他寄托,沒有play dates,逃避責任 etc. IS都一樣有人沉迷打機。
IS所謂自由,我教女係「愈自由,就愈要自律;唔自律,就冇自由」,讀IS唔係冇枉管,不過唔洗事無大小管,唔洗只可跟model answer限制思想和學習。
但如果父母態度係「橫掂學校又唔會罰,做唔做有乜所謂?」「橫掂無功課咁得閒,咪由佢打機, 唔係有咩做」,咁呢啲真係唔可以只怪IS太free.

964000 發表於 22-9-12 12:39
學校從來唔會比小朋友打機,點解打機會關學校自由事?打機都係家中進行,沉迷打機好多因素:沒有管制,沒 ...

很認同你的說法

Radiomama 發表於 22-9-12 11:06
恭喜你女女,自由地學習、追求更高更遠的目標。

多謝!多謝呢度的媽媽慷慨分享,我揀啱左IS比大女,同學間滿滿的正能量,返了一個月,已經認識了好幾個好朋友,不再是以前在LS果種功利在前,踩住你上的友誼,BTW你仔仔好醒目 好靚仔

回覆 glo000 的帖子

乜LS 而家交朋友要咁多諗緊咩,還是只係個別例子?

回覆樓主:

我問大女有同學在課堂上需要留心的時候,不理會老師,在堂上打機嗎?她說有,但唔多,總有一個半個,有些老師嚴一點,會收電腦,有些不知道不理,我問她感覺如何?她說:「這是打機同學的損失」。中學了,小朋友自己會識諗,他們都想做好自己,在自由學習氣氛當中學懂自制能力。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 11:08

JKLhome 發表於 22-9-12 13:51

乜LS 而家交朋友要咁多諗緊咩,還是只係個別例子?

LS分數在前,差一分就入不到精英班,差一分就入不到想去的課外活動,這是精英制學校的情況

glo000 發表於 22-9-12 13:56
大女在Y8 ,我問她有同學在課堂上需要留心的時候,不理會老師,在堂上打機嗎?她說有,但唔多,總有一個半 ...

令我回想返以前讀LS都有這情況,其實呢個時候都知咩應該做,咩唔應該做。

glo000 發表於 22-9-12 13:56
大女在Y8 ,我問她有同學在課堂上需要留心的時候,不理會老師,在堂上打機嗎?她說有,但唔多,總有一個半 ...

恭喜你,真係早轉早享受
其實就算小學,我都覺得佢地好識稔,只係自制能力未成熟,反而如果乜都限死一個框,只懂服從怕罰怕鬧(所謂好乖),目標太單一(成績分數),佢哋將來更唔識稔野。

可否分享係邊間?由幼稚園開始嗎?

可否分享係邊間?由小學幾年轉?本地小學要轉係好難考?

過左去唔想提呀,間間Top LS都係差不多, 英文好唔難轉IS

回覆樓主:

同意家庭培育比學校培育重要,尤其小學階段,不論本地還是國際學校,都一樣有品學兼優的學生和學習懶散只愛打機的學生。
個人感覺小朋友讀國際學校的話,家長的付出可能比本地學校更多,因為國際學校頗着重家校合作,又無教材派返屋企,想外判搵人補習都唔得,只有靠家長自己按小朋友能力安排學習計劃,建立社交機會。如果家長願意投放時間在子女教育,國際學校是個很好的土壤;反之,若家長工作忙碌或本身能力有限,去本地學校可能更容易適應。
而我覺得更重要的是孩子的性格適合那一類學校;我有個好朋友的孩子和我仔一樣,同是八歲,他孩子讀本地私校,一向乖巧勤力,做了品學兼優生;我仔連英制國際學校都頂唔順,而家轉咗IB,才真正享受學習,不會吵着不想返學。所以選校還是先了解自己孩子性格較好,適合別人的未必適合自己孩子。
不過人與人相處方面,倒是國際學校的孩子真的比較純,我聽孩子在本地學校的朋友說,很難約同學出來聚會,因為同學間只想比拼成績,沒人願意花時間純粹出嚟玩。

‹ 上一主題|下一主題